Rusning till Sverige – här är det som lockar mest

2024 11 29

Intresset för att semestra i Sverige har ökat kraftigt.

Vintersäsongen 23/24 har inneburit ett nytt turistrekord för svenska skidorter, där Dalarna och Värmland haft den största tillväxten sett till besökare och skiddagar.

Det rapporterar statsägda Visit Sweden med hänvisning till SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Den plötsliga ökningen förklaras med att snöförhållandena i andra delar av Europa blivit mer oförutsägbara. Fler vinterturister vänder därför blicken mot Sverige.

– Här erbjuds välskötta skidorter och pålitlig snötäckning vilket borgar för utmärkta vinterförhållanden både i och utanför pisten. Sveriges avancerade teknik för snötillverkning garanterar dessutom stabila skidförhållanden och säkerställer längre säsonger, framhåller Visit Sweden.

Vidare uppger organisationen att flera undersökningar visar att:

- 2 av 5 resenärer planerar att ägna sig åt vinteraktiviteter under en Sverigeresa.

- 1 av 5 prioriterar vintersemestrar, varav 10 procent väljer dem som sitt främsta semesterval.

- 15 procent av tidigare besökare kom till Sverige för resor med fokus på skidåkning.

Tio saker lockar mest

Visit Sweden har även sammanställt vilka vinteraktiviteter turister helst ägnar sig åt under Sverigebesöket.

Här är topp tio-listan med kommentarer från reseorganisationen:

1, Norrsken

Norrsken kan bevittnas i hela Sverige och en av de platser som har fått många utmärkelser och ofta lyfts fram som världens bästa plats för att se norrsken är Swedish Lapland. I exempelvis Abisko, som ligger i hjärtat av norrskenszonen, erbjuds idealiska förhållanden tack vare ortens klara luft och mestadels molnfria himmel.

2, Stjärnskådning

Även i Jokkmokk finns fantastiska möjligheter att uppleva kristallklara natthimlar. Med minimala ljusföroreningar bjuds besökare på en unik chans till stjärnskådning, där man kan se stjärnorna i all sin prakt.

3, Vildmarkssafari

Sveriges stora vildmark är perfekt för viltsafari där man kan stöta på allt från älgar, björnar, renar, myskoxar och ett rikt fågelliv. Arrangörer som Wild Sweden och Wild Nordic tar besökare genom skogar och berg för att upptäcka vilda djur i deras naturliga miljö. Fågelentusiaster kan njuta av kungsörnar och andra arter från specialdesignade gömslen.

4, Snöskoterturer

Sverige erbjuder en mängd olika snöskoteräventyr, från familjevänliga safaris till mer tuffa expeditioner vid polcirkeln. Många orter och städer, särskilt i norra Sverige, erbjuder turer som inkluderar aktiviteter som vildmarksluncher, lägereldar, isfiske och besök på fjällstugor. 2023 introducerades den elektriska snöskotern från Vidde som gör det möjligt för gästerna att uppleva vildmarken i nära intill tystnad, vilket förstärker upplevelsen in naturen.

5, Hundspann-turer

Hundspann-turer erbjuder ett oförglömligt äventyr och körs oftast med Alaskahundar eller Siberian huskys genom snötäckta skogar, frusna sjöar och berg. För nybörjare finns kortare hundspannsturer och för de mer äventyrslystna erbjuds flerdagsturer med erfarna guider.

6, Snöskovandring 

Vandring har blivit en favoritaktivitet för många, men det behöver inte begränsas till årets varmare månader. Snöskovandring ger upplevelsen en ny dimension och låter dig njuta av naturens stillhet i vinterskrud. Världsarvet Höga Kusten är ett exempel på platser där man kan njuta av imponerande vyer till fots även när landskapet är täckt av snö och is.

7, Utförsåkning

Med över 100 skidorter erbjuder Sverige en mängd varierade alternativ, från familjevänliga anläggningar till utmanande offpist områden. Oavsett om du söker en lugn familjevistelse eller mer krävande åkning, finns här något för alla.

8, Långfärdsskidor

Svenskarna har en lång tradition av längdskidåkning och är hemvist för världens största skidlopp – Vasaloppet. Utöver detta ikoniska lopp finns möjligheter till längdskidåkning i hela landet, från norr till söder, för både erfarna åkare och nybörjare.

9, Isfiske

Vinterfiske är en enkel och avkopplande aktivitet som passar både nybörjare och erfarna fiskare. Att sitta ute på en frusen sjö, omgiven av gnistrande snö och klar, frisk luft, ger en känsla av ro och närhet till naturen. Med lite tur får du dessutom med dig egenfångad mat hem till bordet!

10, Off-pistskidåkning

För spänningssökare som vill ta sitt skidäventyr till nästa nivå bjuder Sveriges off-piståkning på storslagna upplevelser genom orörd snö och vild fjällnatur.  

Källa: Visit Sweden

Foto: P. Myrtorp

Text: Redaktionen


Biltema inleder bojkott

2024 11 29

I morgon, fredag, är det dags för årets stora köpfest.

Black Friday står för dörren och många butiker väljer att hoppa på reatåget.

Men en stor aktör i Sverige kommer inte att delta.

Giganten Biltema, som har 61 varuhus i Sverige, väljer att bojkotta Black Friday-festen.

– Vi tror inte på att locka kunder med stora rabatter en gång om året, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.

– Vår strategi är att erbjuda bra priser hela året, så att alla ska kunna köpa det de behöver när de behöver det. Det är viktigt för oss att kunderna kan lita på att vi alltid har låga priser, inte bara på Black Friday.

Avstår ”intensiv priskonkurrens”

Enligt Gerdevåg väljer Biltema att lägga fokus på ”långsiktiga, rättvisa priser”, i stället för att delta i vad han beskriver som en intensiv priskonkurrens på Black Friday.

– Vår målsättning är att alla våra kunder ska kunna ha en rikare fritid med hjälp av våra produkter. Genom att hålla låga priser året runt kan vi göra det möjligt för fler att njuta av sina fritidsintressen, oavsett om det är på vinter, sommar eller någon annan tid på året.

Handeln väntas öka

Årets stora reavecka inleddes i måndag med Black Week och kulminerar under morgondagen då Black Friday går av stapeln.

Försäljningen väntas öka jämfört med föregående år.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel förutspår att försäljningen under Black Week når 9,7 miljarder kronor, vilket är en ökning från fjolårets 8,7 miljarder kronor.

– Efter flera år av lågkonjunktur är det många handelsföretag som fortfarande befinner sig i en pressad situation, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel och fortsätter:

– Givet konsumenternas prismedvetenhet tror vi också att många väntat med att göra inköp, för att kunna köpa produkter till ett rabatterat pris. Det är ytterligare en förklaring till varför vi ser en ökning jämfört med föregående år, och vi gläds åt denna positiva signal. Nu hoppas vi på ett högt tryck i såväl butik som online.

Foto: Biltema (CC)

Text: Redaktionen


Biljätte nära kollaps – på väg att gå under

2024 11 29

En av världens största biltillverkare är på väg att gå under.

Det rör sig om den japanska giganten Nissan som står på gränsen till kollaps.

Företaget har nu ett helt avgörande år framför sig när man måste hitta en långsiktig investerare som kan rädda verksamheten.

Allt sker samtidigt som den trogna partnern Renault fortsätter att minska sitt ägande i bilmärket.

– Vi har 12 eller 14 månader på oss att överleva, säger en högt uppsatt källa inom Nissan till ansedda Financial Times.

Kan gå till ärkerivalen

Den japanska biljätten behöver nu fatta flera tunga beslut.

Ett alternativ är att svälja stoltheten och sälja andelar av företaget till ärkerivalen Honda.

Det skulle i så fall ske samtidigt som Nissan redan är på väg att sätta ramarna för ett nytt samarbete med just Honda gällande elbilar.

En rad omstruktureringar planeras nu för att vända utvecklingen, som under en tid präglats av försäljningsras i både Kina och USA.

– Det här kommer att bli tufft. I slutändan behöver vi Japan och USA för att generera kassaflöde, säger Nissan-källan till den amerikanska tidningen.

Räddades för 25 år sedan

Redan 1999 var Nissan, som grundades 1928, nära konkurs. 

Företaget räddades då av Renault som nyligen har minskat sitt ägande i bolaget från 43 till 36 procent.

Vilken investerare som skulle kunna ersätta andelarna som Renault gjort sig av med vill Nissan inte kommentera, men mycket talar för att det behövs en stabil sådan som exempelvis en bank eller ett försäkringsbolag.

Att samarbetet med Honda kommer att bli viktigt betonas dock från det japanska bilmärket.

– Partnerskapet med Honda är av stor strategisk betydelse för oss, och vi ser fram emot att accelerera resultaten av våra gemensamma aktiviteter genom kontinuerliga framsteg på ledningsnivå i båda företagen.

9 000 blir av med jobbet

När Nissan släppte sin delårsrapport för det tredje kvartalet i början av november stod det klart att fordonstillverkaren kommer att göra sig av med 9 000 tjänster.

Dessutom minskar man den globala produktionskapaciteten med 20 procent, vilket är den del av dess omstrukturering.

– Nissan kommer att omstrukturera sin verksamhet för att bli smalare och mer motståndskraftig, samtidigt som den omorganiserar ledningen för att reagera snabbt och flexibelt på förändringar i affärsmiljön, sade Makoto Uchida, vd på Nissan, till CNBC vid tillfället.

Foto: D. Nguyen

Text: Redaktionen