RYSSLAND: Israeliska legosoldater slåss för Ukraina

2022 05 04

Ryssland hävdar att israeliska ”legosoldater” strider för den ukrainska militären.

Påståendet kommer från det ryska utrikesdepartementet, rapporterar Sky News.

Slåss med Azovbataljonen

Kreml hävdar att de israeliska soldaterna strider tillsammans med det högerextrema Azovregementet i Ukraina.

– Israeliska soldater står praktiskt taget skuldra vid skuldra med Azov-militärer i Ukraina, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till Sputnik radio, enligt Sky News.

Kort efter uppmärksammade uttalandet

Utspelet från Kreml kommer kort efter att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstått att Adolf Hitler hade ”judiskt blod” och jämfört diktatorn med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

–Han (Zelensky) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sa Lavrov till italiensk tv enligt CNN.

Ett uttalande som har upprört många och väckt stor irritation. Inte mins i Israel, men även i Ryssland.

Överrabbinen kräver en ursäkt

De ryska judarnas högste religiösa ledare, överrabbin Berel Lazar, kräver en ursäkt och kallar Lavrovs uttalande för ”chockerande”, rapporterar The Guardian.

– Jag anser mig inte berättigad att ge råd till ledaren för rysk diplomati – men det vore trevligt om han bad judarna om ursäkt och helt enkelt erkände att han hade fel, säger han enligt tidningen.

Foto: Ryska Ambassaden UK

Text: Redaktionen