RYSSLAND: Kan byta ut diktatorn

2023 01 24

Om ungefär ett år vankas presidentval i Ryssland.

Men det råder stora frågetecken huruvida landets nuvarande diktator är den som kommer att fortsätta vid makten.

– Att Vladmir Putin planerar för ytterligare sex år vid makten är inte alls säkert, säger den tidigare Kremltoppen och numera politiska analytikern Abbas Galljamov i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Skrev Putins tal

Den som förutspår att Putin kan bytas ut är inte vilken politisk analytiker som helst.

Abbsa Galljamov jobbade mycket nära diktatorn mellan åren 2008 och 2012 och var bland annat den som skrev Putins tal.

Han beskrivs också som en person med gott om kontakter inom de ryska maktstrukturerna.

I samband med den ryska annekteringen av Krymhalvön avgick han från sitt statliga jobb och efter den fullskaliga invasionen av Ukraina flyttade han utomlands, skriver Ekot.

Framstår som en förlorare

Enligt Galljamov finns det en konsensus inom det ryska etablissemanget om att kriget i Ukraina var ett gigantiskt misstag – även om det är mycket få som talar om det öppet.

Han menar att Putin sannolikt inte enbart kommer att förlora kriget, utan även makten om han ställer upp för en ny mandatperiod. 

Att gå till val när man framstår som en förlorare då han misslyckats med målet att snabbt kuva Ukraina är förenat med många risker, säger Galljamov.

"Militären har anledning att vara missnöjd"

Den tidigare Kremltoppen pekar bland annat på att eliten och militären sannolikt kan överge sin ledare, till exempel vid händelse av folkliga protester, vilket hänt förr i Ryssland enligt Abbas Galljamov.

– Militären har just nu många anledningar att vara missnöjd med Putin, säger han till Ekot.

Unika avgångskrav

Nyligen antyddes för första gången avgångskrav mot Putin från en framstående militärbloggare, i det här fallet den tidigare militanta befälhavaren Igor Girkin.

– Girkin antyder att han skulle stödja ett avsättande av Vladimir Putin. Han kritiserar Putin för att han befordrar och vägrar avskeda ryska militärledare som stått bakom flera misslyckanden i Ukraina, framhåller tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

Han kan ta över

Om Putin tvingas bort från makten lär många andra inom Kremls maktelit vilja ta över.

Malcolm Dixelius, SVT:s tidigare Moskvakorrespondent, pekar ut en trolig efterträdare.

–  Den som ligger närmast till hands i det korta perspektivet är Nikolaj Patrusjev, sekreterare i det ryska säkerhetsrådet. Det är visserligen en hårdför person, som står Putin nära, men erfarenheten säger att det är lättare för någon som gentemot den egna befolkningen framstår som kraftfull att förhandla fram en realistisk fred, än en person som framstår som är vek och eftergiven, säger han till Expressen och tillägger:

– Vem som i det längre perspektivet skulle kunna föra Ryssland in i den internationella gemenskapen är i dag omöjligt att förutspå.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen