Ryska folket uppmanas att störta Putin

2022 03 13

Invånarna i Ryssland behöver resa sig upp mot krigsbrottslingen Vladimir Putin och störta honom från makten.

Det är budskapet i ett datameddelande på ryska som nu sprids till det ryska folket med målet att nå ut till så många som möjligt av Rysslands 145 miljoner invånare.

Välkända nätaktivister

Gruppen som ligger bakom meddelandet är det omtalade hackernätverket Anonymous. 

Den diffust sammansatta rörelsen består av nätaktivister och dataexperter som är kända för att uppmana till civilt motstånd mot länder, myndigheter, religiösa samfund och företag runt om i världen.

Ett av gruppens kännetecken är de svarta Guy Fawkes-ansiktsmaskerna som bland annat blev kända genom novellserien V for Vendetta.

Envåldshärskaren

Gruppen har tidigare angripit aktörer som kritiserat bland andra Wikileaks och Julian Assange. Och nu ger sig gruppen på ingen mindre än Ryssland envåldshärskare Vladimir Putin.

Järnridå av propaganda

– Ni är fångade bakom en järnridå av propaganda av er regering som försöker hålla er borta från det internationella samtalet av rädsla för vad ni ska få reda på.

Så inleds meddelandet.

Begår krigsbrott

Därefter informerar Anonymous ryska folket om att Putinregimen begår mycket allvarliga brott mot ukrainska folket.

– Vladimir Putins regim har genomför krigsbrott under hans nyligen utförda invasion av Ukraina, som har orsakat en massiv flyktingkris och oräkneliga dödsoffer.

Ert enda alternativ

– Ni har försatts i en fruktansvärd situation, och ert enda alternativ för att förhindra en hotande ekonomisk kollaps och potentiellt världskrig är att agera för att motverka krig och Vladimir Putins regim.

Störta honom från makten

Meddelandet avslutas med en uppmaning till Rysslands invånare om att störta landets diktator från makten.

– Putin har lagt upp den ryska befolkningen som offer. Det mest fredliga sättet att avsluta den här konflikten på vore att ryska folket reser sig upp mot Putin och tar bort honom från makten.

14 000 gripna

Anonymous har sedan tidigare tagit ställning emot Rysslands krig och har redan genomfört flera hackingkampanjer i Ryssland med syfte att informera befolkningen om alla oskyldiga människor som Putin tar livet av i Ukraina.

Och trots Putinregimens massiva försök att tysta ned all information har budskapet om kriget nått ryska folket.

Över 14 000 personer har redan gripits, varav en del även har misshandlats, för att de demonstrerat mot kriget runt om i Ryssland sedan krigsstarten torsdagen 24 februari.

Foto: F. Glawogger resp President of Russia Office

Text: Redaktionen