Därför väntas rysk vapenbrist leda till ökat antal civila offer i Ukraina

2022 03 17

Ryssland tvingas nu använda äldre vapen som är mindre precisa och mindre militärt effektiva.

Det kommer i sin tur leda till fler civila offer, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport på torsdag.

Anledningen

I rapporten konstaterats det att den ryska offensiven har avstannat och att det kan leda till förändringar i den ryska arméns krigsföring.

– På grund av att den ryska militären har misslyckats med att nå sina mål har Ryssland ”förmodligen förbrukat fler avfyrade luftvapen än vad de ursprungligen planerade för”, skriver departementet.

Kan öka antalet civila offer

Det leder i sin tur till att Ryssland tvingas att använda vapen som är mycket opålitligare än de avancerade vapen som armén har förbrukat. Vapen som enligt underrättelserapporten är mindre pålitliga och mindre precisa, vilket sannolikt kommer leda till fler civila offer.

Så kommer Ryssland attackera

Det brittiska försvarsdepartementet varnar för att Ryssland kommer att använda sig av så kallade ”Stand-off air launched weapons”, som avfyras från ett stridsflygplan som befinner sig långt bort från det avsedda målet.

En primär anledning  till den påstådda ryska taktiken är att undvika motattacker. Att skjuta på avstånd minimerar risken för en vedergällningsattack mot flygbesättningen, skriver BBC.

Ryska offensiven står still

– Det ukrainska motståndet är fortsatt starkt och välkoordinerat. Den stora majoriteten av ukrainskt territorium, inklusive alla större städer, är kvar i ukrainska händer, konstaterar brittiska försvarsdepartementet i rapporten.

Enligt rapporten har den ryska offensiven ”avstannat”.  Ukrainas militär uppger att Rysslands numera övergått till flygattacker, bombningar och beskjutning av civilbefolkningen – eftersom de har ”misslyckats” med sina markoperationer, rapporterar BBC.  

Stora ryska förluster

Moskva har hittills rapporterat om 500 dödsfall bland de ryska soldaterna. Enligt amerikanska underrättelsetjänsten är den korrekta siffran närmare 7 000, uppger BBC.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen