Rysk militärgrupp växer – kan ersätta Wagner

2023 04 08

En ny rysk milis får ökad uppmärksamhet.

Det ryska anfallskriget i Ukraina har pågått i över ett år och intensiva strider pågår just nu i synnerhet i närheten av staden Bachmut.

Där har den ökända Wagnergruppen, ett privat ryskt militärföretag, varit mycket aktiva.

Nu växer sig den nya ryska militärgruppen Convoy allt starkare, samtidigt som Wagnergruppen bedöms bli för mäktig för det ryska försvarsetablissemanget, rapporterar France 24.

Departementet bekräftar

Det brittiska försvarsdepartementet har bekräftat att Ryssland har för avsikt att rekrytera och sponsra nya militärföretag.

Detta för att eventuellt kunna ersätta Wagnergruppen som uppges ställa till problem.

– Ryssland försöker sannolikt sponsra och utveckla alternativa privata militära företag för att så småningom ersätta Wagnergruppen i sin betydande stridsroll i Ukraina, förklarar departementet.

Relativt ny grupp

Militärgruppen Convoy är en relativt ny grupp och deras telegramkanal skapades så sent som i november förra året.

Uppgifterna om gruppen kommer samtidigt som Wagnerchefen Yevgeny Prigozhin hamnat i konflikter med Kreml.

– Rysslands militära ledning vill sannolikt ha ett annat företag som det har mer kontroll över, framhåller det brittiska försvarsdepartementet.

Sergej Aksionov

En av de centrala personerna kring Convoy-gruppen uppges vara Sergej Aksionov, en tidigare affärsman med kopplingar till organiserad brottslighet.

Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året skapade han milisen Convoy.

– I Ryssland är privata miliser inte en ny sak. Förutom Yevgenij Prigozhin, som skapade Wagner 2014, har vi också den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs milis, säger den franske forskaren Lukas Aubin enligt France 24.

Var på begravning

Under lördagen var Wagnergruppens ledare på plats för den ryska militärbloggaren Maxim Fomins begravning i Moskva.

Fomin var mer känd under pseudonymen Vladlen Tatarsky, och omkom i en explosion vid ett café i St. Petersburg under början av april, uppger CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen