– Ryssland planerar största kriget i Europa sen andra världskriget 1945

2022 02 20

Rysslands diktator är i färd med att göra sig skyldig till ett fasansfullt krig som lär leda till döden för såväl många ukrainare som många ryssar.

Det konstaterar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en intervju med BBC.

Rena lögner från Ryssland

Den ryska diktaturen har samlat upp till 190 000 soldater nära Ukrainas gränser och trots löften om att dra tillbaka trupper har det tvärtom kommit nya ryska soldater till gränsen. Rysslands löften har visat sig vara rena lögner och istället ser Putins plan ut att vara en invasion av Ukraina konstaterar Väst.

Omringa huvudstaden

– Planen är för något som kan bli det största kriget i Europa sedan 1945 sett till rena storleken. Det handlar om inte bara en invasion från öster genom Donbass utan enligt underrättelseuppgifterna vi ser även från norr. Att [soldaterna] kommer ner från Belarus och omringar självaste huvudstaden Kiev, säger Boris Johnson.

Fasanfullt

Han betonar hur fasansfullt kriget lär bli när det gäller antalet döda människor.

– Jag tror folk behöver inse kostnaderna i rena liv som det kan leda till. Inte bara för ukrainare utan även för ryssar, säger Storbritanniens premiärminister till TV-kanalen.

Har redan börjat

USA:s och Storbritanniens regeringar konstaterar att Ryssland redan tycks ha inlett slutfaserna inför kriget.

– Alla tecken pekar på att planen redan har börjat på sätt och vis, säger Boris Johnson från den årliga säkerhetskonferensen i München.

Planerar långtgående sanktioner

Storbritanniens ledare indikerar att man kommer att ta till ännu mer långtgående sanktioner mot Ryssland än man har nämnt tidigare.

Han framhöll att Storbritannien och USA kommer att stoppa ryska företag från att handla med pund och dollar vilket skulle slå mycket hårt mot företagen enligt Boris Johnson.

Tror att Putin ljuger

USA och Storbritannien har de senaste veckorna gjort allt för att peka ut att Putinregimen när som helst kan gå till anfall mot Ukraina vilket pressat Rysslands utrikesminister att flera gånger gå ut och lova att det är fel.

Ryssland kommer inte alls att attackera Ukraina enligt Putinregimen men Väst tror att Putin ljuger.

Ett sista rop på hjälp

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har under Münchenkonferensen samtalat med en rad ledare från Väst i vad som ser ut att vara ett sista rop på hjälp för att försöka stoppa Rysslands diktators förmodade krigsplaner.

Foto: Boris Johnson FB

Text: Redaktionen