RYSSLAND: Tidigare premiärministern om Putin – början på slutet

2022 05 09

– Det kan vara början på slutet.

Det säger den tidigare ryska premiärministern Michail Kasianov till Sky News efter Vladimir Putins tal under firandet av den så kallade segerdagen i Ryssland.

Har insett sitt misslyckande

Kasianov, som var den första premiärministern under Putins styre, betonar att diktatorns val att inte utropa en seger i kriget mot Ukraina tyder på att Putin är medveten om att hans krig har misslyckats.

– Han är uppenbarligen i trubbel och det här är början på slutet för Putins era, säger han till Sky News

Han konstaterar att diktatorn är ”vilseledd” och att Putin inte förväntat sig ett så stort motstånd från militären och befolkningen i Ukraina.

”Stulit segerdagen”

Putins tidigare minister anklagade även Putin för att han har ”stulit” segerdagen från vanliga ryssar som hyllar och sörjer sina förfäder som deltog i striderna mot Nazityskland.

– Han har förvandlat dagen till ett instrument för propaganda, säger Michail Kasianov.

Oppositionspolitiker tror att slutet är nära

En annan före detta rysk politiker Gennady Gudkov, före detta medlem av den liberala oppositionen i landet, tror att Putin inom en kort framtid kan avsättas.

I ett inlägg på Twitter skriver han:

– Putin upprepade citat från zombielådan, vågade inte något allvarligare. Så Kreml har inte längre några knep på lager. Nu är Putins nederlag en tidsfråga!

Experten: reträtt är uteslutet

Martin Kragh,  Rysslandsexpert på UI (Utrikespolitiska institutet), konstaterar att Putins tal inte innehöll några tecken som tyder på att diktatorn vill avsluta kriget.

– Det lär fortsätta med en utdragen konflikt. Det fanns ett litet fönster till reträtt i mars, men det är stängt. Putin är inställd på att kämpa ut kriget och skaffa en position som han kan sälja till det ryska folket. Det var tydligt att han fokuserade på Donbass i sitt tal, säger han till SvD.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen