RYSSLAND: Kritikstorm mot diktatorn – potentiell ersättare hyllas

2023 01 03

Den inhemska kritiken mot Rysslands diktator Vladimir Putin blir allt mer högljudd.

Det uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i sin senaste rapport.  

Bakgrunden är nyårsnattens förödande ukrainska robotattack mot ett ryskt soldatfäste i den ockuperade staden Makijivka i Donetsk.

Ukraina hävdar att uppemot 400 ryska soldater dödades.

Moskva har i sin tur erkänt att strax över 60 soldater omkommit.

Efter attacken har den inhemska kritiken mot Vladimir Putin blivit allt mer ”anmärkningsvärd”, rapporterar ISW.

– Flera ryska militärbloggare har reagerat ljummet på Putins iscensatta nyårstal, framhåller ISW och tillägger att kritiken mot diktatorn även har intensifierats på sociala medier.

Den ryska diktatorn anklagas för att sakna kontakt med verkligheten och för att distansera sig från vanliga medborgare.  

– I flera inlägg anklagas Putin för att ha använt bakgrundsskådespelare snarare än riktiga soldater under sitt nyårstal, skriver tankesmedjan.

Hyllar Wagnergruppens ledare

Samtidigt hyllas den paramilitära ryska organisationen Wagners ledare Jevgenij Prigozjin.

Han gjorde ett uppmärksammat framträdande under nyårshelgen. Bland annat besökte Wagnerledaren frontstaden Bachmut och hälsade på sina legosoldater som under flera månader har försökt erövra staden.

Den tidigare militante befälhavaren och framstående ryske militärbloggaren Igor Girkin gjorde en direkt jämförelse mellan Putins och Prigozjins anförande.

– Girkin skrev att han inte skulle kommentera Putins tal, men att Prigozjins bestämde sig för att bekämpa byråkrati och korruption och höll ett sensationellt nyårstal, rapporterar ISW.

Kritiserar Kreml

I sitt nyårsframträdande riktade Prigozjins kraftig kritik mot den ryska militärledningen och Kreml. 

– Han berättade för en reporter att Wagnerstyrkorna tog hand om sina döda även på nyår medan den ryska regeringen, som ska tillhandahålla ett dödsregister, har "vilat” sedan krigets början, skriver tankesmedjan.

Vidare anklagade Wagnerledaren ryska byråkrater för att "vanhelga  minnet av de döda" genom att behandla döda soldater som ”föremål i plastpåsar”.

Jevgenij Prigozjins inflytande har ökat under kriget.

Wagnerledaren har varit öppen i sin kritik mot den ryska militären och har målats upp som en potentiell efterträdare till Putin om diktatorn tvingas lämna ifrån sig makten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen