– Ryssland är en terrorstat som leds av en krigsförbrytare

2022 03 27

Ukraina stödjer Joe Bidens skarpa ord om den ryska envåldshärskaren Putin.

USA:s president Joe Biden var mycket rak när han i samband med sitt besök i Polen pekade ut Rysslands diktator som en slaktare som inte bör få vara kvar vid makten. Och Ukrainas ambassadör i USA är inte rädd för att ge Joe Biden stöd i ett uttalande i kväll.

Krigsförbrytare

– Det är uppenbart för oss att Ryssland är en terrorstat som leds av en krigsförbrytare och vi gör allt för att försvara vårt land och för att försvara vår demokrati, säger Ukrainas USA-ambassadör Oksana Markarova till CNN.

Putin bör ställas inför rätta

Hon delar Joe Bidens uppfattning om att Rysslands tyrann och diktator Putin inte kan vara kvar vid makten och hon är tydlig med var som gäller för Putin och hans närmaste.

– Alla bör ställa inför rätta. Jag tror det blir svårt att leda ett land från Haag, säger ambassadören och hänvisar till Internationella Brottsmålsdomstolen i Nederländerna.

Dödar barn och förstör sjukhus

Putin är skyldig till en lång rad brott mot Ukrainas oskyldiga folk.

– Ryska styrkor dödar civila, dödar barn, förstör våra sjukhus, civil infrastruktur och bostäder.

– Det är en krigsbrottsling som agerar och det är skälet till att vi inlett en utredning i Ukraina och skälet till att Ukraina sänt en ansökan till alla internationella domstolar, säger Ukrainas USA-ambassadör.

Hör hemma i fängelse

Hon anser att Putin ska spärras in i fängelse.

– Tillsammans med varenda ryss som är ansvarig för det här bör han fängslas för dessa krigsbrott, säger hon till CNN.

USA har samlat in dokumentation som klargör att Rysslands diktator ansvarar för ohyggliga brott.

Tusentals har dödats

– Vi har sett en rad trovärdiga rapporter om urskillningslösa attacker som avsiktligen har riktats mot civila. Ryska styrkor har förstört lägenhetsbyggnader, skolor, sjukhus, kritisk infrastruktur, civila fordon, shoppingcenter och ambulanser som lett till att tusentals har dödats och skadats, säger USA:s utrikesminister Tony Blinken i ett uttalande.

Syntes från himlen

USA är mycket upprörda över att Ryssland dödar vanliga civila ukrainare med flit.

– Det gäller Mariupols förlossningssjukhus, Mariupols teater som var tydligt markerat med ordet  “дети” som är barn på ryska, säger USA:s utrikesminister som betonar att ordet var skrivet med stora bokstäver som kunde ses från himlen.

Putins vanliga taktik

Den ryska diktatorns taktik att döda vanliga civila pensionärer, föräldrar och barn känns igen från många håll i världen.

– Putins styrkor använde samma taktik i Grozny i Tjetjenien och Aleppo i Syrien där de intensifierade sitt bombardemang av städerna för att  bryta ned människorna.

Chockar världen

– Deras försök att göra likadant i Ukraina chockar världen. President Zelensky har sagt att de ”dränker Ukrainas folk i blod och tårar”, framhåller Tony Blinken.

Foto: Andriy Levkivsky FB

Text: Redaktionen