Centern och SD överens om utvisningsdömda – S-MP mot förlust

2021 07 19

Centern, SD, KD och Moderaterna är på väg att köra över S-MP-regeringen om utvisningsdömda brottslingar som klamrar sig kvar i landet genom att lura systemet.

Svensk gränspolis larmade nyligen om att 90 % av brottslingarna som dömts till utvisning efter avtjänat fängelsestraff – inklusive grova sexbrottslingar – blåser svenska rättssystemet och klamrar sig kvar i landet genom att vägra göra covidtest. Flygbolagen kräver att de är testade.

– Det är en extrem handlingsförlamning från politiken, sa en gränspolis i Västsverige till Expressen.

– Jag har hållit kvar mina utvisningsdömda, de är en fara för allmänheten. Men det är ju en tidsfråga hur länge man kan hålla dem, sa en beslutsfattare inom polisen till tidningen och avslöjandet fick stor uppmärksamhet.

Men nu visar en rundringning av Expressen att det finns majoritet för Moderaternas förslag om att införa tvångstest av utvisningsdömda. Både SD och KD är positiva till M-förslaget.

– Helt orimligt att det finns ett kryphål när människor ska utvisas, säger SD-ledaren till Expressen. 

–En rättsstat som vill ha en reglerad invandring kan inte låta någonting sånt här fortgå, säger KD:s migrationspolitiska talespersonen Hans Eklind.

Även Centern stödjer M-förslaget enligt tidningen vilket gör att det finns en majoritet i utskottet för att med hjälp av tvångstest genomföra utvisning trots att de vägrar testa sig frivilligt. V och L har ännu inte bestämt sig. S och MP är emot och anser att de utvisningsdömda får vänta i förvar tills pandemin avtagit och MP menar att problemet därmed kommer att lösas innan M-förslaget blir verklighet.

UPDATE: Beslutet är nu fattat och C-M-KD-SD-L röstade ja medan S-V-MP röstade nej.

ANALYS

Min bedömning är att det finns ett kraftigt stöd från allmänheten för M-KD-SD-C-linjen. Väljarna torde anse att det är orimligt att grova brottslingar som skall utvisas bluffar sig kvar i Sverige genom att vägra testa sig. Detta är något som kan komma att användas mot S-MP i debatten framöver som ett exempel på hur oppositionen anser att Regeringen Löfven är svag i kampen mot brottsligheten. Denna fråga om bluffande utvisningsdömda som lurar svenska systemet är en debatt som S-MP enligt min bedömning inte har en chans att vinna.

[yop_poll id="129"]