Rysk kritik mot Putin: ”Borde dödat Zelensky”

2022 11 15

Ryska militärbloggare riktar kraftig kritik mot landets militära ledning och dess högsta befälhavare – diktatorn Vladimir Putin.

Den plötsliga kritiken kommer efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskys besök i den befriade staden Cherson i södra Ukraina.

Flera militärbloggare reagerar kraftigt på att den ryska armén inte tog ”tillfället i akt” och försökte döda den ukrainske presidenten, rapporterar amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War.

– Ryska militärbloggare klagar främst på att Zelensky anlände till staden och kunde röra sig helt fritt med en relativt liten oro för ryska attacker, skriver ISW.

Håller på att förlora kriget

Enligt tankesmedjan framhåller en välkänd bloggare att de uteblivna attackerna tyder på att Ryssland inte vill vinna kriget.

Han kritiserar kraftfullt de ryska styrkorna för att de ”tillät att Zelensky satte sin fot på ryskt territorium”.

I slutet av september annekterade Moskva illegalt Chersonregionen och tre andra regioner i Ukraina. Enligt rysk lagstiftning betraktas således Cherson som ryskt territorium.

Press på militärledningen

Kritiken från militärbloggarna sätter press på Moskva, uppger ISW.

– Den tydliga förskjutningen från ett relativt förlåtande språk till kritik som riktas mot ryska militära misslyckanden tyder på att det ryska militära ledarskapet sannolikt kommer att pressas att uppvisa vinster i Donetsk och andra områden, skriver tankesmedjan.

Explosioner i Kyiv

Kort efter kritiken kommer rapporter om flera explosioner i Ukrainas huvudstad Kyiv.

Stadens borgmästare Vitali Klitschko bekräftar att Ryssland har utfört en massiv robotattack mot huvudstaden, rapporterar Reuters.

Enligt borgmästaren har de ukrainska försvararna skjutit ner en majoritet av robotarna, men två bostadshus uppges ha träffats i den ryska attacken.

Andriy Yermak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, hävdar att attacken är ett svar på Zelenskys tal under G20-mötet. Presidenten adresserade G20-ledarna tidigare under tisdagen. Bland annat gjorde han en poäng av att tacka ”G19” för stödet i kriget mot Ryssland.  

– Ryssland svarar på Volodymyr Zelenskys kraftfulla tal vid G20 med en ny robotattack. Är det någon som på allvar tror att Kreml verkligen vill ha fred? De vill ha total lydnad. Men i slutet av dagen förlorar alltid terrorister, skriver Yermak på Twitter.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen