RYSSLAND: Diktatorns besked till västvärlden – ni har misslyckats

2022 04 19

Västs ekonomiska blixtkrig har inte fungerat.

Det konstaterar Rysslands diktator Vladimir Putin i ett tv-sänt tal sent på måndagskvällen.  

Har misslyckats

– Vi kan med tillförsikt säga att den här Rysslandspolitiken misslyckats, och den ekonomiska blixtkrigsstrategin har visat sig inte vara framgångsrik, säger Putin.

Enligt Putin har sanktionerna som riktats mot Ryssland misslyckats med sina mål, som enligt diktatorn var att orsaka marknadspanik, bankkollapser och brist på varor i butiker.

Två argument

Diktatorn lyfte fram två argument som enligt honom visar att Ryssland stått emot ”ett aldrig tidigare skådat tryck från omvärlden”.

För det första hyllade han rubelns återhämtning. Valutan sjönk till historiska bottennivåer efter diktatorns beslut att invadera grannlandet Ukraina.

Vidare framhävde Putin att Ryssland har noterat ett historiskt handelsöverskott på 58 miljarder dollar under årets första kvartal, motsvarande 560 miljarder kronor.

Han konstaterar att sanktionerna istället slagit tillbaka mot USA och landets allierade i Europa. Han pekar på en ökad inflation och arbetslöshet – samt en minskad levnadsstandard i västvärlden.

Erkänner skenande konsumentpriser

Samtidigt medgav diktatorn en kraftig höjning av konsumentpriser i Ryssland. De uppges vara 17,5 procent högre än motsvarande tid för en månad sedan.

Brist på utländsk valuta

Rysslands centralbank har brist på utländsk valuta, som en följd av Västs sanktioner. Hälften av landets valutareserv på 642 miljarder är frusen, uppger ryska tjänstemän enligt Market Insider.

Ekonomin har påverkats

Världsbanken har konstaterat att de förväntar sig att Rysslands ekonomi kommer att krympa med mer än elva procent i år.

Den ryska centralbanken kommer att behöva anpassa sig. Centralbanken har mer än fördubblat styrräntan sedan de första sanktionerna riktades mot Ryssland. Den 8 april sänktes styrräntan från 20  till 17 procent. Den förväntas sänkas ytterligare vid nästa styrelsemöte den 29 april, erfar Al Jazeera.

Målet

Enligt centralbankschefen Elvira Nabiullina kan det ta flera år innan Ryssland uppnår en styrränta på fyra procent, vilket är ett långsiktigt mål. Hon konstaterar att landets ekonomi måste genomgå ”en fullständig omvandling”, eftersom affärer inte längre kan bedrivas med forna handelspartners till följd av sanktionerna från västvärlden.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen