RYSSLAND: Måla inte in oss i ett hörn

2022 03 29

Måla inte in oss i ett hörn.

Kremls talesman Dmitry Peskov varnar västvärlden för att isolera Ryssland. Han beskriver de senaste sanktionerna mot Ryssland som ett krig i avseende av handel.

­– Vi  i Ryssland känner att vi befinner oss i ett krig eftersom västeuropeiska länder och länder som USA, Australien och Kanada faktiskt leder ett handelskrig mot oss, säger Peskov i en intervju med amerikanska nyhetskanalen PSB.

Om Nato

Peskov kommenterade även Rysslands pågående spända relation med Nato.

– Under ett par decennier har vi sagt till Väst att vi är rädda för att Nato ska expandera österut. Vi är också rädda för att Nato ska flytta sig närmare våra gränser med sin militära infrastruktur. Var snäll att åtgärda det. Måla inte in oss i ett hörn, säger han till PSB.

Kärnvapen

Kremls talesman har tidigare framfört att Ryssland kan använda kärnvapen om det står inför ”ett  existentiellt hot”. Han vidhåller den ståndpunkten.

– Vi har ett säkerhetskoncept som på ett tydligt sätt säger att kan och kommer faktiskt att använda kärnvapen om det finns ett hot mot statens existens, säger Peskov.

Klargörande

Peskov fortsatte sitt resonemang i tv-intervjun och försäkrade att den ”särskilda operationen i Ukraina” och ett  existentiellt hot mot Ryssland inte har med varandra att göra.

PSB:s reporter Ryan Chilcote framhävde att den ryska diktatorn Vladimir Putin har varnat andra länder för att involvera sig i ”angelägenheterna” mellan Ryssland och Ukraina och hotat med ”konsekvenser som ni aldrig upplevt förut” vid ett sådant scenario.

Ställde frågan

Chilcote pressade Kremls talesman och frågade:

Menar Putin att han kommer använda kärnvapen i ett sådant scenario?

– Jag tror inte det, svarade Peskov.

Låt oss reda ut frågan

PSB:s reporter gav sig inte. Han pressade Peskov på ytterligare svar om kärnvapen.

– Varför inte bara reda ut frågan här och nu? Varför kan ni inte, å Rysslands vägnar, utesluta en användning av kärnvapen här och nu?

Dmitry Peskov svarade:

– Ingen tänker på att använda.. – inte ens på idéen om att använda kärnvapen.

Foto: President of Russia 

Text: Redaktionen