RYSSLAND: De protesterar mot regimens krig – Överfölls av polisen

2022 02 24

Deras regim bedriver just nu ett hänsynslöst anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Då gav sig tusentals personer sig ut på Rysslands gator för att protestera mot Putinregimens övergrepp.

Demonstrationerna ägde rum i över 40 ryska städer, rapporterar BBC. Men protesterna fick konsekvenser.

Tusentals gripna

Den ryska polisen har reagerat hänsynslöst runt om i hela Ryssland.

Över 1400 protestanter har gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP som hänvisar till siffror från den oberoende organisationen OVD-Info.

Merparten i Moskva

De flesta av polisingripandena skedde i huvudstaden Moskva. Över 700 personer uppges ha frihetsberövats av polisen i huvudstaden.

Bilder från nyhetsbyrån AFP visar hur rysk polis på ett våldsamt vis omhändertar en protestant, som håller i ett plakat med texten:

”Nej till krig med Ukraina! Avgå Putin!”

Myndigheter: Vi ska säkerhetsställa ordningen

– Vi ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerhetsställa den allmänna ordningen, uppger det ryska inrikesdepartementet  i ett uttalande.

Den ryska myndigheten Utredningskommittén, som ansvarar för att utreda större brott, varnar för att demonstranterna ”bör vara medvetna om de negativa juridiska konsekvenserna av dessa handlingar”.

Krävs ett speciellt mod

Journalisten James Longman från ABC News är på plats i Moskva. Via en video från sin Twitter visar han upp en stor folksamling från Moskvas stadskärna. I videon syns flera demonstranter, men även flera poliser hållandes i batonger, ståendes utanför sina stora polistruckar.

– Det krävs en speciell sorts tapperhet för att protestera i Putins Ryssland – speciellt under den dagen han skickar ut sitt land i krig, skriver Longman på Twitter.

ANALYS

Åh så beundransvärt! 

Trots att de vet att straffet kan bli väldigt hårt och trots att de ser hur vänner misshandlas av polisen så protesterar de mot sin egen president - eller rättare sagt  diktator - och hans brutala krig mot grannlandet.

Det finns en stor rörelse av oppositionella i Ryssland men de förtrycks, trakasseras, fängslas och misshandlas av regimen.

Behöver stöd

Demonstranterna samlar såväl pensionärer och unga och kvinnor och män. Och de behöver omvärldens stöd. Deras tapperhet är enorm och många av dem kommer överleva sin diktator. Hoppet är stort om att de ska få uppleva en ljusare framtid med en värdigare ledare i framtiden.

Mörker i Europa

Men just nu råder sorg och mörker. Över Moskva. Över Ryssland. Över Europa. Över hela vår värld.

❤ Men efter mörker kommer ljus. Det kommer, om än långt bort i fjärran.

Foto: Tot Cambin, Twitter

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen