UPPGIFTER: Skuldkänslorna växer i Ryssland – officer överger Putin

2022 05 23

En officer i det ryska anfallskriget mot Ukraina har gått ut offentligt med sin historia.

Ett par veckor in i kriget fick han nog. Att sova på en låda granater som säng samtidigt som skulden över den ryska förstörelsen i Ukraina växte blev till slut för mycket, berättar en rysk officer för CNN.

Mannen valde därför att överge Vladimir Putins anfallskrig och hoppa av militären.

Anonym på grund av säkerheten

– Vi var smutsiga och trötta. Människor runt omkring oss höll på att dö. Jag ville inte känna att jag var en del av det, men jag var en del av det, säger officeren till CNN som håller mannens identitet dold av säkerhetsskäl.

Omedveten om Putins planer

Officeren berättar bland annat att hans bataljon utan förklaring tvingades att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner två dagar före invasionen, då han var stationerad i Krasnodar i södra Ryssland.

De beordrades därefter att bege sig till Krimhalvön – utan någon som helst vetskap om vilka planer Putin smidde i Kreml.

“Vi förstod inte”

Det ryska narrativet om att den rysktalande befolkningen i Ukraina skulle befrias från “nazister” nådde aldrig militären. Enligt officeren hade de ingen aning om målet med uppdraget.

– Vi hamrades inte med någon form av “ukrainska nazister”-retorik. Många förstod inte vad det här vad för något och vad vi gjorde här, säger han, och menar att flera soldater hoppade av.

Ödet för dessa soldater är okänt.

Rapporter om låg stridsmoral

CNN rapporterade redan en månad in i kriget om låg arbetsmoral i den ryska militären och soldater som vägrat utföra order. 

– Vi har sett ryska soldater – med brist på både vapen och moral – som vägrar lyda order, saboterar sin egen utrustning och till och med råkar skjuta ned egna flygplan, sade Sir Jeremy Fleming, chef för den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ. 

Stämmer armén

En grupp ryska soldater har även stämt armén på grund av att de fick sparken när de vägrade kriga i Ukraina, rapporterar Daily Mail.

Ett stort problem för Putin har varit att Ryssland vägrar kalla kriget för krig, vilket har gjort att advokater uppmanat ryska soldater att hoppa av militären då de därför inte kan straffas med fängelse.

70 procent vägrade

Enligt uppgifter från ukrainska underrättelsetjänster ska så många som 70 procent av soldaterna inom somliga ryska enheter har vägrat slåss. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av internationell media.

Orolig för framtiden

Den ryska officeren är nu hemma med sin familj efter att ha lämnat in sin avskedsansökan, men är orolig för sin framtid.

– Vad som kommer att hända härnäst vet jag inte. Men jag är glad att jag är hemma igen, säger han.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen