RYSSLAND: Tidigare premiärministern om Putin – början på slutet

2022 05 09

– Det kan vara början på slutet.

Det säger den tidigare ryska premiärministern Michail Kasianov till Sky News efter Vladimir Putins tal under firandet av den så kallade segerdagen i Ryssland.

Har insett sitt misslyckande

Kasianov, som var den första premiärministern under Putins styre, betonar att diktatorns val att inte utropa en seger i kriget mot Ukraina tyder på att Putin är medveten om att hans krig har misslyckats.

– Han är uppenbarligen i trubbel och det här är början på slutet för Putins era, säger han till Sky News

Han konstaterar att diktatorn är ”vilseledd” och att Putin inte förväntat sig ett så stort motstånd från militären och befolkningen i Ukraina.

”Stulit segerdagen”

Putins tidigare minister anklagade även Putin för att han har ”stulit” segerdagen från vanliga ryssar som hyllar och sörjer sina förfäder som deltog i striderna mot Nazityskland.

– Han har förvandlat dagen till ett instrument för propaganda, säger Michail Kasianov.

Oppositionspolitiker tror att slutet är nära

En annan före detta rysk politiker Gennady Gudkov, före detta medlem av den liberala oppositionen i landet, tror att Putin inom en kort framtid kan avsättas.

I ett inlägg på Twitter skriver han:

– Putin upprepade citat från zombielådan, vågade inte något allvarligare. Så Kreml har inte längre några knep på lager. Nu är Putins nederlag en tidsfråga!

Experten: reträtt är uteslutet

Martin Kragh,  Rysslandsexpert på UI (Utrikespolitiska institutet), konstaterar att Putins tal inte innehöll några tecken som tyder på att diktatorn vill avsluta kriget.

– Det lär fortsätta med en utdragen konflikt. Det fanns ett litet fönster till reträtt i mars, men det är stängt. Putin är inställd på att kämpa ut kriget och skaffa en position som han kan sälja till det ryska folket. Det var tydligt att han fokuserade på Donbass i sitt tal, säger han till SvD.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen