RYSSLAND: Lärarinna stod upp mot diktatorn – riskerar högt fängelsestraff

2022 04 11

En rysk lärarinna gick emot Putinregimens lögner om kriget i Ukraina men anmäldes av sina egna elever.

Det handlar om en lärarinna vid namn Irina Gen, 45, som arbetar som engelsklärare i västra Ryssland. Sedan slutet på mars har hon varit föremål för brottsutredning efter att hennes studenter spelat in henne när hon kritiserat landets anfallskrig mot Ukraina, uppger CNN.

Avstängda från EM

Gen jobbar på en elitskola för unga ryska idrottare. Många av dem är på nivån att de tävlar i internationella mästerskap, när de inte är avstängda på grund av Putins krig i Ukraina.

På en föreläsning fick hon en fråga om varför Ryssland just hade blivit avstängda från att tävla i idrott i andra länder, i det här fallet multisport-EM.

“Beter sig inte civiliserat”

– Så länge Ryssland inte beter sig på ett civiliserat sätt kommer detta att fortsätta för evigt. De började bomba västra Ukraina, de ville komma till Kyiv för att störta Zelenskey och regeringen. Det här är förresten en suverän stat. Det finns en suverän regering där”, säger Gen i inspelningen som publicerades på Telegram. 

Totalitär regim

Lärarinnan fick mothugg från ån en kvinnlig student som menade att vi inte vet alla detaljer. Gen svarade:

– Precis! Ni vet ingenting. Faktum är att du inte vet någonting alls. Vi har en totalitär regim här på plats. Varje form av oliktänkande anses vara ett tankebrott. Vi kommer alla att skickas i väg i 15 år.

Utsatt för komplott

Irina Gen uttalar sig själv om händelsen i en intervju med Radio Liberty. Enligt henne är hon övertygad om att elevens föräldrar ska ha övertalat barnen att spela in henne och därefter lämna över henne till myndigheterna.

Putins man dök upp

I samma intervju uppges att en rysk federal säkerhetsofficer dök upp på skolan och informerade henne om att hon “gjort ett stort misstag”. 

De ryska myndigheterna har nekat till anklagelserna om att man bombat civil infrastruktur, vilket Gen hade upplyst eleverna om.

10 år i fängelse

Lärarinnan uppges ha sagt upp sig från sitt jobb, men konsekvenserna befaras bli betydligt värre än arbetslöshet, erfar CNN.

Hon utreds nu för att ha brutit mot en ny censurlag som förbjuder spridning av “falsk information”. Gen kan straffas med fängelse i 10 år och böter på motsvarande 600 000 kronor.

Demonstrationer slås ned

I Ryssland förnekas krigsbrotten i Ukraina. Det är förbjudet att nämna kriget som krig och över 15 000 demonstranter har gripits för att de försökt protestera mot Putinregemins blodiga anfallskrig.

Foto: President of Russia resp I. Aleksic

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen