RYSSLAND: Förnekar förekomst av censur

2022 03 28

Ryska tjänstemän förnekar att det skulle förekomma någon form av censur i landets medier.

Det rapporterar BBC efter att Roskomnadzor, Rysslands myndighet för tillsyn och övervakning av kommunikation, informationsteknologi och massmedier, förbjudit distribution av en intervju med Ukrainas president Volodymyr Zelensky som utfördes av oberoende ryska journalister. 

“Censur förbjudet”

Tjänstemän från den ryska myndigheten menar dock tvärtom att censur inte alls förekommer. Enbart lagar som medierna i landet måste följa. 

De säger även att censur är förbjudet enligt rysk lag, enligt BBC.

Begränsat information

Samtidigt har yttrandefrihet och information i Ryssland varit kraftigt begränsat, i synnerhet sedan Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. 

Roskomnadzor hänvisade emellertid inte till någon lag när man varnade ryska medier från att sprida Zelenskys intervju.

Ska granska medier

Roskomnadzor varnar ryska medier för att publicera den här intervjun. De medier som genomfört intervjun kommer att bli föremål för granskning för att fastställa omfattningen av ansvaret vilka gensvar som är lämpliga, meddelade den ryska myndigheten i ett uttalande enligt CNN.

Lagt ned verksamheten

Den oberoende tidningen Navaya Gazeta har tillfälligt lagt ned sin verksamhet som en följd av de ryska varningarna.

– Vi fick ytterligare en varning från Roskomnadzor. Efter det avbryter vi publiceringen av tidningen i nätverken och på papper – till slutet av “specialoperationen” på Ukrainas territorium, meddelar den ryska tidningen på Twitter.

Zelensky: Moskva “rädda”

Zelensky själv svarade på censuren med att hävda att Moskva är “rädda” för journalister som “kan säga sanningen.

– De förstörde yttrandefrihet i sin stat, och försöker förstöra den i deras grannland. Han tillade:

– Tja, om det blir en sådan reaktion så gör vi någonting rätt. Det betyder att de är nervösa.

Rysk angelägenhet

Putinregimen uppges vara mycket angelägen om att kontrollera narrativet kring det som rapporteras från kriget i Ukraina, eller “specialoperationen” som det måste benämnas som i rysk kommunikation.

I Ryssland är det förbjudet att kalla kriget mot Ukraina för ett krig.

15 år i fängelse

Enligt BBC har nästan all oberoende media utöver statlig sådan stängts ned. Att publicera sanna rapporter från kriget kan leda till upp 15 år i fängelse, enligt en nyligen upprättad rysk lag.

Statstelevisionen stark

En del ryssar har trots den strikta censuren lyckats komma åt Zelenskys intervju online. Dock är rysk statstelevision fortsatt kraftfull när det gäller att styra opinionen i landet.

Foto: Absolut Vision

Text: Redaktionen