RYSSLAND: Groteskt lagförslag kan eskalera Putins anfallskrig

2022 07 05

Vanliga anställda i Ryssland kan tvingas jobba övertid för att stödja kriget i Ukraina.

Det kan bli verklighet inom kort, rapporterar Sky News.

Rysslands parlament har nämligen godkänt det första stadiet av två nya lagförslag som tillåter landet att övergå till en så kallad krigsekonomi.

Tvingas jobba övertid

Att gå över till en krigsekonomi skulle för Rysslands del innebära att företagen i landet tvingas förse den ryska militären med varor.

Lagarna skulle också innebära att anställda blir tvungna att arbeta övertid på sina jobb – för att öka finansieringen av Putins krigsmaskin, skriver nyhetskanalen.

Tar bort semester

Lagförslaget innebär en förändring i Ryssland arbetslagstiftning som ger regeringen möjlighet att bestämma över personalens arbetstider.

Kreml skulle därmed kunna tvinga anställda på företag som måste förse militären med varor att jobba nätter, helger, helgdagar och ta bort deras rätt till semester.

Kreml: Militären måste ha stöd

Vice premiärminister Yuri Borisov har krävt att lagförslagen ska godkännas. 

Enligt honom måste militären få mer stöd medan den ryska ekonomin utsätts för “kolossala sanktionstryck” från västländerna.

Ökad belastning

– Belastningen på försvarsindustrin har ökat avsevärt. För att garantera tillgången på vapen och ammunition är det nödvändigt att optimera arbetet i det militärindustriella komplexet och företag som ingår i samarbetskedjor, säger Yuri Borisov enligt nyhetsbyrån Reuters.

“Proxykrig” mot Ryssland

Den nya lagen kan tolkas som ett desperat försök av landets brutala diktator att sätta in en ny stöt mot Ukraina, i det krig som nu pågått i över fyra månader.

Västvärlden har isolerat Ryssland och översköljt landet med sanktioner, samtidigt som man försörjt Ukraina med vapen och utökat Nato – någonting som ses som ett “proxykrig” mot Ryssland från Moskvas håll.

Sanktionstryck bakom förslaget

– Just nu, när länderna i den kollektiva västvärlden bygger upp sin militära närvaro vid gränsen till Ryssland, intensifierar sanktionstrycket, ökar vapenförsörjningen till Ukraina, kan vikten av att anta lagen inte överskattas, säger Borsiov enligt Reuters.

Diskuteras i hemlighet

Enligt Borisov ska lagen om övertid inte utnyttjas mer än det behöver och han garanterade att alla anställda kommer att kompenseras för att jobba extra.

Lagförslaget, som ska fortsätta diskuteras imorgon bakom stängda dörrar, behöver gå igenom en andra och tredje behandling och därefter undertecknas av Vladimir Putin innan det kan sättas i bruk, skriver nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen