Så får du ditt vaccinpass – Rusning väntas när passen släpps idag

2021 07 01

– Vi är dimensionerade för en hög volym och vi har gjort allt vi kan för att förbereda.

Det säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, till SVT med tanke på att vaccinpass nu erbjuds till alla som vaccinerat sig.

Kravet för att få vaccinpass är att man fått en eller två doser av covidvaccinen och det väntas vara ett krav för många utlandsresor.

– När du är ute och reser och passerar landsgränserna även för jobb, så kommer du kunna bevisa att du inte bär på sjukdomen. Inom EU har man kommit överens om att genom covidbeviset, kan man bevisa detta, säger Annemieke Ålenius till SVT.

Är gratis

Vaccinpasset är gratis och kan användas som bevis vid gränspassager och flygresor med mera för att visa att man fått vaccin mot covid-19. Man ska även kunna visa att man testat negativt eller tillfrisknat från sjukdomen

Kraven för att få vaccinpass är att man har svenskt personnummer och e-legitimation och loggar in på hemsidan www.covidbevis.se för att få det sänt till sin mobiltelefon eller dator. Man kan därefter även skriva ut passet så man får en pappersversion.

Fylla i blankett

Om man inte har e-legitimation så kan man istället fylla i en blankett på E-hälsomyndighetens hemsida och därefter skickas passet till din folkbokföringsadress. Passet ska vara giltigt i 90 dagar uppger SVT som dock förklarar att det inte fungerar som en garanti för att få komma in i andra EU-länder. Man måste kolla upp vad som gäller i respektive land inför resan.

När passen nu blir tillgängliga idag så väntas stor rusning.

– Vi hoppas att de personer som inte behöver ha det den 1 juli kan vänta lite, så att det inte blir så mycket väntetid. Men vi är dimensionerade för en hög volym, säger Annemieke Ålenius på E-hälsomyndigheten.

Man kan läsa mer om hur man gör för att få vaccinpasset här på e-hälsomyndigheten hemsida.

ANALYS

Vaccinpassen kommer dessutom att bli ytterligare ett incitament för att vaccinera sig för de som eventuellt tvekar. Vaccinpassen är gratis och mycket enklare än de krångliga och ofta mycket dyra intyg som kan användas för de som inte vaccinerat sig och vill ut och resa i världen.

Foto: E-hälsomyndigheten


JUST NU: USA attackerat

2025 06 23

Iran har gått till attack mot USA.

Enligt nyhetsbyrån Axios har den islamistiska diktaturen avfyrat flera robotar mot amerikanska militärbaser i Mellanöstern.

– Som vedergällning för den amerikanska attacken mot landets kärnkraftsanläggningar i helgen, rapporterar Axios med hänvisning till en israelisk och en arabisk källa.

Enligt källorna har Iran avfyrat sex robotar mot militärbaser Qatar och en robot mot en militärbas i Irak.

Största militärbasen i Mellanöstern

Explosioner har bland annat hörts i Qatars huvudstad Doha.  

Qatar är en nära allierad till USA.

I landet finns den stora amerikanska militärbasen Al Udeid Air Base, som är central för USA:s operationer i Mellanöstern. Omkring 10 000 amerikanska soldater är stationerade på militärbasen.

Det är vid 19-tiden oklart om Al Udeid Air Base attackerats. Det finns inte heller några uppgifter om skadeläget.

Har stängt luftrummet

Tidigare under måndagen meddelade Qatars utrikesdepartement att det inhemska luftrummet stängs med omedelbar verkan.

– Myndigheterna i Qatar har fattat beslut om ett tillfälligt avbrott i flygtrafiken i landets luftrum för att säkerställa invånare och besökares säkerhet, framhöll departementet i ett inlägg på X.

Beskedet kom kort efter att USA varnat amerikanska medborgare i Qatar. Den amerikanska ambassaden i Qatar uppmanade invånare att söka skydd.

– Av försiktighetsskäl rekommenderar vi amerikanska medborgare att ta sig till en säker plats och stanna där tills vidare.

Storbritannien och Kina har utfärdat liknande uppmaningar till sina medborgare i landet.

Svar på söndagens attack 

USA attackerade tre av Irans kärnanläggningar i söndags.

Efter attacken har det rapporterats om att Iran kan svara genom att attackera amerikanska militärbaser i Mellanöstern.

FAKTA: Qatar

- Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien.

- I landet finns världens största gasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till.

- Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Foto:

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tvärvänder om kritiserad skatt – höjdes 2024

2025 06 23

Regeringen har tidigare beslutat att höja avfallsskatten (deponisskatten).

– Från och med den 1 januari 2024 ska du som har ett företag som bedriver en verksamhet på en avfallsanläggning betala avfallsskatt med 725 kronor per ton avfall. Samma skatt per ton avfall kommer att gälla för företag som har en industrianläggning där avfall bildas, fastslog Skatteverket.

Nu låter det annorlunda.

Regeringen har beslutat att göra en översyn av skatten, vilket flera aktörer inom avfallshanteringsbranschen har efterfrågat.

– Det är hög tid att vi ser över deponiskatten. Det finns tecken på att skatten bidrar till att avfall hanteras sämre ur miljösynpunkt, därför får nu myndigheterna detta uppdrag, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har också uttalat sig om det nya beslutet.

–  Det är viktigt att styrmedel som ska ge incitament till hållbar resursanvändning är effektiva och verkningsfulla. Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och därmed begränsa klimat- och miljöpåverkan, säger hon.

”Samhällsekonomisk förlust”

Branschorganisationen Avfall Sverige har framhållit att avfallsskatten inte är ett effektivt styrmedel, varken miljömässigt eller ekonomiskt.

– I själva verket förefaller skatten ge en samhällsekonomisk förlust och dess utformning riskerar att hindra tillkomsten av attraktiva cirkulära lösningar för olika slags avfall, fastslog organisationen i september 2023.

Ska utreda skatten

Skatteverket och Naturvårdsverket får i uppdrag att göra en översyn av avfallsskatten och analysera skattens miljöstyrande effekt. Myndigheterna ska vid behov föreslå förändringar och lämna förslag på lagändringar.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli 2026.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen