S-veteran pistolhotad i Malmö

2021 11 22

Malmös tidigare mångåriga kommunalråd Ilmar Reepalu fick en pistol riktad mot sig precis vid sin bostad.

Ilmar Reepalu som var Malmös kommunalråd 1994 – 2013 befann sig i hemmet när det brakade loss utanför knuten.

Small av ett skott

– Jag satt i köket och jobbade och det var väldigt mycket oväsen på gatan utanför och så small det ett skott, berättar Ilmar Reepalu för SVT.

Från fönstret kunde han se hur en pistolman jagade en annan man. Det hela skedde vid Ilmar Reepalus hem i Sofielund i Malmö uppger Sydsvenskan.

Blev hotfull mot Ilmar

– Dom vrålade och skrek men jag hörde inte vad de sa. Plötsligt stod de utanför mitt fönster och jag bestämde mig för att fotografera och dokumentera då jag insåg att polisen bör få utreda detta.

När en av männen skådade Ilmar blev han hotfull.

Riktade vapnet

– Han drog handen mot mig och riktade vapnet mot mig en kort stund, berättar den politiskt erfarne Malmöprofilen.

Strax därefter lämnade pistolmannen platsen i en bil utan att avfyra något skott mot Ilmar.

Två grova hot

Dramat utspelades i augusti i år och nu står den misstänkte åtalad för två fall av grovt hot varav det ena är mot Ilmar Reepalu och det andra mot mannen som jagades på gatan utanför och som också blev beskjuten med två skott enligt SVT.

Skrämmande situation

För Ilmar var det hela givetvis en skrämmande händelse klargör han för SVT.

– Det är klart det inte är en bekväm situation när någon står fyra meter ifrån dig och riktar en pistol mot dig när de dessutom skjutit precis innan, säger Ilmar Reepalu. Den åtalade nekar men bevisningen inkluderar bland annat de fotografier Ilmar Reepalu själv tog vid händelsen.

Arkivfoto: Polisen, FB


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen