RYSSLAND: Tusentals oförklarligt döda djur upptäckta

2022 12 05

Över 2 000 utrotningshotade sälar har hittats döda vid den ryska kusten till Kaspiska havet.

Det rapporterar myndigheterna i den ryska provinsen Dagestan, rapporterar CNN med hänvisning till RIA Novosti.

Enligt tjänstemän i regionen ska det röra sig om hela 2 500 kaspiska sälar – en chockartad siffra efter att myndigheterna initialt upptäckt 700 stycken livlösa sälar på stranden.

Den kaspiska sälen är det enda däggdjuret som lever i Kaspiska havet, jordens största insjö belägen mellan Ryssland, Iran, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan.

Ingen vet varför de dog

Sälarna, som sedan 2008 är rödlistade och klassade som utrotningshotade enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN, hade under söndagen spolats upp i södra Ryssland. 

Dödsfallen förbryllar det ryska ministeriet för naturresurser och miljö, som inte kan se någon uppenbar förklaring till det som har skett.

– Det fanns inga tecken på våldsam död, inga rester av fiskenät, uppger ministeriet, vars bästa gissning är att den stora mängden sälar som flutit i land måste ha dött av naturliga orsaker.

Sannolikt har de varit döda i flera veckor, enligt Zaur Gapizov, chef för Caspian Environmental Protection Center.

Fynd även i Kazakstan

Den makabra upptäckten har skett i ljuset av en liknande händelse på stränder i Kazakstan, skriver CNN.

Tidigare i år hittades nämligen 140 döda kaspiska sälar i landet, även vid det tillfället uppspolade från Kaspiska havet.

Enligt IUCN har det kaspiska sälbeståndet lidit kraftigt av överdriven jakt, försämring av livsmiljöer och klimatförändringar de senaste åren.

Oklart hur många som finns kvar

Det totala antalet kaspiska sälar uppges dock vara stabilt i den ryska republiken, trots de tusentals döda individerna i helgen.

– Från 270 000 till 300 000, uppskattar Dagestanministeriet antalet till.

Caspian Environmental Protection Centre är dock mer pessimistiska och bedömer snarare att det finns 70 000 kaspiska sälar kvar, skriver The Guardian.

Inväntar labbtester

Inga omedelbara upptäckter av föroreningar gjordes på platsen, och enligt rysk media fortsätter inspektörer att patrullera kusten för att leta efter ytterligare döda sälar.

Under tiden analyserar specialister från Caspian Environmental Center prover från kadavren  för att kunna fastställa dödsorsaken.

Arkivfoto: NOAA

Text: Redaktionen