Ryskkopplad aktör vill svartmåla Pfizer

2021 05 27

En PR-byrå med rysk koppling erbjuder stora summor pengar för att få influerare, bloggare och YouTubers att gå ut med falsk information om att hundratals dött av Pfizers vaccin.

Det rapporterar Le Monde och The Guardian som uppger att tyska och franska influerare har kontaktats av PR-byrån som påstod sig vara baserad i London men som vid närmare granskning uppgav falsk adress. Istället har det visat sig att PR-byråns spår leder till Ryssland och Moskva.

Byrån ville få ut det lögnaktiga budskapet att dödstalen bland de som fått Pfizers vaccin är 3 gånger högre som de som fått AstraZenecas vaccin, uppger Guardian. PR-byrån försökte övertyga influerarna att påstå att etablerad media ignorerar dödstalen och att regeringar aktivt köper Pfizer som är farligt för folket.

ANALYS

Det är ingen överraskning att ryska element försöker destabilisera Europa och skrämma allmänheten för att istället framhäva den ryska diktaturens egen ”förträfflighet”. Det är olagligt och farligt och det är bra att det lömska försöket avslöjades. Man måste vara på sin vakt när man ser dylika lögner i sociala medier.