TROTS PUTINS LÖFTEN: Ryssland erkänner att värnpliktiga deltar

2022 03 09

Ryssland erkänner att värnpliktiga har tvångvärvats för att delta i invasionen av Ukraina, till mödrarnas fördärv.

Rysslands försvarsminister erkänner nu att värnpliktiga soldater som har tvångvärvats till armén har deltagit i invasionen av Ukraina. Detta uttalande kommer bara några dagar efter att Vladimir Putin sagt att bara yrkessoldater skickades till kriget, rapporterar BBC.

– Tyvärr har det kommit till vår kännedom att värnpliktiga soldater har deltagit i den särskilda militära operationen i Ukraina, sade det ryska försvarsministeriet.

Allmän värnplikt

I Ryssland är det allmän värnplikt i åldrarna 18 – 27, men det är inte ovanligt att unga män övertalas att stanna kvar ett tag till efter värnplikten, då det är svårt att hitta jobb som betalar en skälig lön.

– De övertygade honom. De sa att han skulle få gå i pension i förtid och att han skulle få en fast lön och dessutom få lära sig köra bil, berättar en mamma.

Verkligheten blev inte som han tänkt sig. Han tjänade ungefär 2 000 kronor, vilket precis räcker för klara sig på den ryska landsbygden. Han förväntades också betala för sin egen uniform och fick sova i en barack utan värme och vatten.

Förkrossade ryska mödrar

Flera ryska mammor berättar för BBC att deras söner mer eller mindre har blivit lurade. De ska ha fått höra att de skulle åka på en övning för att sedan upptäcka att de måste delta i invasionen av Ukraina. Nu har många inte hört av sina söner på länge.

– Jag är säker på att min son inte visste att han skulle skickas i strid, berättar en annan förtvivlad mamma.

Liknande uppgifter från USA

Det är oklart hur vanligt förkommande historien ovan är, men det har tidigare kommit liknande uppgifter från USA. Pentagon har antytt att en stor andel av de ryska styrkorna som kämpar i Ukraina är värnpliktiga. Det kan förklara deras oerfarenhet och bristande medvetenhet om vad de förväntas göra.

Manar familjerna att hem sina barn

Ukraina har en hjälplinje som heter "Sök efter din egen" (Ishchi Svoikh på ryska) som skapades strax efter att invasionen inleddes. Hjälplinjen är en Telegram-kanal med bilder på ryska krigsfångar och offer där de uppmanar oroliga släktingar att ta kontakt. Washington Post varnar dock för grafiska bilder.

Så många ryssar har dött

Ryssland publicerade nyligen dödssiffrorna för sina trupper och uppgav den 3 mars hade 498 ryska trupper dödats och ytterligare 1 597 skadats. Men det finns skäl att tro att ännu fler har omkommit. Ukraina säger att mer än 11 000 ryska militärer har dödats, även om detta inte kan verifieras.

Soldaterna dras tillbaka

Ryska försvarsministeriet betonar att samtliga värnpliktiga enheter ska dras tillbaka omgående och att misstaget inte ska upprepas.

Foto: Russian Ministry of Defence

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen