Så får du ditt vaccinpass – Rusning väntas när passen släpps idag

2021 07 01

– Vi är dimensionerade för en hög volym och vi har gjort allt vi kan för att förbereda.

Det säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, till SVT med tanke på att vaccinpass nu erbjuds till alla som vaccinerat sig.

Kravet för att få vaccinpass är att man fått en eller två doser av covidvaccinen och det väntas vara ett krav för många utlandsresor.

– När du är ute och reser och passerar landsgränserna även för jobb, så kommer du kunna bevisa att du inte bär på sjukdomen. Inom EU har man kommit överens om att genom covidbeviset, kan man bevisa detta, säger Annemieke Ålenius till SVT.

Är gratis

Vaccinpasset är gratis och kan användas som bevis vid gränspassager och flygresor med mera för att visa att man fått vaccin mot covid-19. Man ska även kunna visa att man testat negativt eller tillfrisknat från sjukdomen

Kraven för att få vaccinpass är att man har svenskt personnummer och e-legitimation och loggar in på hemsidan www.covidbevis.se för att få det sänt till sin mobiltelefon eller dator. Man kan därefter även skriva ut passet så man får en pappersversion.

Fylla i blankett

Om man inte har e-legitimation så kan man istället fylla i en blankett på E-hälsomyndighetens hemsida och därefter skickas passet till din folkbokföringsadress. Passet ska vara giltigt i 90 dagar uppger SVT som dock förklarar att det inte fungerar som en garanti för att få komma in i andra EU-länder. Man måste kolla upp vad som gäller i respektive land inför resan.

När passen nu blir tillgängliga idag så väntas stor rusning.

– Vi hoppas att de personer som inte behöver ha det den 1 juli kan vänta lite, så att det inte blir så mycket väntetid. Men vi är dimensionerade för en hög volym, säger Annemieke Ålenius på E-hälsomyndigheten.

Man kan läsa mer om hur man gör för att få vaccinpasset här på e-hälsomyndigheten hemsida.

ANALYS

Vaccinpassen kommer dessutom att bli ytterligare ett incitament för att vaccinera sig för de som eventuellt tvekar. Vaccinpassen är gratis och mycket enklare än de krångliga och ofta mycket dyra intyg som kan användas för de som inte vaccinerat sig och vill ut och resa i världen.

Foto: E-hälsomyndigheten


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen