Ryska regimen pekar ut Sverige: “Potentiell konfrontation”

2024 02 29

Sveriges anslutning till Nato har fått Kreml att se rött.

Tidigare i veckan gick den ryska ambassaden ut med en hätsk kommentar efter att Ungern till slut gett klartecken för det svenska medlemskapet.

Nu har även den ryska regimen uttalat sig.

Och man skräder inte på orden.

På en presskonferens pekar Maria Zakharova, talesperson för utrikesminister Sergej Lavrov, ut Sverige och i synnerhet den långa historien som alliansfritt land – vilket Ryssland menar varit en garant för stabiliteten i Östersjön.

Nu är läget ett helt annat, menar Kreml.

– Det bidrar oundvikligen till skiftet av denna del av Europa, från en stabil zon och samarbete till en zon av potentiell konfrontation, säger Maria Zakharova på pressträffen som bevakades av internationella medier.

USA-general: Östersjön nästa mål

Att just Östersjön är ett särskilt känsligt område är en bild som delas av den amerikanska tidigare armégeneralen Mark Hertling.

På nätet sprids bilder av kartor på Östersjön märkt som “Natohavet” efter att nu vara omringad av Natoländer, men han varnar för att det finns en fara med att ta ut säkerheten i förskott efter Sveriges anslutning till Nato.

– Det finns en fara här. De flesta har inte hört talas om Kaliningrad eller Suwalkikorridoren. De flesta av oss som har tjänstgjort i Europa tror att om Ukraina faller så kommer detta att bli Rysslands nästa expansion, framhåller Mark Hertling på X.

Suwalkikorriden är en landremsa i nordöstra Polen och södra Litauen runt staden Suwalki. Den ligger där avståndet är som minst mellan Kaliningradenklaven och Belarus.

Lovar svara

Ryssland lovar även att svara på Sveriges inträde i Nato.

Exakt hur beror på hur medlemskapet kommer att se ut. 

– Vi kommer noga att följa vad Sverige kommer att göra i det aggressiva militärblocket och hur de kommer att förverkliga sitt medlemskap i praktiken. Utifrån detta kommer vi att bygga vårt svar med vedergällningssteg av militär-teknisk och annan karaktär, säger Maria Zakharova på samma pressträff enligt Reuters.

– Sveriges anslutning till Nato åtföljs av det pågående underblåsandet av antirysk hysteri i landet, vilket tyvärr uppmuntras av den svenska politiska och militära ledningen, men dess främsta källa är utomlands. Det är inte svenskarna själva som gör valet, det här valet har gjorts för svenskarna, påstår hon vidare.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen