RYSSLAND: Kräver att Putinregimens barn skickas till fronten

2022 11 01

Oligarken Jevgenij Prisgosjin tycker inte att Kreml gör tillräckligt för att besegra Ukraina i den olagliga invasionen.

Därför har han upprättat ett så kallat “Wagner Center” i Rysslands näst största stad St. Petersburg, uppger Institute for the Study of War, ISW.

Enligt den amerikanska tankesmedjan är initiativet ett försök av Prigsosjin att påverka den yttersta makten och på allvar bli en politisk röst att räkna med i landet.

Han leder redan nu den ökända Wagnergruppen, som rekryterat legosoldater från bland annat Syrien och som uppges delta i invasionen av Ukraina.

– Prigsosjin kanske eller kanske inte skapar sitt eget politiska parti, men han etablerar sig som en politisk kraft och använder sin populära status och sin koppling till Wagner för att kritisera sina motståndare inom elitkretsar och för att institutionalisera sin egen auktoritet, framhåller ISW.

Putins "kock"

Oligarken, som ibland beskrivs som Putins “kock”, har den senaste tiden växt enormt i popularitet i Ryssland enligt ISW.

Han har också öppet kritiserat ledningen i landet – men till skillnad från många av Putins största kritiker går hans anklagelser istället ut på att Kreml inte mobiliserar tillräckligt.

– Till dess att elitens barn går i krig kommer inte landets fullständiga mobilisering att ske, säger han i ett uttalande.

Mobilisering klar

Under gårdagen gick det ryska försvarsministeriet ut med att Ryssland avbrutit sin “partiella mobilisering” av landets medborgare, rapporterar CNN.

Idag kom ett kompletterande besked från Putin – nämligen att mobiliseringen nu är helt klar.

Enligt diktatorn är det ännu inte bestämt huruvida han officiellt ska avsluta den värnpliktskampanj som tillkännagavs i det uppmärksammade talet 21 september.

– Ärligt talat tänkte jag inte ens på det. Jag kommer att diskutera med advokater om det är nödvändigt att tillkännage genom dekret att det har slutförts. Men den är klar. Gränsen har dragits, säger Putin på en presskonferens på tisdagen.

Beskrivs som fiasko

Rysslands försvarsministerium påstår att 41 000 av de nyligen rekryterade medborgarna redan befinner sig på frontlinjen.

Resterande dryga 260 000 personer genomgår för närvarande utbildning.

Värnpliktskampanjen beskrivs av CNN som ett fiasko med flera misstag och som orsakat stora protester mot diktatorn samt föranlett en massflykt från landet.

– Protester har brutit ut i etniska minoritetsregioner, och vissa militära mönstringskontor har satts i brand. Det ursprungliga tillkännagivandet utlöste också sällsynta antikrigsdemonstrationer över hela Ryssland, framhåller kanalen i sin rapportering.

Över 200 000 ryssar uppges att ha flytt från Ryssland till Georgien, Kazakstan och EU bara under den första veckan efter tillkännagivandet av Putins mobilisering.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen