UPPGIFTER: Skuldkänslorna växer i Ryssland – officer överger Putin

2022 05 23

En officer i det ryska anfallskriget mot Ukraina har gått ut offentligt med sin historia.

Ett par veckor in i kriget fick han nog. Att sova på en låda granater som säng samtidigt som skulden över den ryska förstörelsen i Ukraina växte blev till slut för mycket, berättar en rysk officer för CNN.

Mannen valde därför att överge Vladimir Putins anfallskrig och hoppa av militären.

Anonym på grund av säkerheten

– Vi var smutsiga och trötta. Människor runt omkring oss höll på att dö. Jag ville inte känna att jag var en del av det, men jag var en del av det, säger officeren till CNN som håller mannens identitet dold av säkerhetsskäl.

Omedveten om Putins planer

Officeren berättar bland annat att hans bataljon utan förklaring tvingades att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner två dagar före invasionen, då han var stationerad i Krasnodar i södra Ryssland.

De beordrades därefter att bege sig till Krimhalvön – utan någon som helst vetskap om vilka planer Putin smidde i Kreml.

“Vi förstod inte”

Det ryska narrativet om att den rysktalande befolkningen i Ukraina skulle befrias från “nazister” nådde aldrig militären. Enligt officeren hade de ingen aning om målet med uppdraget.

– Vi hamrades inte med någon form av “ukrainska nazister”-retorik. Många förstod inte vad det här vad för något och vad vi gjorde här, säger han, och menar att flera soldater hoppade av.

Ödet för dessa soldater är okänt.

Rapporter om låg stridsmoral

CNN rapporterade redan en månad in i kriget om låg arbetsmoral i den ryska militären och soldater som vägrat utföra order. 

– Vi har sett ryska soldater – med brist på både vapen och moral – som vägrar lyda order, saboterar sin egen utrustning och till och med råkar skjuta ned egna flygplan, sade Sir Jeremy Fleming, chef för den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ. 

Stämmer armén

En grupp ryska soldater har även stämt armén på grund av att de fick sparken när de vägrade kriga i Ukraina, rapporterar Daily Mail.

Ett stort problem för Putin har varit att Ryssland vägrar kalla kriget för krig, vilket har gjort att advokater uppmanat ryska soldater att hoppa av militären då de därför inte kan straffas med fängelse.

70 procent vägrade

Enligt uppgifter från ukrainska underrättelsetjänster ska så många som 70 procent av soldaterna inom somliga ryska enheter har vägrat slåss. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av internationell media.

Orolig för framtiden

Den ryska officeren är nu hemma med sin familj efter att ha lämnat in sin avskedsansökan, men är orolig för sin framtid.

– Vad som kommer att hända härnäst vet jag inte. Men jag är glad att jag är hemma igen, säger han.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia Office

Text: Redaktionen