Rykte sprids om svenskt godis – enormt intresse
2024 03 30
Intresset växer sig stort för svenskt godis samtidigt som ett oväntat rykte sprider sig.
Från USA märks nu en ökad efterfrågan på svenskt godis.
Branschföreningen Svensk choklad och konfektyr har sett ett stort intresse från USA, men även från andra europeiska länder.
Samtidigt sprids ett oväntat rykte som fått ordentlig fart på sociala medier.
Det rapporterar Sveriges Radio.
“Sprids rykten”
Det unika svenska lösgodiset intresserar på flera håll, och på sociala medier cirkulerar rykten om att det skulle vara nyttigt att konsumera det.
– Det är väl en lite exotisk känsla på detta, i att det är från Sverige med god kvalitet. Jag har även hört rykten som har spridits om att svenskt godis är nyttigt, och det kan man ju diskutera givetvis, säger Fredrik Midsten, säljansvarig vid Grahns konfektyr, till SR.
Fler förfrågningar
Vidare förklarar Midsten att det konkreta intresset för svenskt godis har ökat ordentligt.
– Våra grossister som vi säljer till i dag ökar sin försäljning till USA, säger Midsten, som inte vidare kommenterar ryktet om att det skulle vara nyttigt.
– Det vi vet är att svenskt godis håller en väldigt hög kvalitet.
På sociala medier
På sociala medier är det många som nu uttrycker en vilja att konsumera svenskt godis.
En trend på Tiktok har lett till att människor beställer hem det från utlandet i allt högre grad.
– Jag lade precis en beställning på svenskt godis. Tänker inte ens säga hur mycket jag spenderar på det, framhåller en användare på X.
– En influerare jag tittar på smakade det och nu blir folk helt galna i USA och gör allt för att köpa svenskt godis, menar en annan.
– Allt var så gott! De har verkligen unikt godis så jag köper med mig mycket varje gång jag kan, uttrycker en tredje.
Öppnat i New York
En svensk godisbutik, som går under namnet BonBon och ligger i New York, har sett intresset öka kraftigt.
– Det har varit kaos på sistone, säger en anställd till The New York Post samtidigt som bilder visar långa köer utanför butiken.
– Vi arbetar så hårt vi bara kan nästan hela tiden. Det är utmattande.
Foto: A. Jostelius
Text: Redaktionen