RYSSLAND: Vi vill inte ha krig

2022 05 11

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland inte vill ha ett krig i Europa.

Samtidigt passar han på att varna de västerländska regeringarna som stöder Ukraina.

– Om ni är oroliga över utsikterna för ett krig i Europa kan jag säga att vi absolut inte vill ha det. Men jag uppmärksammar det faktum att Väst ständigt insisterar på att Ryssland måste besegras. Dra era egna slutsatser, säger Lavrov på en presskonferens i Oman enligt CNN.

Hänvisar till ministerns utspel

Enligt nyhetskanalen hänvisar den ryske utrikesministern till ett uttalande från USA:s försvarsminister Lloyd Austin som under förra månaden sa att Washington vill ”se Ryssland försvagas till den grad att de blir oförmögna att göra den sortens saker som de har gjort i Ukraina”, uppger CNN.

Hotat med tredje världskrig

Sergej Lavrov har i en tidigare intervju i rysk stats-tv hintat om att det finns en ”reell” risk för ett tredje världskrig.

– Riskerna är överhängande. Det vore önskvärt att ingen medvetet förvärrar situationen. Många har ett intresse av det. Faran är allvarlig, reell, sa Lavrov till den ryska statskontrollerade Kanal 1.   

”Tillräckligt många köpare”

I samtal med Omans utrikesminister Sayyid Badr talade även Lavrov om att Moskva kommer att klara sig ekonomiskt, trots att EU överväger att förbjuda rysk oljeimport.

– Vi har tillräckligt många köpare av våra energiresurser. Vi kommer samarbeta med dem och låta Väst betala mycket mer än vad de gjorde när de förhandlade med den Ryska federationen. Sedan kan de förklara för sin befolkning varför de blir fattigare, säger Sergej Lavrov enligt CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen