Ryssland pekar ut oväntat land – ”ni står på tur efter Ukraina”

2024 01 15

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har snart pågått i två år.

Kriget drar ut på tiden, vilket många experter pekat på inte är till Ukrainas fördel.

Samtidigt har flera aktörer, såväl Nato som politiker och krigsvetare, varnat för att om Ryssland vinner kriget kommer fler länder stå på tur.

– Om Putin vinner i Ukraina finns det en verklig risk att hans aggression inte slutar där, sade exempelvis Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i december.

"Grabbar, vad ska ni göra?"

Nu pekar Aleksey Zhuravlyov, en av Rysslands lagstiftare och en nära allierad till diktatorn Vladimir Putin, ut vilket land som Moskva borde rikta in sig på nästa gång

Och oväntat nog rör det sig inte om ett land som officiellt varit en del av före detta Sovjetunionen, någonting som flera experter menar att Putin drömmer om att återskapa.

– Putin har inte gjort någon hemlighet av sin önskan att återskapa ryskt inflytande i hela sitt lands tidigare imperialistiska domäner, framhåller exempelvis Mark Temnycky på tankesmedjan Atlantic Council.

Istället är det Polen som pekas ut, rapporterar Newsweek.

– En fråga till er, grabbarna i väst, vad ska ni göra åt det? frågar Zhuravlyov i en sändning i rysk statlig tv.

"Ukraina är kört"

Zhuravlyov, som utöver sin plats i statsduman också beskrivs som någon som gjort sig känd för sina nationalistiska och militaristiska tendenser, nämner även de svenska krigsvarningarna i sitt uttalande.

– De förstår mycket väl att Ukraina är kört. Så vad händer härnäst? Sverige gör sig redo och Balkan också. Polackerna har tystnat lite, de har nog börjat inse att de står på tur, säger den ryska politikern enligt ett klipp som delats av Julia Davis, grundare av Russian Media Monitor, på X.

– Vi har naturligtvis inga illusioner, men vi förstår att alla förbereder sig för nästa steg i kriget.

Medlem i Nato

Polen är, till skillnad från Ukraina, medlem i Nato sedan 1999.

En attack mot Polen skulle därmed aktivera försvarsalliansens artikel 5 och utlösa ett storkrig mellan Nato och Ryssland.

Uttalandet om att polackerna inte skulle vara förberedda motsägs också av hur landet mobiliserade efter att ett “oidentifierat luftobjekt” korsat dess gräns i riktning mot Ukraina i slutet av december, vilket försatte Polen i krismöte.

– Nato övervakar situationen, framhöll Jens Stoltenberg efter incidenten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Rubios besked om Ukrainakriget – “nytt tillvägagångssätt”

2025 07 10

USA:s utrikesminister Marco Rubio möter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Malaysia.

Under ett 50 minuter långt möte i Kuala Lumpur diskuterade Marco Rubio och Rysslands Sergej Lavrov nya idéer för att bland annat få slut på kriget i Ukraina.

– Det är ett nytt och annorlunda tillvägagångssätt. Jag skulle inte karakterisera det som något som garanterar fred, men det är ett koncept som jag, ni vet, tar tillbaka till presidenten, säger Rubio om mötet, enligt PBS News.

USA:s President Donald Trump uppges, enligt Rubio vara frustrerad över att Ryssland inte varit mer villigt att kompromissa.

– Vi behöver se en handlingsplanplan för hur den här konflikten kan slutföras. Och så delade vi några idéer om hur det kan se ut.

– Vi kommer att fortsätta att vara engagerade där vi ser möjligheter att kunna göra skillnad, säger han till samma tidning.

Flera konflikter på bordet

Rysslands utrikesdepartement kallade mötet för ett “ärligt och djupgående samtal” där även situationerna i Iran och Syrien togs upp.

Det var andra gången Marco Rubio och Sergey Lavrov träffades sedan Rubio blev utrikesminister.

Första mötet hölls i februari i Riyadh, Saudiarabien, då Trumps administration ville se hur villiga Ryssland och Ukraina var att inleda fredssamtal. De har även haft flera telefonsamtal sedan dess.

Båda länderna vill se fredliga lösningar och återuppta samarbeten, bland annat genom att återinföra direktflyg och stärka diplomatiska relationer.

Oro för handelskrig

Samtidigt ökar spänningarna kring handel. Trump har meddelat att flera länder i Asien, inklusive nästan alla i ASEAN, kommer få höjda tullar från 1 augusti om inga nya handelsavtal sluts.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet kommer tullar och handel dock inte vara Rubios huvudfokus under mötena.

Istället vill Trumps regering lägga tonvikten på säkerhet till havs, där Kina har agerat allt mer hotfullt mot mindre grannländer, samt på att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


SVERIGE: Bransch slår larm – “Det här är inte normalt”

2025 07 10

Det råder kris inom vården i sommar.

Personalbrist hotar patientsäkerheten under sommarmånaderna, där vårdpersonal slår larm om pressade sommarscheman. Detta enligt en ny undersökning från Vårdförbundet.

Enligt den nya undersökningen saknas det personal för var tredje sommarschema inom vården. Allra värst är det inom akutsjukvård och intensivvård.

– Vi går verkligen på det minsta möjliga vi kan just nu. Är det så att någon blir sjuk, ja då går vi underbemannade, säger Cecilia Asp Paulrud, sjuksköterska och fackligt förtroendevald till TV4.

Hon berättar att hon ofta väntar på ett sms om att jobba extra, någonting som gör att arbetet blir mer än krävande.

Facket kräver åtgärder

Många anställda upplever också press att avbryta eller flytta sina semestrar – 28 procent enligt undersökningen.

Sineva Ribiero, ordförande för Vårdförbundet menar att det krävs mer pengar och bättre villkor. Det behövs hållbara scheman där personalen vet i förväg hur man ska jobba.

Hon varnar för att dagens läge är ohållbart.

– Det här är inte normalt. Det får inte bli standard att vården går på knäna varje sommar, säger hon till samma kanal.

Vårdförbundet flaggar för lösning

Enligt Vårdförbundet behövs kortare veckoarbetstid, tydligare semesterregler och mer paus i schemat – så kallade "hållbara heltider". Om alla kunde arbeta heltid, skulle vården kunna få in upp till 8 000 fler heltidsanställda.

– Medlemmar i Vårdförbundet ska kunna ta semester utan att vården riskerar att krascha. Att vi år efter år får rapporter om tomma schemarader och påtryckningar kring ledighet är ett systemfel, säger Sineva Ribiero i rapporten.

SKR: Patienter får den vård de behöver

Trots larmen tonar Sveriges kommuner och regioner (SKR) ner oron. De menar att det inte finns några tecken på att svenskar inte får den vård de behöver, även om de medger att regionernas ekonomi är pressad.

Foto: G. Henderson

Text: Redaktionen