Över 50 ryska diplomater utvisas från Europa – Misstänkta spioner

2022 03 29

Flera europeiska länder meddelade under dagen att de kommer utvisa ett stort antal ryska spionmisstänkta diplomater från sina länder.

Ryska diplomater som misstänks för spionage är inte längre välkomna i Irland, Belgien, Nederländerna och Tjeckien, rapporterar Reuters. Detta beslut kommer bara några dagar efter att regeringen meddelat att de inte kommer utvisa de ryska spionmisstänkta diplomaterna som finns i Sverige.

17 ryska diplomater utvisas från Nederländerna

Det holländska utrikesdepartementet meddelar att de idag har utvisat 17 ryska diplomater som bedrivit underrättelseverksamhet i landet. Beslutet ska vara baserat på information från holländska underrättelse- och säkerhetstjänster som klassar de ryska tjänstemännen som ett hot mot den nationella säkerheten.

– Detta beslut togs i samråd med andra likasinnade länder, uppger holländska utrikesdepartementet.

Det ryska utrikesdepartementet har bekräftat att 17 diplomater utvisades, enligt ryska TASS.

21 ryska diplomater utvisas från Belgien

Belgiens utrikesminister Sophie Wilmes uppger att de utvisar 21 ryska diplomater som har pekats ut som inblandade i spionage och "påverkansaktiviteter”.  De var alla anställda på ryska ambassaden i Bryssel och på konsulatet i Antwerpen.

– Det är relaterat till vår nationella säkerhet, sade hon enligt CNN.

4 ryska diplomater utvisas från Irland

Irlands utrikesminister Simon Coveney meddelar att de kommer utvisa fyra diplomater då deras agerande inte har varit "i enlighet med internationella standarder för diplomatiskt beteende.”

– Irland utvisar idag fyra högt uppsatta ryska diplomatiska tjänstemän, sade den irländska utrikesministern Simon Coveney i ett uttalande.

Persona non grata

I Tjeckien har en rysk diplomat vid ambassaden i Prag förklarats "persona non grata", enligt det tjeckiska utrikesdepartementet. De tillägger också att de tillsammans med sina allierade "minskar den ryska underrättelsetjänstens närvaro i EU."

Även Sverige är utsatt

Säpochefen Charlotte von Essen sade nyligen att var tredje rysk diplomat i Sverige i själva verket är en spion, vilket är något som utgör ett uppenbart hot mot Sverige. Trots detta utvisas inga av diplomater från landet, enligt SvD.

Viktigt att upprätthålla diplomatiska kontakter

Anledningen till att diplomaterna inte utvisas är att det finns en överhängande risk att Sveriges diplomater skulle utvisas från Ryssland som en hämndaktion.

– Upprätthållandet av diplomatiska kontakter är särskilt värdefulla i nuläget då vår relation med Ryssland är ansträngd, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Expressen.

Foto: Sergiu Nista

Text: Redaktionen


Sverige kräver USA på hundratals miljoner kronor

2025 03 23

Hundratals miljoner kronor sitter fast i USAID – pengar som Sverige nu kräver få tillbaka.

Sverige har tillsammans med Norge och Nederländerna fört över minst 15 miljoner dollar (cirka 152 miljoner kronor) till USAID – pengar som skulle gå till hjälp för bönder i fattiga länder.

Men efter att den amerikanska biståndsmyndigheten stängts ner av Donald Trump i början av året har pengarna suttit fast i flera månader, enligt uppgifter till Aftonbladet.

“Ett bekymmer för oss”

Dessutom har den svenska biståndsmyndigheten Sida gått in med ytterligare tolv miljoner dollar (cirka 122 miljoner kronor) i ett annat USAID-projekt som också är frysta.

Pengar som Sida nu försöker driva in – utan framgång.

Det är nämligen helt tyst från amerikanskt håll när man försöker ta kontakt.

En mycket problematisk situation, menar Sidas talesperson Julia Lindholm.

– Det är ett bekymmer för oss, särskilt eftersom vi vill att våra partnerorganisationer ska kompensera för det arbete de redan har lagt ner på programmen, säger Lindholm till AP.

“Ett hårt slag för fattiga”

USAID var världens största biståndsgivare och stod för 42 procent av allt humanitärt bistånd i världen innan man stängdes ner av Trump.

Redan i samband med att myndigheten stängdes ner i februari larmade Sida för stora konsekvenser globalt.

– Vi kan konstatera att det är ett hårt slag för både världens fattiga och utsatta och för globala samarbeten om USA drar sig ur biståndet i världen. Att allt detta sker när fattigdomen ökar, konflikterna och antalet flyktingar är rekordmånga samtidigt som det demokratiska utrymmet minskar, är problematiskt, sade Sidas avdelningschef Annika Otterstedt då.

Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Grönt ljus till militären – enorm order från Trump

2025 03 24

USA:s president Donald Trump uppges ha gett klartecken till militären.

Det enorma byggprojektet av en järnkupol, en så kallad “Golden Dome”, som ska skydda USA från robotangrepp ska ha fått grönt ljus.

Och det blir en rejäl prislapp.

Vita huset har gett besked att kupolen har i stort sett högsta prioritet och inga kostnader kommer att hållas igen för att möjliggöra bygget, uppger CNN som talat med amerikanska militära tjänstemän.

– Just nu är Golden Dome verkligen en plan, säger en av källorna till kanalen.

Lär kosta miljarder

USA, med god hjälp av Elon Musk och den tillfälliga myndigheten Doge, har hittills försökt kapa flera utgifter i bland annat militären.

Det kommer dock sannolikt inte att gälla Golden Dome.

Exakt vad en framtida kostnad kommer att landa på är svårt att bedöma, men troligen handlar det om miljarder dollar för att bygga och underhålla, säger samma källa.

Steve J. Morani, högt uppsatt tjänsteman vid Pentagon, har bekräftat att arbetet pågår.

– I överensstämmelse med att skydda hemlandet och enligt president Trumps [verkställande order] arbetar vi med den industriella basen och [med] försörjningskedjans utmaningar med att få upp Golden Dome, säger han vid en konferens i Washington.

Experter skeptiska

Golden Dome är inspirerat av det israeliska luftvärnsrobotsystemet Iron Dome och används för att skjuta ned raketer och skydda landet mot attacker.

Experter är skeptiska till en motsvarighet i USA, bland annat på grund av landets storlek.

– Hur ska man göra det i USA? Du kan inte bara göra det vid gränserna och vid kusten, eftersom interkontinentala ballistiska robotar kan återinträda i atmosfären över Kansas, säger en av CNN:s källor.

Mark Montgomery, pensionerad konteramiral, tror att det kan vara möjligt först om uppemot tio år. Men även då kommer det att finnas begränsningar.

– Ju mer du vill ha det till 100 procent, desto dyrare kommer det att bli, säger Montgomery.

Hotet "verkligt och växande"

Redan i januari aktualiserades frågan. Enligt en rapport från Robert Spoofer, somt tidigare jobbade med kärn- och robotförsvarspolkicy i förra Trumpadministrationen, är hotet mot USA “verkligt och växande”.

Vi vill få vår militär att börja bygga den stora Iron Dome-missilförsvarsskölden, som kommer att tillverkas helt och hållet i USA, mycket av det här i Arizona, sade Trump, enligt Newsweek under ett valmöte i Phoenix.

Enligt tidningen skulle projektet kunna kosta motsvarande cirka en procent av försvarsbudgeten.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen