RYSK VARNING: Då inleds tredje världskrig

2022 10 13

En högt uppsatt rysk tjänsteman säger att konflikten i Ukraina kan eskalera till ett tredje världskrig om Ukraina går med i Nato.

Alexander Venediktov, biträdande sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, gick under torsdagen ut med en allvarlig varning gentemot Ukraina och president Volodymyr Zelenskyj om de skulle ansluta till Nato.

– Kyiv är väl medvetna om att ett sådant steg skulle innebära en garanterad eskalering till det tredje världskriget, säger Venediktov enligt Reuters.

Anklagar Ukraina

Venediktov fortsatte med att anklaga Ukrainas Natoansökan för att vara propaganda, och att väst förstår konsekvenserna om landet skulle komma att bli medlem.

–Natomedlemmarna förstår själva självmordskaraktären av ett sådant steg.

Venediktov upprepade även att väst är “en direkt del av konflikten” genom att hjälpa Ukraina med vapen och ekonomiskt stöd.

Ukrainas snabbansökan

Trots de ryska hoten meddelade Zelenskyj den 30 september att Ukraina snabbansöker om ett medlemskap i Nato. Detta efter att Vladimir Putin offentliggjort annekteringen av fyra ukrainska regioner i östra delarna av landet.

– Tydligen är det detta de räknar med, att skapa buller och dra uppmärksamhet till sig ännu en gång, säger Venediktov enligt nyhetsbyrån.

Svår natt för Ukraina

Efter sprängningen av Krimbron och ukrainska framgångar i Chersonregionen har Ryssland svarat med återkommande missilattacker. Under natten till torsdag slog Iranskbyggda “kamikaze-drönare” ner i ukrainsk territorium samtidigt som ryska missiler träffat bostadsbyggnader i Mykolajiv, uppger Sky News.

Dessa attacker är de senaste i en rad ryska anfall som siktat in sig på ukrainsk infrastruktur för att skada bland annat kommunikationer och energiinfrastruktur.

Attackerna mot den vitala infrastrukturen bedöms vara svar på sprängningen av Krimbron som Vladimir Putin benämnt som terroristattacker.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen