Ryssland rasande efter uttalande från påven

2022 11 29

Stor ilska har utbrutit i Ryssland efter att påven uttalat sig om “onda” ryska minoriteter.

– Allmänt sett är de grymmaste kanske de som är från Ryssland, men som inte tillhör den ryska traditionen. Som tjetjenerna, burjater och så vidare, säger påven Franciskus till den amerikanska tidskriften America.

Han refererade även till Holodomor-svälten som orsakades av Kreml i Ukraina på 1930-talet som ett folkmord.

Har inte velat fördöma Putin

Påven har tidigare kritiserats för att inte ha tagit tillräckligt stort avstånd eller fördömt Vladimir Putins krig i Ukraina. 

En hållning han konfronterades med i samma intervju.

– Ibland försöker jag att inte specificera för att inte förolämpa och snarare fördöma i allmänhet, även om det är välkänt vem jag fördömer. Det är inte nödvändigt att jag nämner ett namn och efternamn, säger påven och tillägger:

– Alla känner till min hållning, med Putin eller utan Putin, utan att namnge honom.

Ryssland rasar: "Perverst"

Påvens kommentarer har inte gått obemärkt förbi i Ryssland. Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, fördömde kraftigt uttalandet från Vatikanen.

– Det här är inte längre russofobi. Det är en perversion på en nivå som jag inte ens kan tala om, säger hon enligt statliga ryska RT.

– Vi är en en familj med burjater, tjetjener och andra representanter för vårt multinationella och multikonfessionella land, uttryckte Maria Zakharova vidare på Telegram.

Minoriteter i Ryssland

Folkslagen som påven uttalade sig om, tjetjener och burjater, är två minoritetsgrupper i Ryssland.

Den förstnämnda har sitt ursprung i delrepubliken Tjetjenien i sydvästra landet och består till största del av muslimer, skriver BBC.

Burjater är en mongolisk grupp som härstammar från Burjatien vid gränsen till Mongoliet i östra Sibirien. Dominerande religion är traditionell buddhism samt shamanistiska trossystem.

Slåss även mot Putin

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov ställde sig snabbt på Putins sida i samband med den ryska invasionen.

Men det finns även tjetjener som slåss på den ukrainska sidan – mot Putins Ryssland.

– Det är även vårt krig. Ukrainas kamp för frihet är även en kamp för tjetjener och andra folk som hotas och förtrycks av Ryssland, säger en anonym tjetjensk soldat som Dagens Nyheter talat med under ett reportage i Ukraina.

– Det ryska imperiet måste falla för att vi alla ska bli fria.

Foto: A. Vaswani

Text: Redaktionen