RYSSLAND: Groteskt lagförslag kan eskalera Putins anfallskrig

2022 07 05

Vanliga anställda i Ryssland kan tvingas jobba övertid för att stödja kriget i Ukraina.

Det kan bli verklighet inom kort, rapporterar Sky News.

Rysslands parlament har nämligen godkänt det första stadiet av två nya lagförslag som tillåter landet att övergå till en så kallad krigsekonomi.

Tvingas jobba övertid

Att gå över till en krigsekonomi skulle för Rysslands del innebära att företagen i landet tvingas förse den ryska militären med varor.

Lagarna skulle också innebära att anställda blir tvungna att arbeta övertid på sina jobb – för att öka finansieringen av Putins krigsmaskin, skriver nyhetskanalen.

Tar bort semester

Lagförslaget innebär en förändring i Ryssland arbetslagstiftning som ger regeringen möjlighet att bestämma över personalens arbetstider.

Kreml skulle därmed kunna tvinga anställda på företag som måste förse militären med varor att jobba nätter, helger, helgdagar och ta bort deras rätt till semester.

Kreml: Militären måste ha stöd

Vice premiärminister Yuri Borisov har krävt att lagförslagen ska godkännas. 

Enligt honom måste militären få mer stöd medan den ryska ekonomin utsätts för “kolossala sanktionstryck” från västländerna.

Ökad belastning

– Belastningen på försvarsindustrin har ökat avsevärt. För att garantera tillgången på vapen och ammunition är det nödvändigt att optimera arbetet i det militärindustriella komplexet och företag som ingår i samarbetskedjor, säger Yuri Borisov enligt nyhetsbyrån Reuters.

“Proxykrig” mot Ryssland

Den nya lagen kan tolkas som ett desperat försök av landets brutala diktator att sätta in en ny stöt mot Ukraina, i det krig som nu pågått i över fyra månader.

Västvärlden har isolerat Ryssland och översköljt landet med sanktioner, samtidigt som man försörjt Ukraina med vapen och utökat Nato – någonting som ses som ett “proxykrig” mot Ryssland från Moskvas håll.

Sanktionstryck bakom förslaget

– Just nu, när länderna i den kollektiva västvärlden bygger upp sin militära närvaro vid gränsen till Ryssland, intensifierar sanktionstrycket, ökar vapenförsörjningen till Ukraina, kan vikten av att anta lagen inte överskattas, säger Borsiov enligt Reuters.

Diskuteras i hemlighet

Enligt Borisov ska lagen om övertid inte utnyttjas mer än det behöver och han garanterade att alla anställda kommer att kompenseras för att jobba extra.

Lagförslaget, som ska fortsätta diskuteras imorgon bakom stängda dörrar, behöver gå igenom en andra och tredje behandling och därefter undertecknas av Vladimir Putin innan det kan sättas i bruk, skriver nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen