Ryska utspelet om gravida kvinnan: Bilden är fejk

2022 03 10

Bilden på den gravida kvinna som med staplande steg tar sig ut ur det sönderbombande barn- och förlossningssjukhuset i Mariupol har skakat omvärlden.

Den ryska ambassaden i London har kommenterat händelsen på sin Twitter. Ett inlägg som numera är nerplockat, rapporterar The Guardian och flera andra medier.

Hävdar att bilden är fejk

I inlägget skrev ambassaden att bilden på den drabbade kvinnan föreställde en betald skådespelare och att onsdagens attack mot förlossningskliniken var iscensatt.

Vidare hävdade den ryska ambassaden att den som tagit fotot är en ”propagandafotograf”.

Fått hatmedelande

Kvinnan vars namn publicerades online har blivit utsatt för en ström av hatiska meddelanden, rapporterar The Times.

Twitter har plockat ner inlägget från ryska ambassaden och tillhörande inlägg om att kvinnan på bild ska vara en skådespelare. Enligt sociala medie-jätten bryter inlägget särskilt mot policyn för hatiskt uppförande, kränkande beteende och förnekande av våldsamma händelser, rapporterar BBC.

Ryska försvarsministeriet svarar

Det ryska försvarsministeriets talesperson Igor Konnashenkov har kommenterat bombningen av sjukhuset.

Han anklagar Ukraina för en ”iscensatt provokation”, och hävdar att Ryssland inte genomförde några luftangrepp mot markmål i staden på onsdagen.

– Flyganfallet som ägt rum är en fullständig iscensatt provokation för att upprätthålla en anti-rysk hype för en västerländsk publik, säger han enligt The Guardian.

Bakgrund

På onsdagen bombades ett barnsjukhus och en förlossningsklinik i hamnstaden Mariupol i södra Ukraina. Tre personer, varav ett barn, dog och 17 personer skadades, rapporterar CNN.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har bekräftat uppgifterna om antalet döda personer i attacken, rapporterar The Guardian.

Foto: MFA of Ukraine

Text: Redaktionen