Ryssland pekar ut oväntat land – ”ni står på tur efter Ukraina”

2024 01 15

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har snart pågått i två år.

Kriget drar ut på tiden, vilket många experter pekat på inte är till Ukrainas fördel.

Samtidigt har flera aktörer, såväl Nato som politiker och krigsvetare, varnat för att om Ryssland vinner kriget kommer fler länder stå på tur.

– Om Putin vinner i Ukraina finns det en verklig risk att hans aggression inte slutar där, sade exempelvis Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i december.

"Grabbar, vad ska ni göra?"

Nu pekar Aleksey Zhuravlyov, en av Rysslands lagstiftare och en nära allierad till diktatorn Vladimir Putin, ut vilket land som Moskva borde rikta in sig på nästa gång

Och oväntat nog rör det sig inte om ett land som officiellt varit en del av före detta Sovjetunionen, någonting som flera experter menar att Putin drömmer om att återskapa.

– Putin har inte gjort någon hemlighet av sin önskan att återskapa ryskt inflytande i hela sitt lands tidigare imperialistiska domäner, framhåller exempelvis Mark Temnycky på tankesmedjan Atlantic Council.

Istället är det Polen som pekas ut, rapporterar Newsweek.

– En fråga till er, grabbarna i väst, vad ska ni göra åt det? frågar Zhuravlyov i en sändning i rysk statlig tv.

"Ukraina är kört"

Zhuravlyov, som utöver sin plats i statsduman också beskrivs som någon som gjort sig känd för sina nationalistiska och militaristiska tendenser, nämner även de svenska krigsvarningarna i sitt uttalande.

– De förstår mycket väl att Ukraina är kört. Så vad händer härnäst? Sverige gör sig redo och Balkan också. Polackerna har tystnat lite, de har nog börjat inse att de står på tur, säger den ryska politikern enligt ett klipp som delats av Julia Davis, grundare av Russian Media Monitor, på X.

– Vi har naturligtvis inga illusioner, men vi förstår att alla förbereder sig för nästa steg i kriget.

Medlem i Nato

Polen är, till skillnad från Ukraina, medlem i Nato sedan 1999.

En attack mot Polen skulle därmed aktivera försvarsalliansens artikel 5 och utlösa ett storkrig mellan Nato och Ryssland.

Uttalandet om att polackerna inte skulle vara förberedda motsägs också av hur landet mobiliserade efter att ett “oidentifierat luftobjekt” korsat dess gräns i riktning mot Ukraina i slutet av december, vilket försatte Polen i krismöte.

– Nato övervakar situationen, framhöll Jens Stoltenberg efter incidenten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen