Ryssland fördjupar samarbetet med diktaturstat

2023 02 05

Ryssland och Iran planerar att bygga en gemensam drönarfabrik.

Den ryska invasionen av Ukraina har pågått i snart ett år och efterlämnat stor förödelse.

Moskvas styrkor har, bland annat med hjälp av iranska drönare, attackerat ukrainsk infrastruktur återkommande gånger.

Nu kommer uppgifter som pekar på att Ryssland och Iran fördjupar sitt samarbete genom att bygga en gemensam drönarfabrik, rapporterar Wall Street Journal.

Fabriken kommer byggas i Ryssland och kan komma att förse styrkor med över 6 000 iranska drönare avsedda för kriget i Ukraina.

Har varit på besök

Enligt västerländska tjänstemän har en iransk delegation rest till Ryssland för att besöka platsen där fabriken ska byggas.

De två länderna uppges ha för avsikt att bygga ännu snabbare drönare vilka kan utgöra nya utmaningar för Ukrainas luftförsvar.

Iran har mötts av stor internationell kritik för att de bistår Ryssland med drönarna.

Ny offensiv väntas

Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov har under söndagen upprepat att en ny rysk offensiv är att vänta senare i februari, uppger BBC.

Han tillade att alla västerländska vapen inte kommer ha nått Ukraina vid den tidpunkten.

– Jag är säker på att vi kommer vinna detta krig, men utan leveransen av stridsflygplan från väst kommer det kräva fler liv, menade Reznikov.

Halv miljon trupper

Försvarsministern har förklarat att Moskva mobiliserat så många som 500 000 trupper för den kommande offensiven.

– Officiellt har de meddelat 300 000 men när vi ser trupperna vid gränsen, så bedömer vi att det är betydligt fler än så, säger Reznikov.

Kan komma på årsdagen

Den nya ryska offensiven kan sätta igång på årsdagen för invasionen, den 24 februari.

Ukraina har på nytt begärt stridsflygplan från väst för att komplettera stridsvagnarna som utlovats från bland annat USA, Tyskland och Polen.

Ryssland har gjort vissa framsteg i Donbassregionen och uppges röra sig mot staden Bakhmut.

– Det enda sättet att stoppa rysk terrorism är att besegra det, säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen