Ryssland planerar hämnd – hotar med storstöld i Europa
2023 11 01
Den ryska regimen är redo att slå tillbaka mot EU.
Sedan Ryssland invaderade Ukraina förra året har Europeiska unionen fryst en stor andel ryska tillgångar, främst i Bryssel.
Unionen jobbar nu på att ta fram ett konkret förslag på hur dessa, från början statliga ryska pengar, ska kunna användas för att hjälpa Ukraina att bygga upp landet efter kriget istället för att återgå till Ryssland.
Det uppskattas inte i Moskva.
– Ett antal europeiska politiker, ledda av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, har återigen börjat prata om att stjäla vårt lands frysta medel för att fortsätta militariseringen av Kyiv, säger Vyacheslav Volodin, talman i ryska statsduman, enligt Reuters.
Planerar hämnd
Ryssland hotar nu att som svar konfiskera europeiska tillgångar som för närvarande sitter fast hos Putinregimen – och det i betydligt större utsträckning än de summor som EU planerar att avsätta för Ukraina.
– Ett sådant beslut skulle kräva ett symmetriskt svar från Ryska federationen, säger Vyacheslav Volodin.
– I så fall kommer många fler tillgångar som tillhör ovänliga länder att konfiskeras än våra frysta medel i Europa.
211 miljarder euro
Enligt Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, uppgår värdet på de frysta ryska tillgångarna 211 miljarder euro.
Unionen har redan slagit fast att Ryssland måste betala för återuppbyggnaden av Ukraina.
Sverige har tillsammans med Danmark, Finland, Polen och de baltiska länderna uttryckt att man stöder idén att öronmärka de ryska medlen till att hjälpa Ukraina komma på fötter när Ryssland har besegrats.
Andra är mer skeptiska, exempelvis Belgien och Luxemburg, och varnar för finansiella risker med ett sådant beslut.
Jättarna tveksamma
Även Europeiska centralbanken och EU-jättar som Frankrike och Tyskland tvekar över att använda de ryska tillgångarna för ukrainska ändamål.
– De är rädda att satsningen skulle störa finansmarknaderna och försvara eurons ställning som reservvaluta, rapporterar tidningen Politico.
Krav sedan länge
Redan kort efter att invasionen var ett faktum krävde dock exempelvis Estland att betalningar för rysk energi skulle hållas inne och öronmärkas för Ukraina.
– Ryssland måste hållas ansvariga för den förödande förstörelsen de har orsakat och de krigsbrott de har begått i Ukraina, sade Estlands dåvarande utrikesminister Eva-Maria Liimets våren 2022.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen