RYSK PROPAGANDA: Två felaktiga rykten om Finland sprids

2022 05 15

Efter Finlands besked om att man vill ansöka om Natomedlemskap har den ryska desinformationen trappats upp.

Rysslands diktator Putin, hans medhjälpare och såväl avsiktliga som oavsiktliga medlöpare ökar nu spridningen av lögner och falska anklagelser mot Norden.

Inför Natoansökan

Den upptrappade ryska desinformationen kommer inför att Sverige och Finland väntas ansöka till Nato vilket för Finlands del troligen kommer att ske på onsdag enligt landets utrikesminister.

För Sveriges del är det möjligt att en ansökan kan komma att ske samma dag.

Vill att Sverige lyder Moskva

Ryssland som inte vill att Sverige och Finland ska ha en självständig försvars- och säkerhetspolitik – utan istället ska lyda Moskva – är kända för sin omfattande desinformation och felaktiga påståenden i sociala medier.

Denna gång är inget undantag utan Moskvatrupperna online är i full gång med att försöka lura svenska och finska internetsurfare och konsumenter av sociala medier.

Särskilt två lögner

En rad falska påstående har nu börjat spridas i sociala medier och särskilt två felaktiga påståenden har börjat spridas extra mycket rapporterar SVT.

Båda påhitten handlar om falska uppgifter om militär aktivitet i Finland.

Lögn 1: Finska armén

Den första desinformationen hävdar att Finlands armé har dirigerat stridsvagnar i riktning mot den ryska gränsen. På filmklipp ses hur långa rader av stridsvagnar transporteras på järnvägar i Finland.

Uppgiften är emellertid felaktig då det avser en övning som har ägt rum vid ett helt annat tillfälle.

Lögn 2: USA på plats

Den andra desinformationen handlar om filmklipp där långa kolonner av stridsfordon rullar fram på vägar och påhittet går ut på att det är USA:s armé som är på plats i Finland.

På stridsfordonen ses stora amerikanska flaggor som vajar i vinden.

Det falska inlägget påstår att USA har anlänt för att hjälpa till i kampen mot Ryssland.

Rysk lögnpropaganda

Även den uppgiften är totalt felaktig.

– Vad det egentligen rör sig om är en årligen återkommande militärövning där flera länder medverkar – bland annat USA, rapporterar SVT:s reporter.

Att den ryska lögnpropaganda nu tar fart ytterligare är ingen överraskning för svenska myndigheter.

Ryssland aggressivt mot Finland

– Vi förväntas oss att konton som är ”Rysslandsvänliga” ska lägga ut sådana här saker, säger Ola Svenonius som är forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till SVT

– Det är ingen slump att det kommer nu när Finland ska fatta beslut om Nato. Man såg det redan för nåra dagar sedan. Ryssland varnade att det var att betrakta som ett hot mot Ryssland om Finland gick ihop med Nato, säger Orla Vigsö, professor i media- och kommunikationsvetenskap.

Nyttiga idioter

Förutom ryska betalda desinformatörer som avlönas av den ryska diktaturen för att ljuga och lura folk i sociala medier så finns det även en grupp som kallas för ”nyttiga idioter” som deltar i spridningen av lögner och falska anklagelser.

Nyttiga idioter

Nyttiga idioter är en term som används för personer som utan att själva förstå att de används i dolda syften för att lura andra ändå gör just detta.

De så kallade nyttiga idioterna tror att de värnar sina egna intressen men används istället av till exempel diktaturer eller extremister för att sprida lögner genom att dela desinformation på Facebook, Instagram och Twitter med mera.

Foto: Försvarsministeriet Finland

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen