RYSSLAND: Skrämmande uppgifter från diktaturen – Präst arresterad

2022 03 07

Rysslands militär fortsätter sitt brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Samtidigt pågår stora protester mot kriget i flera delar av landet. Protester som slås ner med ökad brutalitet från polisen.

Präst arresterad

Rapporter från Ryssland ger oss insikt i den ryska diktatorn Vladimir Putins skräckvälde. Putin verkar dessutom ha blivit allt mer desperat i sin jakt på människor som går emot hans åsikter.

En aktivistgrupp från Ryssland rapporterar att en präst, som höll en antikrigspredikan i söndags, har arresterats och kommer att ställas inför domstol under måndagen, uppger BBC.

Fängslades direkt

Den brittiska nyhetsbyråns journalist Andrey Zakharov rapporterar att fader John Burdin fängslades kort efter att han höll en predikan för en liten församling i byn Karabanovo, nordöst om Moskva.

I sin predikan förmedlade prästen information om kriget i grannlandet Ukraina. Han berättade för lokalbefolkningen om den pågående beskjutningen, förstörelse i ukrainska städer och ska även ha delat antikrigsbilder, samt hänvisat till en insamling på församlingens hemsida, skriver BBC.

Nya extrema lagar

Förra veckan presenterade Vladimir Putin nya lagar i Ryssland, som har fördömts av omvärlden.

Bland annat innebär den nya lagstiftningen att landet blockerar tillgången till Facebook och flera utländska nyhetskanaler. Detta för att Kreml ska kunna kontrollera informationsflödet och begränsa missnöjet mot invasionen av Ukraina.

Riskerar 15 år

En ny lag gör även gällande att personer som sprider ”falsk information” om kriget riskerar 15 år i ryskt fängelse. Putin har således kriminaliserat all offentlig opposition och oberoende rapportering om kriget i Ukraina.

Lagen trädde i kraft under lördagen och följderna har blivit att flera ryska oberoende medier har tvingats att stänga sin verksamhet, rapporterar New York Times.

Tusentals demonstranter gripna

Tusentals människor som protesterar mot Rysslands brutala anfallskrig har gripits. Under söndagen greps cirka 3500 demonstranter i landet, enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Totalt har 13 028 demonstranter arresterats i landet sedan invasionen av Ukraina inleddes, rapporterar BBC.

Foto: K. Wright resp J. Cala

Text: Redaktionen