Ryska övergreppet mitt under förhandlingarna – Stor förödelse

2022 02 28

Ett bostadskvarter i Ukrainas näst största stad Charkiv har drabbats av en rysk raketattack.

Attacken skedde mitt under pågående förhandlingar mellan delegater från Ukraina och Ryssland.

Nära en stormarknad

Attacken bekräftas av flera ukrainska tjänstemän och även av flera videos som amerikanska nyhetsbyrån CNN tagit del av. Videorna visar flera raketer som exploderar nära varandra i ett bostadsområde i stadsdelen Saltvika i nordöstra Charkiv. Explosionerna ska ha skett nära en stormarknad i staden, rapporterar CNN.

Civila dödsfall

En video visar en så kallad raketbooster utplacerad på gatan mitt framför ögonen på flera civila. Enligt stadens kommunfullmäktige har beskjutningen dödat en civil kvinna och 31 personer uppges ha skadats, rapporterar CNN.

En "mardröm"

Samtidigt vittnar Anton Gerashchenko, rådgivare åt Ukrainas inrikesminister, att raketattackerna från ryska militären har orsakat fler dödsfall.

– Dussin döda och flera skadade! Denna fasa måste hela världen se! Skriver han på Facebook.

Han beskriver situationen i Charkiv som en ”mardröm”.

 Slet av benet

Ukrainska riksåklagaren Iryna Venediktova rapporterar även om stor förödelse på Facebook.

En video som hon publicerat visar hur en en missil träffar ett köksfönster och sedan en kvinna, som mister sitt ben. Kvinnan dog senare på sjukhus, uppger Venediktova, enligt CNN.

Totalt sju dödsfall

Under de senaste dagarna har Charkivs kommunfullmäktige registrerat uppgifter om 44 skadade, inklusive 20 militärer, och sju dödsfall. De sju dödsfallen inkluderar fem militärer och två civila.

Förhandlingarna är över

Mitt under raketattackerna förhandlade delegater från Ukraina och Ryssland om en möjlig lösning på kriget. Förhandlingarna ägde rum i Belarus.

Det finns inga uppgifter om några överenskommelser, gällande en avslutning av kriget i Ukraina, mellan parterna. Dock har parterna kommit överens om att fortsätta samtalen. De återvänder nu till sina respektive länder och förbereder sig inför fas två av fredsförhandlingarna, uppger BBC.

Arkivfoto: President of Ukraine

Text: Redaktionen