RYSSLAND: Lärarinna stod upp mot diktatorn – riskerar högt fängelsestraff

2022 04 11

En rysk lärarinna gick emot Putinregimens lögner om kriget i Ukraina men anmäldes av sina egna elever.

Det handlar om en lärarinna vid namn Irina Gen, 45, som arbetar som engelsklärare i västra Ryssland. Sedan slutet på mars har hon varit föremål för brottsutredning efter att hennes studenter spelat in henne när hon kritiserat landets anfallskrig mot Ukraina, uppger CNN.

Avstängda från EM

Gen jobbar på en elitskola för unga ryska idrottare. Många av dem är på nivån att de tävlar i internationella mästerskap, när de inte är avstängda på grund av Putins krig i Ukraina.

På en föreläsning fick hon en fråga om varför Ryssland just hade blivit avstängda från att tävla i idrott i andra länder, i det här fallet multisport-EM.

“Beter sig inte civiliserat”

– Så länge Ryssland inte beter sig på ett civiliserat sätt kommer detta att fortsätta för evigt. De började bomba västra Ukraina, de ville komma till Kyiv för att störta Zelenskey och regeringen. Det här är förresten en suverän stat. Det finns en suverän regering där”, säger Gen i inspelningen som publicerades på Telegram. 

Totalitär regim

Lärarinnan fick mothugg från ån en kvinnlig student som menade att vi inte vet alla detaljer. Gen svarade:

– Precis! Ni vet ingenting. Faktum är att du inte vet någonting alls. Vi har en totalitär regim här på plats. Varje form av oliktänkande anses vara ett tankebrott. Vi kommer alla att skickas i väg i 15 år.

Utsatt för komplott

Irina Gen uttalar sig själv om händelsen i en intervju med Radio Liberty. Enligt henne är hon övertygad om att elevens föräldrar ska ha övertalat barnen att spela in henne och därefter lämna över henne till myndigheterna.

Putins man dök upp

I samma intervju uppges att en rysk federal säkerhetsofficer dök upp på skolan och informerade henne om att hon “gjort ett stort misstag”. 

De ryska myndigheterna har nekat till anklagelserna om att man bombat civil infrastruktur, vilket Gen hade upplyst eleverna om.

10 år i fängelse

Lärarinnan uppges ha sagt upp sig från sitt jobb, men konsekvenserna befaras bli betydligt värre än arbetslöshet, erfar CNN.

Hon utreds nu för att ha brutit mot en ny censurlag som förbjuder spridning av “falsk information”. Gen kan straffas med fängelse i 10 år och böter på motsvarande 600 000 kronor.

Demonstrationer slås ned

I Ryssland förnekas krigsbrotten i Ukraina. Det är förbjudet att nämna kriget som krig och över 15 000 demonstranter har gripits för att de försökt protestera mot Putinregemins blodiga anfallskrig.

Foto: President of Russia resp I. Aleksic

Text: Redaktionen