RYSSLAND: Putin i krismöte – kraftigt pressad

2022 12 07

Vladimir Putin är alltmer pressad efter flera attacker på ryskt territorium de senaste dagarna.

Under gårdagen kallade den ryska diktatorn till krismöte i Kreml med anledning av de attacker som ägt rum i landet i veckan, rapporterar bland annat The Moscow Times och The Telegraph.

Mötet ska ha handlat om Rysslands “inhemska säkerhet” och Putinregimen hävdar att de drönarattacker man utsatts för, vars skuld läggs på Ukraina, utgör en fara för landet.

– Naturligtvis är den linje som öppet deklarerats av den ukrainska regimen att fortsätta sådana terrordåd en riskfaktor, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov, som mötte pressen efter mötet.

Han tillägger att de ryska myndigheterna vidtar “nödvändiga” åtgärder för att skydda landet från ”ukrainska attacker”.

Flygfält träffades

Attackerna som Putinregimen syftar på handlar om de kraftiga explosioner som skakade Ryssland för två dagar sedan.

Två militära flygfält, det ena enbart 20 mil söder om Moskva, utsattes för explosioner. Bland annat skadades strategiska bombplan som används vid ryska attacker av Ukraina.

– En bränsletank exploderade och dödade tre och skadade sex på ett flygfält nära staden Ryazan, sydost om Moskva, rapporterade BBC när nyheten blev känd.

I Ryssland hävdades omedelbart att ukrainska drönare låg bakom angreppet.

Intern kritik växer

Ytterligare en attack ägde rum under tisdagsmorgonen, vilket föranledde det toppmöte som Vladimir Putin kallade till med kort varsel.

Det handlade då om en oljecister vid en flygbas utanför Kursk i södra Ryssland, en träff som orsakade omfattande bränder. Återigen beskylldes ukrainska drönare, skriver The Telegraph.

Attackerna har dessutom fått rysk militär att vända sig emot den egna ledningen.

– Tre ryska militärer dödades och sex skadades. Det kunde ha förhindrats med vanliga försiktighetsåtgärder och luftvärnsskydd. Det är överraskande att man inte lyckats säkerställa säkerheten för sådana strategiska anläggningar, framhåller den ryska militärbloggen Rybar.

Ingen har erkänt ansvar

Ukraina har inte tagit på sig ansvaret för attackerna på ryskt territorium de senaste dagarna. Så har inget annat land eller aktör gjort heller.

Händelserna har dock subtilt och syrligt kommenterats från den ukrainska regeringen.

– Om något avfyras in i andra länders luftrum kommer okända flygande objekt förr eller senare att återvända till platsen där de lyfte. Jorden är rund, uttrycker president Zelenskys rådgivare Mychajlo Podoljak på Twitter.

"Kan ha i bakfickan"

Enligt den militära analytikern Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant, går det inte att utesluta att Ukraina ligger bakom attackerna. Men det behöver i så fall ha utförts med speciella drönare med tanke på avståndet

– Ur ett ukrainskt perspektiv skulle det vara väldigt lockande att kunna slå till och slå ut antingen flygplan eller robotar på de här flygbaserna, säger han i en intervju med SVT.

– Det är möjligt att man från ukrainsk sida har drönare med en räckvidd till Engels-basen (ett av de attackerade flygfälten i måndags, red. anm.), att man har haft det här i bakfickan och inte redovisat det tidigare.

Förändrar kriget i grunden

Om Ukraina kan slå till mot Ryssland djupt inne i deras eget land förändras kriget i grunden.

Det menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Teoretiskt sett är räckvidden till Moskva och strax bortom. Då måste man från rysk sida börja fundera på hur man ska förstärka luftförsvaret, hur man ska motivera det för det ryska folket och hur man ska svara Ukraina, säger han till Aftonbladet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Expert hävdar: Elon Musk på väg att bli galen – “mår inte bra”

2025 03 13

Professorn och författaren Seth Abramson påstår att Elon Musk “saknar mental stabilitet för att vara involverad i regeringen”.

Seth Abramson, som bland annat skrivit en bok om Elon Musk och jobbat för tidningar som Washington Post, Newsweek och The Guardian, menar att techmiljardären är på väg mot ett sammanbrott.

– I egenskap av Musk-författare berättade jag för er att han höll på att bli galen. Orsaken var en kombination av depression, stress, medicinmissbruk och användning av illegala droger, skriver Abramson på X.

"Ta bort honom från internet"

Det framgår inte i Abramsons inlägg om professorn drar sina slutsatser av att ha träffat Musk personligen.

Inte heller om han har tagit del av några läkarjournaler eller andra uppgifter som utifrån medicinsk grund beskriver entreprenörens hälsa.

Seth Abramson menar dock att de inlägg som Elon Musk skriver och delar på sociala medier utgör underlag för teorin.

– Hans Twitter-flöde (numera X, red. anm.) är ett bevis på denna störning. Någon som bryr sig om honom måste ta bort honom från internet permanent, menar experten.

"Mår dåligt"

Ett av Abramsons exempel är när Musk häromdagen kallade senatorn Mark Kelley, som tjänstgjort i USA:s militär i 25 år, för "förrädare" efter han besökt Ukraina och uppmanat Vita huset att fortsätta stödja det krigsdrabbade landet.

– En del av Musks förvirring tycks vara en ökad lojalitet gentemot Kreml, menar Abramson.

– Det råder inget tvivel om att Musk nu saknar mental stabilitet för att vara involverad i regeringen, och att hans offentliga och privata uppträdande som en del av regeringen kostar liv, jobb och betydande skador för USA:s förtroende. Han mår dåligt och vi kan alla se det, skriver Abramson också.

Använder ketamin

Elon Musk har tidigare förklarat öppet att han använder den i Sverige narkotikaklassade medicinen ketamin, vars bieffekter exempelvis kan vara desorientering och aggressivt beteende.

– Ketamin hjälper en att komma ur ett nedstämt tillstånd, sade Musk i en tv-intervju med Don Lemon 2024, och tillade att det är bättre för aktieägarna om han använder drogen.

Musk har dock förnekat att han missbrukar medicinen.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen 


Slår tillbaka stenhårt mot Trump – “Nu räcker det”

2025 03 14

Grönlands premiärminister ryter ifrån ordentligt.

USA:s president Donald Trump fortsätter att uttrycka starkt intresse för att annektera Grönland.

Tidigare under torsdagen uttalade han sig om det – det kan du läsa mer om här.

Nu slår Grönlands premiärminister tillbaka mot den amerikanska presidenten.

“Oacceptabelt”

Premiärminister Múte Bourup Egede – som snart lämnar sin post – tar till sociala medier för att ryta ifrån.

– Nu har USA:s president återigen lanserat idén om att annektera oss. Detta är något jag inte under några omständigheter kan acceptera. Jag respekterar resultatet av valet, men jag anser att jag har en skyldighet som premiärminister, skriver han på Facebook.

“Nu räcker det”

Egede fortsätter.

– Nu har jag bett tjänstemannakåren att sammankalla partiledarna så snart som möjligt. För den här gången måste vi skärpa vårt avvisande av Trump. Vi kan inte fortsätta att behandlas med respektlöshet. Nu räcker det.

Även tillträdande ledaren

Grönlands troliga nya premiärminister har även han avvisat Trumps försök att ta kontroll över ön och sade att grönländarna måste få bestämma sin egen framtid när ön går mot självständighet från Danmark.

– Vi vill inte vara amerikaner. Nej, vi vill inte vara danskar. Vi vill vara grönländare, och vi vill ha vår egen självständighet i framtiden, har han sagt enligt Sky News.

Vann valet

Jens-Frederik Nielsens Demokraatit, ett näringslivsparti som förespråkar en långsam väg till självständighet, vann en överraskande seger i parlamentsvalet och gick om de två partier som bildade den senaste regeringen.

Eftersom de flesta grönländare motsätter sig Trumps närmanden fokuserade valkampanjen mer på frågor som sjukvård och utbildning än på geopolitik.

Anthon Nielsen, bosatt i Nuuk, sade att partiets seger skulle vara bra för landet.

– De flesta politiker vill att Grönland ska vara självständigt. Men det här partiet som vann, de vill inte skynda på saker så allt måste göras rätt, sade han enligt Time.

Foto: The White House 

Text: Redaktionen