RYSSLAND: Oväntad attack mot diktatorn

2022 09 30

Stora protester har brutit ut mot Vladimir Putin i en delrepublik i Ryssland. 

Protester mot Vladimir Putins mobiliseringsorder, att 300 000 män ska inställa sig för tjänstgöring i kriget mot Ukraina, har brutit ut på flera platser i Ryssland den senaste veckan.

I en av landets 21 delrepubliker är ilskan extra stor: Dagestan. Den är belägen i norra Kaukasus väster om Kaspiska havet och härbärgerar runt tre miljoner invånare.

Demonstranter har inte dragit sig för att gå till högljudda attacker mot Putin och hans agerande.

Till ruinens brant

– Putinregimen har tagit folk till ruinens brant, utbrister en politisk flykting från Dagestan, men på plats i Ukraina, enligt tv-kanalen Fox News.

Extra irriterat blev det när ryska företrädare genom megafonutrop från en bil uppmanade män i staden Derbent att infinna sig för inskrivning till kriget. Det föranledde delrepublikens guvernör att utbrista: "Jävla idioter!" enligt Aftonbladet.

Putin har tidigare försökt förklara mobiliseringsordern:

– Vi talar om partiell mobilisering, det vill säga att endast medborgare som för närvarande befinner sig i reserven kommer att omfattas av värnplikten, och framför allt har de som tjänstgjort i de väpnade styrkorna och har en viss militär kunskap och relevant erfarenhet, sa den ryska diktatorn, enligt kanalen.

Lång tid av frustration och oro

Just delrepubliken Dagestan har sedan länge visat frustration mot Putin och känt oro för sin existens. Redan när Tjetjenien, grannar till Dagestan, kämpade för självständighet uppstod fnurror på tråden till det ryska styret.

Genom åren har olika uppror gjorts:

– En partisanrörelse bildades i Dagestan, så (den blev) epicentrum för de som fortfarande ger väpnat motstånd mot Ryssland, har den ukrainska bloggaren Ali Charinsky sagt, enligt kanalen.

De här protesterna och reaktionerna genom åren bringar klarhet i varför det är just i delrepubliken Dagestan några av de största protesterna mot Putin uppstår.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen