RYSSLAND: Tusentals oförklarligt döda djur upptäckta

2022 12 05

Över 2 000 utrotningshotade sälar har hittats döda vid den ryska kusten till Kaspiska havet.

Det rapporterar myndigheterna i den ryska provinsen Dagestan, rapporterar CNN med hänvisning till RIA Novosti.

Enligt tjänstemän i regionen ska det röra sig om hela 2 500 kaspiska sälar – en chockartad siffra efter att myndigheterna initialt upptäckt 700 stycken livlösa sälar på stranden.

Den kaspiska sälen är det enda däggdjuret som lever i Kaspiska havet, jordens största insjö belägen mellan Ryssland, Iran, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan.

Ingen vet varför de dog

Sälarna, som sedan 2008 är rödlistade och klassade som utrotningshotade enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN, hade under söndagen spolats upp i södra Ryssland. 

Dödsfallen förbryllar det ryska ministeriet för naturresurser och miljö, som inte kan se någon uppenbar förklaring till det som har skett.

– Det fanns inga tecken på våldsam död, inga rester av fiskenät, uppger ministeriet, vars bästa gissning är att den stora mängden sälar som flutit i land måste ha dött av naturliga orsaker.

Sannolikt har de varit döda i flera veckor, enligt Zaur Gapizov, chef för Caspian Environmental Protection Center.

Fynd även i Kazakstan

Den makabra upptäckten har skett i ljuset av en liknande händelse på stränder i Kazakstan, skriver CNN.

Tidigare i år hittades nämligen 140 döda kaspiska sälar i landet, även vid det tillfället uppspolade från Kaspiska havet.

Enligt IUCN har det kaspiska sälbeståndet lidit kraftigt av överdriven jakt, försämring av livsmiljöer och klimatförändringar de senaste åren.

Oklart hur många som finns kvar

Det totala antalet kaspiska sälar uppges dock vara stabilt i den ryska republiken, trots de tusentals döda individerna i helgen.

– Från 270 000 till 300 000, uppskattar Dagestanministeriet antalet till.

Caspian Environmental Protection Centre är dock mer pessimistiska och bedömer snarare att det finns 70 000 kaspiska sälar kvar, skriver The Guardian.

Inväntar labbtester

Inga omedelbara upptäckter av föroreningar gjordes på platsen, och enligt rysk media fortsätter inspektörer att patrullera kusten för att leta efter ytterligare döda sälar.

Under tiden analyserar specialister från Caspian Environmental Center prover från kadavren  för att kunna fastställa dödsorsaken.

Arkivfoto: NOAA

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen