Rysslands utrikesminister: Vi har inte attackerat Ukraina

2022 03 10

Mötet i Turkiet mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans ukrainske motsvarighet Dmytro Kuleba blev en bisarr historia.

På den efterföljande presskonferensen nekade Sergej Lavrov till att hans land inledde kriget.

– Vi attackerade inte Ukraina, sade den ryske utrikesministern, rapporterar Sky News.

Han hänvisade till att Ryssland hotades och behövde försvara regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Flera anklagelser

Putins högra hand fortsatte sin raljanta tongång gentemot Ukraina under hela presskonferensen.

Det dröjde inte länge innan han anklagade ukrainska ”nationalister” för att använda civila som mänskliga sköldar. På en fråga om den ryska bombningen av en förlossningsklinik i Mariupol svarade Lavrov att byggnaden var tom och kontrollerades av ukrainska ”radikaler”.

– Media har inte gett en balanserad historia om vad som hände i går, sade Lavrov, enligt Sky News.

Enligt lokala myndigheter har minst 17 anställda har skadats. Bilder och filmer visar hur gravida kvinnor på sjukhusets förlossningsklinik får hjälp att ta sig ut ur den sönderbombade byggnaden.

Kommer fortsätta kriget

Lavrov slog även fast att Ryssland kommer fortsätta den ”militära operationen” i Ukraina. Tillsammans med statsöverhuvudet Putin kommer den framtida strategin planeras, kommenterade Lavrov.

Kulebas ord efter mötet

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba konstaterade att mötet med sin ryske motsvarighet inte lett till några framsteg.

– Min uppfattning är att Ryssland inte är i en position där landet är redo att införa en vapenvila, sade Kuleba på en presskonferens efter mötet.

Vill fortsätta samtalen

Ukrainas utrikesminister framhäver att han är redo för nya samtal med sin ryske motsvarighet och hoppas att de tillsammans kan söka en lösning på de humanitära frågorna i Ukraina, rapporterar BBC.

­– Jag är redo att fortsätta dessa samtal med syfte att avsluta kriget i Ukraina, stoppa lidandet för civila i Ukraina och befria våra territorier från den ryska ockupationsmakten, säger han enligt BBC.

Arrogant och otrevlig

Den snart 72-årige ryske utrikesministern är känd för sin arrogans, otrevliga stil och brutala härskarteknik. I den ryska diktaturens anda har han varit utrikesminister i 17 år - sedan 2004 - och han är alltid mycket lojal med sin chef, diktatorn Vladimir Putin.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen