Rusning till Systembolaget – meddelar “kraftig förbättring”

2024 02 12

Den senaste tiden har kunderna flockats till Systembolaget i högre utsträckning än tidigare.

År 2023 blev ett ekonomiskt succéår för det statliga bolaget.

Totalt gjorde Systembolaget en vinst på 551 miljoner kronor före skatt – vilket är mer än en dubblering av vinsten jämfört med året innan.

Ann Carlsson Meyer, vd på Systembolaget, konstaterar att siffrorna utmärker sig särskilt med tanke på den ekonomiska och geopolitiska osäkerheten i världen.

– Rörelseresultatet i kvartalet och för helåret förbättrades kraftigt, vilket till stor del är hänförligt till den omstruktureringsreserv som avsattes föregående år och som delvis återfördes under året, framhåller hon i en kommentar till bolagets bokslut.

Fler besök – men nytt beteende

Det finns dock fler förklaringar till Systembolagets resultat.

Intäkterna ökade med 2,7 procent under både fjärde kvartalet och under hela 2023 – tack vare att fler sökte sig till butikerna jämfört med tidigare.

Särskilt mycket ökade besöken under jul och nyår – tre procent – jämfört med motsvarande period förra året.

Samtidigt har Systembolaget noterat att kunderna beter sig annorlunda.

– Kunderna besökte oss oftare, men handlade färre och billigare varor, och försäljningsvolymen sjönk, meddelar Ann Carlsson Meyer.

– Köpmönstren har återgått till att se ut mer som före pandemin.

Fortsatt effektivisering

Systembolaget betonar att man kommer att fortsätta vara återhållsamma i kostnaderna.

Man planerar även att förbättra effektiviteten, bland annat i butikerna.

Ett exempel på det skulle kunna vara fler självscanningskassor, som redan testats på flera orter runtom i landet.

– Det är ett led i Systembolagets arbete med att utveckla och testa nytt för att möta kundernas förändrade köpbeteenden och förväntningar, förklarade bolaget i ett pressutskick för ett drygt år sedan.

Inga regler får brytas

Systembolaget har inte gått ut med något officiellt besked om självscanning kommer att bli permanenta lösningar i framtiden, men att man däremot har följt upp testen på flera sätt.

Det statliga företaget har också understrukit vikten av att självscanning inte får ske på bekostnad av att några regler bryts.

Där har vi medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs. Det är viktigt för oss att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar – med omtanke om alla, sade Mia Jennlinger som är butikschef på Dragarbrunn, när självscanning testades i Uppsala förra året.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen