Ryska soldater giftmördade i Ukraina – bjöds på dödlig paj

2022 04 03

Lokalbefolkningen har gjort kraftigt motstånd mot de ryska soldaterna på flera håll i Ukraina.

Det kommer allt fler rapporter om hur den ryska armén har mördat och terroriserat invånarna när de dragit fram och härjat på de ockuperade områdena i grannlandet Ukraina.

Kämpat emot ryska övergreppen

Då de ryska soldaterna bland har annat lidit brist på mat har de brutit sig in och tvingat till sig livsmedel i ukrainska bostäder.

Men det står även klart att Ukrainas invånare gjort starkt motstånd och kämpat emot övergreppen – bland annat i staden Izium nära Ukrainas näst största stad Kharkiv.

Delade ut förgiftade pajer

Personer ur lokalbefolkningen i Izium bakade pajer som de delade ut till den ryska diktaturens soldater. Men en av ingredienserna i pajerna var ett dödligt gift vilket de intet ont anande ryssarna inte kände till när de högg in på bakverken.

Vårdas på intensiven

Två ryska soldater dog och ytterligare 28 vårdas på sjukhus efter att ha förgiftats av pajerna rapporterar Ukrainas försvarsdepartement.

– Ukrainas folk har gjort motstånd mot ockupanterna med alla tillgängliga medel, uppger departementet till BBC News.

Ryssarna insjuknade omgående och de båda dödsoffren avled väldigt snabbt enligt uppgifter. Flera av de 28 som insjuknade ska vårdas på intensiven enligt The Standard.

Svårt alkoholförgiftade

De drabbade ryska soldaterna tillhör Rysslands 3:e Motoriserade Gevärsdivison.

Ytterligare 500 ryssar har lagts in på sjukhus till följd av förtäring av giftiga livsmedel.

– Svår alkoholförgiftning av okänt ursprung, uppger Ukrainas försvarsdepartement som orsak bakom sjukhusvården.

Totalt 528 ryssar förgiftade

De ryska myndigheterna klassar livsmedelsförgiftningarna som ägt rum avseende omkring totalt 528 ryska soldater i Ukraina som icke-stridsrelaterade förluster, rapporterar tidningen.

Den hårt prövade befolkningen i Izium väntas snart drabbas av nya angrepp av ryska styrkor då orten ligger i det område som Putinregimen nu säger att man tänker fokusera kommande attacker på.

Ryska mördandet inte över

Den brutala ryska diktaturens mördande och grymma övergrepp av Ukrainas oskyldiga befolkning är inte över. Det kan komma att bli ännu värre de kommande dagarna.

Foto: U. Kopanytsia

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen