Så får du ditt vaccinpass – Rusning väntas när passen släpps idag

2021 07 01

– Vi är dimensionerade för en hög volym och vi har gjort allt vi kan för att förbereda.

Det säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, till SVT med tanke på att vaccinpass nu erbjuds till alla som vaccinerat sig.

Kravet för att få vaccinpass är att man fått en eller två doser av covidvaccinen och det väntas vara ett krav för många utlandsresor.

– När du är ute och reser och passerar landsgränserna även för jobb, så kommer du kunna bevisa att du inte bär på sjukdomen. Inom EU har man kommit överens om att genom covidbeviset, kan man bevisa detta, säger Annemieke Ålenius till SVT.

Är gratis

Vaccinpasset är gratis och kan användas som bevis vid gränspassager och flygresor med mera för att visa att man fått vaccin mot covid-19. Man ska även kunna visa att man testat negativt eller tillfrisknat från sjukdomen

Kraven för att få vaccinpass är att man har svenskt personnummer och e-legitimation och loggar in på hemsidan www.covidbevis.se för att få det sänt till sin mobiltelefon eller dator. Man kan därefter även skriva ut passet så man får en pappersversion.

Fylla i blankett

Om man inte har e-legitimation så kan man istället fylla i en blankett på E-hälsomyndighetens hemsida och därefter skickas passet till din folkbokföringsadress. Passet ska vara giltigt i 90 dagar uppger SVT som dock förklarar att det inte fungerar som en garanti för att få komma in i andra EU-länder. Man måste kolla upp vad som gäller i respektive land inför resan.

När passen nu blir tillgängliga idag så väntas stor rusning.

– Vi hoppas att de personer som inte behöver ha det den 1 juli kan vänta lite, så att det inte blir så mycket väntetid. Men vi är dimensionerade för en hög volym, säger Annemieke Ålenius på E-hälsomyndigheten.

Man kan läsa mer om hur man gör för att få vaccinpasset här på e-hälsomyndigheten hemsida.

ANALYS

Vaccinpassen kommer dessutom att bli ytterligare ett incitament för att vaccinera sig för de som eventuellt tvekar. Vaccinpassen är gratis och mycket enklare än de krångliga och ofta mycket dyra intyg som kan användas för de som inte vaccinerat sig och vill ut och resa i världen.

Foto: E-hälsomyndigheten