RYSSLAND: Skrämmande uppgifter från diktaturen – Präst arresterad

2022 03 07

Rysslands militär fortsätter sitt brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Samtidigt pågår stora protester mot kriget i flera delar av landet. Protester som slås ner med ökad brutalitet från polisen.

Präst arresterad

Rapporter från Ryssland ger oss insikt i den ryska diktatorn Vladimir Putins skräckvälde. Putin verkar dessutom ha blivit allt mer desperat i sin jakt på människor som går emot hans åsikter.

En aktivistgrupp från Ryssland rapporterar att en präst, som höll en antikrigspredikan i söndags, har arresterats och kommer att ställas inför domstol under måndagen, uppger BBC.

Fängslades direkt

Den brittiska nyhetsbyråns journalist Andrey Zakharov rapporterar att fader John Burdin fängslades kort efter att han höll en predikan för en liten församling i byn Karabanovo, nordöst om Moskva.

I sin predikan förmedlade prästen information om kriget i grannlandet Ukraina. Han berättade för lokalbefolkningen om den pågående beskjutningen, förstörelse i ukrainska städer och ska även ha delat antikrigsbilder, samt hänvisat till en insamling på församlingens hemsida, skriver BBC.

Nya extrema lagar

Förra veckan presenterade Vladimir Putin nya lagar i Ryssland, som har fördömts av omvärlden.

Bland annat innebär den nya lagstiftningen att landet blockerar tillgången till Facebook och flera utländska nyhetskanaler. Detta för att Kreml ska kunna kontrollera informationsflödet och begränsa missnöjet mot invasionen av Ukraina.

Riskerar 15 år

En ny lag gör även gällande att personer som sprider ”falsk information” om kriget riskerar 15 år i ryskt fängelse. Putin har således kriminaliserat all offentlig opposition och oberoende rapportering om kriget i Ukraina.

Lagen trädde i kraft under lördagen och följderna har blivit att flera ryska oberoende medier har tvingats att stänga sin verksamhet, rapporterar New York Times.

Tusentals demonstranter gripna

Tusentals människor som protesterar mot Rysslands brutala anfallskrig har gripits. Under söndagen greps cirka 3500 demonstranter i landet, enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Totalt har 13 028 demonstranter arresterats i landet sedan invasionen av Ukraina inleddes, rapporterar BBC.

Foto: K. Wright resp J. Cala

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen