S-veteranerna: Byt namn på Socialdemokraterna

2025 02 23

S-veteraner vill se ett namnbyte.

I många år har partiet gått under namnet “Socialdemokraterna Arbetarpartiet”.

Partiveteranerna David Lundqvist och Björn von Sydow menar nu att det är dags för ett namnbyte.

Det skriver de i Aftonbladet Debatt.

“Byt namn”

Lundqvist och von Sydow vill att partiet ska gå från “Socialdemokraterna Arbetarpartiet” till “Socialdemokraterna Löntagarpartiet”.

– Det blir tydligt att socialdemokratin vill vara alla löneanställdas parti, både arbetaryrkenas och tjänstemannayrkenas, skriver Lundqvist och von Sydow.

“Varför?”

Skribenterna fortsätter.

– Om vi fortsätter att beteckna oss som ”bara” ett arbetareparti, så ger vi 2,1 miljoner tjänstemän fortsatt anledning att fråga: ”Varför ska jag rösta på ett parti som inte riktar sig till mig?”.

Därmed vill de se ett namnbyte till “Socialdemokraterna Löntagarpartiet” för att förtydliga att partiet vänder sig till “alla löntagare”.

David Lundqvist har tidigare varit ordförande i Socialdemokraterna i Sigtuna kommun.

Björn von Sydow har varit handelsminister 1996–1997, försvarsminister 1997–2002 och talman i Sveriges riksdag 2002–2006.

Historien bakom

Så här skriver Socialdemokraterna om sin historia:

– Gemensamt för de socialdemokratiska partibildningarna i Skandinavien och Norden har varit det nära samarbetet mellan den politiska och fackliga arbetarrörelsen, skriver partiet.

– Detta samarbete var i hög grad bestämmande när det danska partiet bildades 1871 och det norska 1887. Det gällde i minst lika hög grad när det svenska socialdemokratiska partiet bildades 1889.

“Stark anknytning”

Den konstituerande kongressen hölls 19-22 april och av de 70 representerade organisationerna utgjordes en stor majoritet av fackföreningsrepresentanter.

– Socialdemokraterna bildades således med en stark anknytning till fackföreningsrörelsen, förklarar partiet vidare.

– Frågan om allmän rösträtt stod i första rummet och blev en symbol för att partiet ville arbeta demokratiskt genom reformer.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI går ut med skarp uppmaning – från norr till söder

2025 07 17

Inför fredagen kommer en varning från SMHI.

Efter att tidigare under veckan varnat för stor brandrisk i stora delar av Norrland utvidgar nu SMHI sin varning.

Inför fredagen kommer varningen om stor skogsbrandrisk också i flera län i södra Sverige.

Det handlar om Stockholms län samt delar av Örebro, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Östergötland och Kalmar, uppger SMHI.

Varningen gäller i dagsläget endast under fredagen men om det torra vädret fortsätter finns stor risk att varningen förlängs.

Eldningsförbud

Skogsbränder kan uppstå av flera olika anledningar, och efter det varma och torra vädret behövs det inte så mycket för att elden ska börja sprida sig.

– Kontrollera om eldningsförbud råder i ditt område, och var mycket försiktig vid eldning eller arbete med stora maskiner utomhus, uppmanar SMHI.

Ungefär halva Sverige omfattas just nu av eldningsförbud.

Det handlar om Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, delar av Jämtland samt Blekinge och Kalmar län.

Manar till försiktighet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar alltid till försiktighet vid eldning i närhet till naturen.

– Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats, uppger myndigheten.

– När det är torrt ute är det extra viktigt att tänka på brandrisken. Det kan vara straffbart att orsaka en brand.

Eget ansvar

Eldningsförbud utfärdas av kommun eller länsstyrelse.

Som privatperson har man ett eget ansvar att ta reda på om det råder eldningsförbud.

Den som inte följer eldningsförbudet kan straffas med böter.

– Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt eller på fasta grillplatser. Om det råder skärpt eldningsförbud är det även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats, uppger MSB.

– Villaägare bör se till att inte ha brännbara upplag eller brännbar vegetation nära sina hus då detta kan antändas och börja brinna och sprida branden till byggnader.

Foto: Pavel Koubek

Text: Redaktionen


JUST NU: Island öppnar för historisk förändring – inom två år

2025 07 17

Island öppnar nu för en historisk förändring.

Island är medlem av försvarsalliansen Nato.

Landet är dock inte medlem av EU. Samtal pågick under åren 2010-13 men avbröts.

Nu öppnar den isländska regeringen dock för ett historiskt beslut.

Öppnar för stor förändring

Islands utrikesminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att det finns ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att återuppta samtal om EU-medlemskap, rapporterar Politico.

Landets EU-vänliga koalitionsregering utlovar en folkomröstning om att återuppta anslutningssamtalen med EU senast 2027. Samtalen avbröts 2013 av en högerregering, enligt tidningen.

– Jag skulle säga att det finns ett folkligt stöd för att återuppta förhandlingarna, säger Gunnarsdóttir till tidningen.

Frågan har blivit extra aktuell i och med den geopolitiska situationen i världen.

Island fruktar ett handelskrig mellan landets två största handelspartners, EU och USA. Förändringar inom Nato och det spända världsläget påverkar också.

– Det är avgörande att återuppta anslutningssamtalen med tanke på den geopolitiska situationen, menar Islands utrikesminister, enligt tidningen.

Von der Leyen besöker

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att hon ”litar på att nationen och det isländska folket beslutar att fortsätta” och att hon ”hoppas att folk säger ja”.

Uttalandet kommer inför ett besök på Island av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Island ingår redan i Schengenområdet och i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, men regeringen hoppas alltså på att återuppta samtal om att landet ska bli EU-medlem fullt ut.

En opinionsundersökning har visat att 58 procent av Islands befolkning stödjer att anslutningssamtalen ska återupptas.

Samtidigt uppger bara 45 procent att de verkligen vill att Island går med i EU. 35 procent säger nej och 20 procent är osäkra.

Frågan har också i viss mån aktualiserats på grund av Donald Trumps hot om att göra Grönland amerikanskt. Det finns dock ingenting som tyder på att Trumps syn på Island har förändrats, enligt tidningen.

Den isländska regeringen menar dock att det förändrade världsläget innebär att det skulle vara bra för Island att gå med i EU.

Text: Redaktionen