UTRIKES: Det krävs för att åtala Putin

2022 07 07

Att åtala enskilda soldater är betydligt lättare än en president.

Hela världen förfärades och chockades när Rysslands diktator Vladimir Putin beordrade den brutala invasionen av grannlandet Ukraina för över fyra månader sedan.

21 000 krigsbrott

Lika många har fasat över den enorma mängd krigsbrott som också rapporteras i samband med kriget. Ukraina utreder för närvarande 21 000 av dem, enligt The Guardian.

Bland de fruktansvärda bilderna från kriget finns exempelvis de från staden Butja, där hundratals kroppar uppgetts ha hittats i massgravar.

Rysk soldat dömdes

Viss rättvisa skipades när den historiska första krigsrättsdomen i Ukraina kom i slutet av maj.

En 21-årig rysk soldat dömdes till livstids fängelse efter att ha skjutit en ihjäl en försvarslös 62-årig civil man i nordöstra delen av landet.

Svårt att åtala ordergivaren

Men många lyfter blicken mot Moskva och Kreml – närmare bestämt mot den brutala diktatorn Vladimir Putin som beordrade kriget från första början.

Det är dock betydligt lättare att åtala enskilda soldater för krigsbrott än den ledare som ger ordern, skriver BBC.

Ta hänsyn till befälskedjan

Enligt Hugh WIlliamson från Human Rights Watch, en organisation som specialiserar sig på att samla bevis på krigsförbrytelser, är det dock viktigt för framtida domar att redan nu ta hänsyn till “befälskedjan” och huruvida en ledare godkänt ett illdåd – aktivt såväl som passivt.

– Befälhavare bör inse att underlåtenhet att vidta åtgärder mot mord och våldtäkt kan göra dem personligen ansvariga för krigsförbrytelser som en fråga om kommandoansvar, säger han till organisationens hemsida.

I praktiken “immun”

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har möjlighet att väcka åtal för brottsrubriceringen “att föra aggressivt krig”.

Till exempel en omotiverad invasion som inte kan anses som militärt självförsvar.

Dessvärre är Vladimir Putin i praktiken “immun” från att kunna ställas inför rätta av just ICC för ett sådant brott, skriver BBC.

Ryssland måste gripa Putin själva

Anledningen är att ICC inte har egna polisstyrkor, utan förlitar sig på att det är de enskilda staterna som griper misstänkta individer. 

I det här fallet skulle det alltså kräva att Ryssland själva arresterar sin egen president.

Vetorätt i FN

Även om ett sådant, ganska osannolikt, scenario skulle utspela sig har det dock mindre betydelse. 

Ryssland är inte medlemmar i ICC och har inte undertecknat domstolens avtal, förklarar Philippe Sands QC, professor i internationell rätt vid University College London för BBC.

FN:s säkerhetsråd skulle dock i teorin kunna be ICC att utreda Putin för krigsbrott. Även det är dock osannolikt med tanke på Rysslands plats och vetorätt i samma råd.

Professorn: Upprätta engångsdomstol

Sands QC:s enda förhoppning för att få den ryska diktatorn att möta rättvisan är om världens ledare skulle upprätta en ny engångsdomstol med mandat att väcka åtal för aggressionen mot Ukraina.

– ICC har dock en lucka, eftersom dess jurisdiktion ännu inte sträcker sig till brottet aggression som begås på Ukrainas territorium. Varför inte skapa en dedikerad internationell brottmålsdomstol för att utreda Putin och hans medhjälpare för detta brott? skriver han i en artikel på UCL:s hemsida.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sveriges butiker vädjar – sluta omedelbart

2024 04 16

Stölderna måste omgående upphöra i Sveriges butiker.

Det framhåller näringslivsorganisationen Svensk Handel på måndagen.

Under årets tre första månader utsattes över hälften av landets butiker för någon form av brott.

Noteringen är den högsta någonsin.

– Tiden för fina ord är förbi. Nu krävs det att de ansvariga börjar leverera på sina löften, framhåller Svensk Handel.

"Nattsvarta siffror"

Andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöd, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller bedrägeriförsök steg från 45 procent till 52 procent under första kvartalet 2024.

– Det är nattsvarta siffror som vi nu presenterar. Vi befinner oss nu i en situation där brott har blivit vardagsmat för handlare och deras anställda, och väldigt lite talar för att situationen kommer att bli bättre på kort sikt, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

ICA: Skäms inte ens

Stölder är överrepresenterade bland de rapporterade brotten. 45 procent av butikerna uppger att de senaste veckan utsatts för stölder.

Redan i november förra året slog Ica larm om en kraftig ökning av brottet.

– Man skäms inte över det. Man har tappat lite av den skamkänslan, sade Ica-handlaren Christian Palmén från Trollhättan till Sveriges Radio då.

"Farlig utveckling"

Och Svensk Handel förvånas inte av den utveckling som nu konstateras.

– Vi får varje dag in samtal från förtvivlade handlare som trots diverse säkerhetslösningar ser hur stölderna bara fortsätter. Att krönikörer och tyckare i stora tidningar flertalet gånger dessutom i princip uppmanat till stölder inom dagligvaruhandeln innebär att beteendet normaliseras ytterligare. Det är minst sagt en farlig utveckling, säger Nina Jelver.

Stor uppgivenhet

Nu har Svensk Handel fått nog. Tempot för att implementera regeringens ambition om att motverka mängdbrotten går för långsamt.

Samtidigt är uppgivenheten stor. Var femte handlare anmäler inte ens brott på grund av att man inte tror att det leder någonstans.

– Det borde mana till eftertanke för polisen. Vi fortsätter uppmana våra medlemmar att anmäla alla brott. Det är så som vi mest effektivt påtalar allvaret för politiker och Polismyndigheten, säger Nina Jelver.

Foto: ICA-Gruppen

Text: Redaktionen


Polismeddelande till alla som kör bil – gäller hela veckan

2024 04 15

Under veckan kommer fler poliser att synas på vägarna.

Detta eftersom polisen genomför en nationell trafikvecka mellan 15 och 21 april.

Under veckan kommer polisen lägga extra stort fokus på att minska olycksrisken och förebygga hastighetsöverträdelser. Därför kommer myndigheten genomföra extra hastighetskontroller i hela landet.

– De extra hastighetskontrollerna kommer att genomföras i hela landet, både synligt med laserinstrument vid vägkanten, samt dolt med genomsnittshastighetsmätare – i såväl målade som civila polisbilar samt på motorcyklar, uppger polisen i ett uttalande.

Ska rädda liv

Trafikveckan med utökade hastighetskontroller är en del av den så kallade Nollvisionen.

Nollvisionen är ett gemensamt projekt mellan polisen och andra myndigheter. Målsättningen med projektet är att ingen ska dö eller skadas i trafiken.

– Polisens mål med att finnas i trafiken är inte att bötfälla någon utan att alla trafikanter ska få komma hem tryggt och säkert, kommenterar Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Bekräftat samband

Ett fordons hastighet har en avgörande betydelse för utgången av en olycka.

Enligt polisen inträffar de allvarligaste olyckorna ofta på vägar med högre hastigheter. Vägar med hastighetsbegränsningar på  70km/h och uppåt är överrepresenterade när det gäller dödsolyckor.

I många fall handlar det om mindre hastighetsöverträdelser som får stora konsekvenser. Enligt Trafikverkets hemsida fördubblas risken att dö vid en frontalkrock om hastigheten höjs från 70km/h till 80km/h, även vid bältesanvändning.

Fakta: Polisens trafikveckor

- Den nationella trafikveckan med fokus på hastighet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år.

- Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat nykterhet, brott på väg och yrkestrafik.

- Syftet med veckorna är att kraftsamla resurser och göra samstämmiga kontroller i hela EU.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen