RYSK MINISTER: Svenskt företag vill återigen öppna i landet

2022 04 21

Ikea planerar att återigen slå upp portarna i Ryssland, trots landets pågående anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Det rapporterar flera ryska medier.

Ministern bekräftar

Uppgifterna bekräftas av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

I ett uttalande, som handlar om utländska företags ambition att ta sig tillbaka in på den ryska marknaden, konstaterade Evtukhov att Ikea planerar att återöppna sina butiker i landet, erfar bland annat nyhetsbyrån Nexta.

Enligt ministern måste företaget säkerhetsställa logistiken för en rad produkter innan en tillbakagång till den ryska marknaden återigen kan ske.

Har kritiserats i Ryssland

Ikea har kritiserats hårt i Ryssland efter beslutet att stänga ner verksamheten i landet. Bland annat har Margarita Simonyan, tidigare chef för Russia Today, anklagat företaget för att nedstängningen gjort mängder av människor arbetslösa i landet.

Den 3 mars bestämde sig Ikea för att pausa sin verksamhet i Ryssland och grannlandet Belarus.

Pausade verksamheten dagar efter invasionen

– Det förödande kriget i Ukraina är en mänsklig tragedi. Vår oro är stark och våra tankar går till de miljontals människor som påverkas. Sedan krigets början har de två koncernerna Inter IKEA och Ingka lagt all sin kraft på att stötta våra medarbetare och säkra deras och deras familjers säkerhet, och det fortsätter vi att göra, skrev företaget i ett pressmeddelande och konstaterade att verksamheten tillfälligt pausas i Ryssland.

– Kriget har en enorm inverkan på människors liv, men påverkar även vår leverantörskedja och verksamhet i regionen. Därför har våra två koncerner tillsammans beslutat att tillfälligt pausa vår verksamhet i Ryssland.

Ikea har inte kommenterat uppgifterna från Ryssland.

Fakta Ikeas nedstängning i Ryssland

  • Inter IKEA koncernen pausar all export och import till och från Ryssland och Belarus.
  • Inter IKEA koncernen pausar all produktion som IKEA Industry bedriver i Ryssland. Detta innebär också att alla leveranser från alla våra ryska underleverantörer till IKEA Industrys anläggningar pausas.
  • Ingka koncernen pausar all försäljning i Ryssland genom att stänga varuhus och butiker. Köpcentren MEGA kommer dock att vara fortsatt öppna för att kunna tillgodose människors behov av mat, läkemedel och andra varor.
  • Källa: Ikea

Foto: I. designs

Text: Redaktionen