RYSSLAND: Lärarinna stod upp mot diktatorn – riskerar högt fängelsestraff

2022 04 11

En rysk lärarinna gick emot Putinregimens lögner om kriget i Ukraina men anmäldes av sina egna elever.

Det handlar om en lärarinna vid namn Irina Gen, 45, som arbetar som engelsklärare i västra Ryssland. Sedan slutet på mars har hon varit föremål för brottsutredning efter att hennes studenter spelat in henne när hon kritiserat landets anfallskrig mot Ukraina, uppger CNN.

Avstängda från EM

Gen jobbar på en elitskola för unga ryska idrottare. Många av dem är på nivån att de tävlar i internationella mästerskap, när de inte är avstängda på grund av Putins krig i Ukraina.

På en föreläsning fick hon en fråga om varför Ryssland just hade blivit avstängda från att tävla i idrott i andra länder, i det här fallet multisport-EM.

“Beter sig inte civiliserat”

– Så länge Ryssland inte beter sig på ett civiliserat sätt kommer detta att fortsätta för evigt. De började bomba västra Ukraina, de ville komma till Kyiv för att störta Zelenskey och regeringen. Det här är förresten en suverän stat. Det finns en suverän regering där”, säger Gen i inspelningen som publicerades på Telegram. 

Totalitär regim

Lärarinnan fick mothugg från ån en kvinnlig student som menade att vi inte vet alla detaljer. Gen svarade:

– Precis! Ni vet ingenting. Faktum är att du inte vet någonting alls. Vi har en totalitär regim här på plats. Varje form av oliktänkande anses vara ett tankebrott. Vi kommer alla att skickas i väg i 15 år.

Utsatt för komplott

Irina Gen uttalar sig själv om händelsen i en intervju med Radio Liberty. Enligt henne är hon övertygad om att elevens föräldrar ska ha övertalat barnen att spela in henne och därefter lämna över henne till myndigheterna.

Putins man dök upp

I samma intervju uppges att en rysk federal säkerhetsofficer dök upp på skolan och informerade henne om att hon “gjort ett stort misstag”. 

De ryska myndigheterna har nekat till anklagelserna om att man bombat civil infrastruktur, vilket Gen hade upplyst eleverna om.

10 år i fängelse

Lärarinnan uppges ha sagt upp sig från sitt jobb, men konsekvenserna befaras bli betydligt värre än arbetslöshet, erfar CNN.

Hon utreds nu för att ha brutit mot en ny censurlag som förbjuder spridning av “falsk information”. Gen kan straffas med fängelse i 10 år och böter på motsvarande 600 000 kronor.

Demonstrationer slås ned

I Ryssland förnekas krigsbrotten i Ukraina. Det är förbjudet att nämna kriget som krig och över 15 000 demonstranter har gripits för att de försökt protestera mot Putinregemins blodiga anfallskrig.

Foto: President of Russia resp I. Aleksic

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen