Ryska mammor agerar mot Putin

2023 03 12

En grupp ryska mödrar och fruar till soldaterna uttrycker sin frustration.

De ryska styrkorna i Ukraina har förlorat många soldater efter det att invasionen började mot slutet av februari förra året.

Nu kräver en grupp ryska mammor och fruar till soldaterna som strider att Vladimir Putin ska sluta skicka deras söner och makar till Ukraina.

I en video som delats av en oberoende rysk kanal på telegram menar kvinnorna att männen “tvingas gå med i övergreppsgrupper”, rapporterar CNN.

– Våra mobiliserade män skickas som lamm till slakt för att storma befästa områden - fem åt gången, mot 100 tungt beväpnade fiender, säger en av kvinnorna.

“Dra tillbaka dem”

Många familjer till de män som mobiliserats har kritiserat utvecklingen, bland annat på grund av dålig mat och brist på medicin.

– De är beredda att tjäna sitt hemland men enligt den specialisering de har tränat för, inte som stormtroopers. Vi ber att du drar tillbaka våra killar från frontlinjen, säger en av kvinnorna i videon.

Återkommande attacker

Den ukrainska armén meddelar att de under söndagen avvärjt åtminstone 92 ryska attacker i fem olika regioner, uppger The Guardian.

De ryska styrkorna fokuserar sina insatser kring Lyman, Bachmut, Avdiivka, Mariinka och Sjachtarsk.

Ryska trupper har inte gjort några framsteg i Bachmut under söndagen.

Från fängelser

Den ökända Wagnergruppen fortsätter sina hänsynslösa attacker i Ukraina.

Experter hos FN menar att Wagnergruppens rekryteringar av fångar i Ryssland är “alarmerande”.

Vissa av fångarna har erbjudits goda löner och benådning medan andra tvingats gå med gruppen.

Diskuterade stöd

På ett möte i Vita Huset i fredags diskuterade USA:s president Joe Biden och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fortsatt stöd för Ukraina.

De båda parterna uttalade sig om ekonomiskt, säkerhetsmässigt och humanitärt stöd.

– Vi är fortfarande engagerade i att tillhandahålla och möjliggöra internationellt stöd, inklusive från den privata sektorn, för att säkerställa Ukrainas ekonomiska stabilitet, framhåller de i ett gemensamt uttalande.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen