RYSSLAND: Groteskt lagförslag kan eskalera Putins anfallskrig

2022 07 05

Vanliga anställda i Ryssland kan tvingas jobba övertid för att stödja kriget i Ukraina.

Det kan bli verklighet inom kort, rapporterar Sky News.

Rysslands parlament har nämligen godkänt det första stadiet av två nya lagförslag som tillåter landet att övergå till en så kallad krigsekonomi.

Tvingas jobba övertid

Att gå över till en krigsekonomi skulle för Rysslands del innebära att företagen i landet tvingas förse den ryska militären med varor.

Lagarna skulle också innebära att anställda blir tvungna att arbeta övertid på sina jobb – för att öka finansieringen av Putins krigsmaskin, skriver nyhetskanalen.

Tar bort semester

Lagförslaget innebär en förändring i Ryssland arbetslagstiftning som ger regeringen möjlighet att bestämma över personalens arbetstider.

Kreml skulle därmed kunna tvinga anställda på företag som måste förse militären med varor att jobba nätter, helger, helgdagar och ta bort deras rätt till semester.

Kreml: Militären måste ha stöd

Vice premiärminister Yuri Borisov har krävt att lagförslagen ska godkännas. 

Enligt honom måste militären få mer stöd medan den ryska ekonomin utsätts för “kolossala sanktionstryck” från västländerna.

Ökad belastning

– Belastningen på försvarsindustrin har ökat avsevärt. För att garantera tillgången på vapen och ammunition är det nödvändigt att optimera arbetet i det militärindustriella komplexet och företag som ingår i samarbetskedjor, säger Yuri Borisov enligt nyhetsbyrån Reuters.

“Proxykrig” mot Ryssland

Den nya lagen kan tolkas som ett desperat försök av landets brutala diktator att sätta in en ny stöt mot Ukraina, i det krig som nu pågått i över fyra månader.

Västvärlden har isolerat Ryssland och översköljt landet med sanktioner, samtidigt som man försörjt Ukraina med vapen och utökat Nato – någonting som ses som ett “proxykrig” mot Ryssland från Moskvas håll.

Sanktionstryck bakom förslaget

– Just nu, när länderna i den kollektiva västvärlden bygger upp sin militära närvaro vid gränsen till Ryssland, intensifierar sanktionstrycket, ökar vapenförsörjningen till Ukraina, kan vikten av att anta lagen inte överskattas, säger Borsiov enligt Reuters.

Diskuteras i hemlighet

Enligt Borisov ska lagen om övertid inte utnyttjas mer än det behöver och han garanterade att alla anställda kommer att kompenseras för att jobba extra.

Lagförslaget, som ska fortsätta diskuteras imorgon bakom stängda dörrar, behöver gå igenom en andra och tredje behandling och därefter undertecknas av Vladimir Putin innan det kan sättas i bruk, skriver nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen