RYSSLAND: Kräver att Putinregimens barn skickas till fronten

2022 11 01

Oligarken Jevgenij Prisgosjin tycker inte att Kreml gör tillräckligt för att besegra Ukraina i den olagliga invasionen.

Därför har han upprättat ett så kallat “Wagner Center” i Rysslands näst största stad St. Petersburg, uppger Institute for the Study of War, ISW.

Enligt den amerikanska tankesmedjan är initiativet ett försök av Prigsosjin att påverka den yttersta makten och på allvar bli en politisk röst att räkna med i landet.

Han leder redan nu den ökända Wagnergruppen, som rekryterat legosoldater från bland annat Syrien och som uppges delta i invasionen av Ukraina.

– Prigsosjin kanske eller kanske inte skapar sitt eget politiska parti, men han etablerar sig som en politisk kraft och använder sin populära status och sin koppling till Wagner för att kritisera sina motståndare inom elitkretsar och för att institutionalisera sin egen auktoritet, framhåller ISW.

Putins "kock"

Oligarken, som ibland beskrivs som Putins “kock”, har den senaste tiden växt enormt i popularitet i Ryssland enligt ISW.

Han har också öppet kritiserat ledningen i landet – men till skillnad från många av Putins största kritiker går hans anklagelser istället ut på att Kreml inte mobiliserar tillräckligt.

– Till dess att elitens barn går i krig kommer inte landets fullständiga mobilisering att ske, säger han i ett uttalande.

Mobilisering klar

Under gårdagen gick det ryska försvarsministeriet ut med att Ryssland avbrutit sin “partiella mobilisering” av landets medborgare, rapporterar CNN.

Idag kom ett kompletterande besked från Putin – nämligen att mobiliseringen nu är helt klar.

Enligt diktatorn är det ännu inte bestämt huruvida han officiellt ska avsluta den värnpliktskampanj som tillkännagavs i det uppmärksammade talet 21 september.

– Ärligt talat tänkte jag inte ens på det. Jag kommer att diskutera med advokater om det är nödvändigt att tillkännage genom dekret att det har slutförts. Men den är klar. Gränsen har dragits, säger Putin på en presskonferens på tisdagen.

Beskrivs som fiasko

Rysslands försvarsministerium påstår att 41 000 av de nyligen rekryterade medborgarna redan befinner sig på frontlinjen.

Resterande dryga 260 000 personer genomgår för närvarande utbildning.

Värnpliktskampanjen beskrivs av CNN som ett fiasko med flera misstag och som orsakat stora protester mot diktatorn samt föranlett en massflykt från landet.

– Protester har brutit ut i etniska minoritetsregioner, och vissa militära mönstringskontor har satts i brand. Det ursprungliga tillkännagivandet utlöste också sällsynta antikrigsdemonstrationer över hela Ryssland, framhåller kanalen i sin rapportering.

Över 200 000 ryssar uppges att ha flytt från Ryssland till Georgien, Kazakstan och EU bara under den första veckan efter tillkännagivandet av Putins mobilisering.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen