RYSK PROPAGANDA: Två felaktiga rykten om Finland sprids

2022 05 15

Efter Finlands besked om att man vill ansöka om Natomedlemskap har den ryska desinformationen trappats upp.

Rysslands diktator Putin, hans medhjälpare och såväl avsiktliga som oavsiktliga medlöpare ökar nu spridningen av lögner och falska anklagelser mot Norden.

Inför Natoansökan

Den upptrappade ryska desinformationen kommer inför att Sverige och Finland väntas ansöka till Nato vilket för Finlands del troligen kommer att ske på onsdag enligt landets utrikesminister.

För Sveriges del är det möjligt att en ansökan kan komma att ske samma dag.

Vill att Sverige lyder Moskva

Ryssland som inte vill att Sverige och Finland ska ha en självständig försvars- och säkerhetspolitik – utan istället ska lyda Moskva – är kända för sin omfattande desinformation och felaktiga påståenden i sociala medier.

Denna gång är inget undantag utan Moskvatrupperna online är i full gång med att försöka lura svenska och finska internetsurfare och konsumenter av sociala medier.

Särskilt två lögner

En rad falska påstående har nu börjat spridas i sociala medier och särskilt två felaktiga påståenden har börjat spridas extra mycket rapporterar SVT.

Båda påhitten handlar om falska uppgifter om militär aktivitet i Finland.

Lögn 1: Finska armén

Den första desinformationen hävdar att Finlands armé har dirigerat stridsvagnar i riktning mot den ryska gränsen. På filmklipp ses hur långa rader av stridsvagnar transporteras på järnvägar i Finland.

Uppgiften är emellertid felaktig då det avser en övning som har ägt rum vid ett helt annat tillfälle.

Lögn 2: USA på plats

Den andra desinformationen handlar om filmklipp där långa kolonner av stridsfordon rullar fram på vägar och påhittet går ut på att det är USA:s armé som är på plats i Finland.

På stridsfordonen ses stora amerikanska flaggor som vajar i vinden.

Det falska inlägget påstår att USA har anlänt för att hjälpa till i kampen mot Ryssland.

Rysk lögnpropaganda

Även den uppgiften är totalt felaktig.

– Vad det egentligen rör sig om är en årligen återkommande militärövning där flera länder medverkar – bland annat USA, rapporterar SVT:s reporter.

Att den ryska lögnpropaganda nu tar fart ytterligare är ingen överraskning för svenska myndigheter.

Ryssland aggressivt mot Finland

– Vi förväntas oss att konton som är ”Rysslandsvänliga” ska lägga ut sådana här saker, säger Ola Svenonius som är forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till SVT

– Det är ingen slump att det kommer nu när Finland ska fatta beslut om Nato. Man såg det redan för nåra dagar sedan. Ryssland varnade att det var att betrakta som ett hot mot Ryssland om Finland gick ihop med Nato, säger Orla Vigsö, professor i media- och kommunikationsvetenskap.

Nyttiga idioter

Förutom ryska betalda desinformatörer som avlönas av den ryska diktaturen för att ljuga och lura folk i sociala medier så finns det även en grupp som kallas för ”nyttiga idioter” som deltar i spridningen av lögner och falska anklagelser.

Nyttiga idioter

Nyttiga idioter är en term som används för personer som utan att själva förstå att de används i dolda syften för att lura andra ändå gör just detta.

De så kallade nyttiga idioterna tror att de värnar sina egna intressen men används istället av till exempel diktaturer eller extremister för att sprida lögner genom att dela desinformation på Facebook, Instagram och Twitter med mera.

Foto: Försvarsministeriet Finland

Text: Redaktionen