RYSSLAND: De protesterar mot regimens krig – Överfölls av polisen

2022 02 24

Deras regim bedriver just nu ett hänsynslöst anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Då gav sig tusentals personer sig ut på Rysslands gator för att protestera mot Putinregimens övergrepp.

Demonstrationerna ägde rum i över 40 ryska städer, rapporterar BBC. Men protesterna fick konsekvenser.

Tusentals gripna

Den ryska polisen har reagerat hänsynslöst runt om i hela Ryssland.

Över 1400 protestanter har gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP som hänvisar till siffror från den oberoende organisationen OVD-Info.

Merparten i Moskva

De flesta av polisingripandena skedde i huvudstaden Moskva. Över 700 personer uppges ha frihetsberövats av polisen i huvudstaden.

Bilder från nyhetsbyrån AFP visar hur rysk polis på ett våldsamt vis omhändertar en protestant, som håller i ett plakat med texten:

”Nej till krig med Ukraina! Avgå Putin!”

Myndigheter: Vi ska säkerhetsställa ordningen

– Vi ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerhetsställa den allmänna ordningen, uppger det ryska inrikesdepartementet  i ett uttalande.

Den ryska myndigheten Utredningskommittén, som ansvarar för att utreda större brott, varnar för att demonstranterna ”bör vara medvetna om de negativa juridiska konsekvenserna av dessa handlingar”.

Krävs ett speciellt mod

Journalisten James Longman från ABC News är på plats i Moskva. Via en video från sin Twitter visar han upp en stor folksamling från Moskvas stadskärna. I videon syns flera demonstranter, men även flera poliser hållandes i batonger, ståendes utanför sina stora polistruckar.

– Det krävs en speciell sorts tapperhet för att protestera i Putins Ryssland – speciellt under den dagen han skickar ut sitt land i krig, skriver Longman på Twitter.

ANALYS

Åh så beundransvärt! 

Trots att de vet att straffet kan bli väldigt hårt och trots att de ser hur vänner misshandlas av polisen så protesterar de mot sin egen president - eller rättare sagt  diktator - och hans brutala krig mot grannlandet.

Det finns en stor rörelse av oppositionella i Ryssland men de förtrycks, trakasseras, fängslas och misshandlas av regimen.

Behöver stöd

Demonstranterna samlar såväl pensionärer och unga och kvinnor och män. Och de behöver omvärldens stöd. Deras tapperhet är enorm och många av dem kommer överleva sin diktator. Hoppet är stort om att de ska få uppleva en ljusare framtid med en värdigare ledare i framtiden.

Mörker i Europa

Men just nu råder sorg och mörker. Över Moskva. Över Ryssland. Över Europa. Över hela vår värld.

❤ Men efter mörker kommer ljus. Det kommer, om än långt bort i fjärran.

Foto: Tot Cambin, Twitter

Text: Redaktionen