Ryssland kallar till krismöte – begär hjälp från omvärlden

2025 05 28

Ryssland har begärt ett omedelbart möte i FN:s säkerhetsråd.

Anledningen är anmärkningsvärd.

Kravet kommer från Dmitrij Poljanskij, Rysslands representant i FN. Det lämnas in på grund av att Ryssland påstår sig tro att Ukraina med hjälp av Europa försöker förstöra fredssamtalen, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Nu fruktar ryssarna för sin säkerhet och vill genom FN ha hjälp från omvärlden.

"Hot mot globala freden"

“Krismötet” beskrivs som ett svar på att “de europeiska sponsorerna av Kyivregimen”, som Poljanskij uttrycker det, på torsdagen sammankallat FN till ett möte om den humanitära situationen i Ukraina.

– Vi beslutade att svara och har begärt ett möte om hoten mot global fred och säkerhet, på grund av agerandet från vissa europeiska stater i deras motstånd mot försöken att hitta en lösning på Ukrainakrisen, framhäver Poljanskij på Telegram och tillägger:

– Tålamodet hos våra fiender i FN, som håller andan i väntan på resultatet av förhandlingarna i Istanbul och president Trumps reaktion på dem, har tagit slut.

Enligt den ryska diplomaten är det viktigt för “fienderna” att hålla frågan om Ukraina vid liv.

Men världens länder borde istället skifta fokus, enligt ryssarna.

– Detta sker trots att de kanske inte anar tonläget i den nya amerikanska administrationen, hävdar Tass.

Putin avvisar konsekvent vapenvila

Trots att Ryssland påstår att Europa äventyrar ett slut på kriget är det i själva verket Kreml som, under flera månaders tid, avvisat en vapenvila.

Både Ukraina och USA är överens om en villkorslös vapenvila på 30 dagar. Ryssland har förkastat förslaget och  påstått att “grundorsakerna till kriget” först måste lösas.

Kreml syftar bland annat på kraven om att Ukraina inte får gå med i Nato och att fem ukrainska regioner ska erkännas som ryska.

Ukraina har liksom EU förkastat de ryska territoriella kraven.

Nästan hela FN är emot kriget

FN har i massiv skala motsatt sig det ryska ockupationskriget mot Ukraina.

I oktober 2022 fördömde 143 av medlemsländerna annekteringen av fyra ukrainska regioner. Enbart fem länder, inklusive Ryssland, gav grönt ljus.

För tre månader sedan, på dagen tre år efter invasionen, antogs en ny FN-resolution som kräver att Ryssland omedelbart drar sig tillbaka från Ukraina.

Resultatet blev 93 röster för och 18 emot. Till de senare hörde både Ryssland – och USA. 

– Inte bara anmärkningsvärt, det är skamligt, sade tidigare statsminister Carl Bildt till SR efter att USA röstat med Ryssland.

Senare antogs en ny Ukrainaresolution, framtagen av USA, där det inte nämndes att det var Ryssland som startade kriget. Inte heller Ukrainas territoriella rättigheter eller ett fördömande av Ryssland nämndes i resolutionen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


LARMET: Ryssland förbereder “gulag 2.0”

2025 07 17

Internationella bedömare uppger att Putin kan vara på väg att bygga ett “Gulag 2.0”.

Forskare vid CEPA – The Center for European Policy Analysis – uppger att Ryssland har stora planer.

Rysslands FSB arbetar med att bygga ett nytt gulag, menar organisationens forskare.

Förslag inlämnat

Sedan februari har statsduman förberett tre lagförslag – som förväntas antas i juli och bli lag i januari – som skulle skapa en ny “skärgård” av fängelser och häkten i hela Ryssland. 

Det första lagförslaget lämnades in i februari. 

Det kommer att göra det möjligt för FSB att skapa sina egna häkten.

– Ett av lagförslagen föreskriver att kriminalvården, i samarbete med FSB, ska ta fram ett förslag till schema för specialvagnar som kan kopplas till passagerar-, post- och bagagetåg, uppger CEPA.

“Överträffar allt”

CEPAs forskare fortsätter.

– Särskilda vagnar, fartyg, flygplan, befogenhet att eskortera misstänkta och full befogenhet att disciplinera och kontrollera interner – allt inrymt, skyddat och övervakat inom det växande FSB-imperiet – visar tydligt på förberedelser för förtryck i en skala som överträffar allt vi hittills har sett.

Läs mer: Ryska banker desperata – vädjar om hjälp

“Till skillnad från Europa”

Även The Barents Observer tar upp de ryska planerna.

– Personer som anklagas för förräderi, spioneri, extremism och terrorism kan snart hamna i häkten som kontrolleras av den ryska säkerhetstjänsten FSB, menas det.

– Människorättsaktivister befarar att detta kommer att leda till begränsad tillgång till advokater och försvagad rättslig tillsyn.

De har fått tag på en initiativtagare till lagförslaget, ledare för försvarsutskottet, Andrej Kartapolov.

– Till skillnad från Europa har vi ett helt öppet rättsväsende och straffsystem. Därför kommer allt att vara transparent och kontrollerat, säger han om saken.

Det är CEPA

Center for European Policy Analysis – CEPA – är en ideell, opartisk, offentlig institution med huvudkontor i Washington DC och kontor i London och Bryssel.

De fokuserar på att “stärka den transatlantiska alliansen genom banbrytande forskning, analys och program”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SAS-plan tvingas nödlanda

2025 07 17

Ett SAS-flygplan har tvingats till nödlandning i London.

Det var under torsdagen som flygplanet var på väg från Gran Canaria till Stockholm, men tvingades till en nödlandning på flygplatsen Heathrow utanför London.

Anledningen var att en av passagerarna var i behov av sjukvård.

– Det är en av våra passagerare där som har blivit sjuk, säger Rikard Steinholtz, presskommunikatör på SAS, till GP.

Lyfta igen

Till en början var det oklart när planet skulle kunna fortsätta sin färd mot Stockholm.

– Nu har vi fullt fokus på att ta hand om den här passageraren. Men vi kommer såklart att se till att alla våra passagerare kommer till Stockholm. Men när vet vi inte riktigt än.

Lite senare stod prognosen klar att flygningen skulle kunna återupptas vid 21.05.

Populärt resmål

Semesterresor till varmare breddgrader med sol och bad toppar bland svenskarnas destinationer under sommarens lediga veckor.

– Inte oväntat är sol och bad fortfarande den populäraste typen av resa för svenskarna. Destinationer som Gran Canaria, Mallorca och Alicante dominerar topplistan för 2025, skriver Dagens PS.

– Även om gamla favoriter som Spanien och Grekland behåller sina topplaceringar, ser vi en allt större variation i svenskarnas val av resmål.

Många semestrar

Det ostadiga vädret i inledningen av sommaren gjorde att många bokade in en utlandsresa under semestern.

– Det uteblivna och ostadiga svenska sommarvädret har minst sagt skapat rusning. De närmaste två veckorna så har vi 33 procent färre stolar kvar med avresa från Arlanda jämfört med i fjol, uppgav Vings pressinformatör Anna Hagberg till SVT för några veckor sedan.

– Så det finns en tydlig korrelation med det ostadiga vädret.

Även resebolaget TUI kunde se en fördubbling i bokningar i samband med sommarens första veckor.

– Våra charterflyg från Arlanda är i stort sett fullbokade denna vecka, med färre platser kvar jämfört med samma vecka förra året, sa Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI, till tv-kanalen.

Foto: Eric Salard, Wikimedia Commons

Text: Redaktionen