Ryska folket uppmanas att störta Putin

2022 03 13

Invånarna i Ryssland behöver resa sig upp mot krigsbrottslingen Vladimir Putin och störta honom från makten.

Det är budskapet i ett datameddelande på ryska som nu sprids till det ryska folket med målet att nå ut till så många som möjligt av Rysslands 145 miljoner invånare.

Välkända nätaktivister

Gruppen som ligger bakom meddelandet är det omtalade hackernätverket Anonymous. 

Den diffust sammansatta rörelsen består av nätaktivister och dataexperter som är kända för att uppmana till civilt motstånd mot länder, myndigheter, religiösa samfund och företag runt om i världen.

Ett av gruppens kännetecken är de svarta Guy Fawkes-ansiktsmaskerna som bland annat blev kända genom novellserien V for Vendetta.

Envåldshärskaren

Gruppen har tidigare angripit aktörer som kritiserat bland andra Wikileaks och Julian Assange. Och nu ger sig gruppen på ingen mindre än Ryssland envåldshärskare Vladimir Putin.

Järnridå av propaganda

– Ni är fångade bakom en järnridå av propaganda av er regering som försöker hålla er borta från det internationella samtalet av rädsla för vad ni ska få reda på.

Så inleds meddelandet.

Begår krigsbrott

Därefter informerar Anonymous ryska folket om att Putinregimen begår mycket allvarliga brott mot ukrainska folket.

– Vladimir Putins regim har genomför krigsbrott under hans nyligen utförda invasion av Ukraina, som har orsakat en massiv flyktingkris och oräkneliga dödsoffer.

Ert enda alternativ

– Ni har försatts i en fruktansvärd situation, och ert enda alternativ för att förhindra en hotande ekonomisk kollaps och potentiellt världskrig är att agera för att motverka krig och Vladimir Putins regim.

Störta honom från makten

Meddelandet avslutas med en uppmaning till Rysslands invånare om att störta landets diktator från makten.

– Putin har lagt upp den ryska befolkningen som offer. Det mest fredliga sättet att avsluta den här konflikten på vore att ryska folket reser sig upp mot Putin och tar bort honom från makten.

14 000 gripna

Anonymous har sedan tidigare tagit ställning emot Rysslands krig och har redan genomfört flera hackingkampanjer i Ryssland med syfte att informera befolkningen om alla oskyldiga människor som Putin tar livet av i Ukraina.

Och trots Putinregimens massiva försök att tysta ned all information har budskapet om kriget nått ryska folket.

Över 14 000 personer har redan gripits, varav en del även har misshandlats, för att de demonstrerat mot kriget runt om i Ryssland sedan krigsstarten torsdagen 24 februari.

Foto: F. Glawogger resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen