S-MP vill inte ta emot fler flyktingar från Afghanistan erfar SR

2021 08 31

EU-länderna har fått frågan om att ta emot fler kvotflyktingar från Afghanistan men för Sveriges del säger S-MP-regeringen nej.

Det erfar Sveriges Radio som talat med migrationsminister Morgan Johansson (S).

Gör mest i EU

Det viktiga är nu att fler länder gör det som Sverige gör. Vi är redan det land som gör mest i hela EU, säger migrationsminister Morgan Johansson som poängterar att Sverige redan tar emot 5 000 kvotflyktingar per år vilket är mest per capita i hela EU.

Het potatis

Flyktingströmmen från Afghanistan kan komma att öka kraftigt och det finns även många afghaner som jobbat för väst som ännu inte kunnat evakueras. I Bryssel träffas nu EU:s migrationsministrar och frågan har blivit en het potatis.

EU väntar på svar

Kanada och Storbritannien har lovat att ta emot 20 000 kvotflyktingar vardera men EU håller låg profil.

– Vi öppnade i juli för att medlemsländerna ska komma in med vad de är beredda att ta när det gäller kvotflyktingar, säger migrationskommissionär Ylva Johansson till SR. Hon tror att beskedet kommer om några veckor.

Sveriges Radios samlade bedömning efter samtal med Morgan Johansson (S) är dock att Sverige inte verkar vilja ta emot fler kvotflyktingar.

ANALYS

Då Sverige redan tagit emot väldigt många flyktingar från Afghanistan och dessutom tar emot flest kvotflyktingar i hela EU i dagsläget så lär det det inte finnas stöd från väljarna för att ta emot fler.

Tvärtom är min bedömning att partier som vill ta emot ännu fler flyktingar i nuvarande läge där Sverige dessutom har stora integrationsproblem, kommer att tappa i stöd.

Intresset av att ta emot fler flyktingar lär vara mycket lågt i hela Europa.

Foto: Morgan Johansson, FB

[yop_poll id="560"]