Rusning till Sverige – här är det som lockar mest

2024 11 29

Intresset för att semestra i Sverige har ökat kraftigt.

Vintersäsongen 23/24 har inneburit ett nytt turistrekord för svenska skidorter, där Dalarna och Värmland haft den största tillväxten sett till besökare och skiddagar.

Det rapporterar statsägda Visit Sweden med hänvisning till SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Den plötsliga ökningen förklaras med att snöförhållandena i andra delar av Europa blivit mer oförutsägbara. Fler vinterturister vänder därför blicken mot Sverige.

– Här erbjuds välskötta skidorter och pålitlig snötäckning vilket borgar för utmärkta vinterförhållanden både i och utanför pisten. Sveriges avancerade teknik för snötillverkning garanterar dessutom stabila skidförhållanden och säkerställer längre säsonger, framhåller Visit Sweden.

Vidare uppger organisationen att flera undersökningar visar att:

- 2 av 5 resenärer planerar att ägna sig åt vinteraktiviteter under en Sverigeresa.

- 1 av 5 prioriterar vintersemestrar, varav 10 procent väljer dem som sitt främsta semesterval.

- 15 procent av tidigare besökare kom till Sverige för resor med fokus på skidåkning.

Tio saker lockar mest

Visit Sweden har även sammanställt vilka vinteraktiviteter turister helst ägnar sig åt under Sverigebesöket.

Här är topp tio-listan med kommentarer från reseorganisationen:

1, Norrsken

Norrsken kan bevittnas i hela Sverige och en av de platser som har fått många utmärkelser och ofta lyfts fram som världens bästa plats för att se norrsken är Swedish Lapland. I exempelvis Abisko, som ligger i hjärtat av norrskenszonen, erbjuds idealiska förhållanden tack vare ortens klara luft och mestadels molnfria himmel.

2, Stjärnskådning

Även i Jokkmokk finns fantastiska möjligheter att uppleva kristallklara natthimlar. Med minimala ljusföroreningar bjuds besökare på en unik chans till stjärnskådning, där man kan se stjärnorna i all sin prakt.

3, Vildmarkssafari

Sveriges stora vildmark är perfekt för viltsafari där man kan stöta på allt från älgar, björnar, renar, myskoxar och ett rikt fågelliv. Arrangörer som Wild Sweden och Wild Nordic tar besökare genom skogar och berg för att upptäcka vilda djur i deras naturliga miljö. Fågelentusiaster kan njuta av kungsörnar och andra arter från specialdesignade gömslen.

4, Snöskoterturer

Sverige erbjuder en mängd olika snöskoteräventyr, från familjevänliga safaris till mer tuffa expeditioner vid polcirkeln. Många orter och städer, särskilt i norra Sverige, erbjuder turer som inkluderar aktiviteter som vildmarksluncher, lägereldar, isfiske och besök på fjällstugor. 2023 introducerades den elektriska snöskotern från Vidde som gör det möjligt för gästerna att uppleva vildmarken i nära intill tystnad, vilket förstärker upplevelsen in naturen.

5, Hundspann-turer

Hundspann-turer erbjuder ett oförglömligt äventyr och körs oftast med Alaskahundar eller Siberian huskys genom snötäckta skogar, frusna sjöar och berg. För nybörjare finns kortare hundspannsturer och för de mer äventyrslystna erbjuds flerdagsturer med erfarna guider.

6, Snöskovandring 

Vandring har blivit en favoritaktivitet för många, men det behöver inte begränsas till årets varmare månader. Snöskovandring ger upplevelsen en ny dimension och låter dig njuta av naturens stillhet i vinterskrud. Världsarvet Höga Kusten är ett exempel på platser där man kan njuta av imponerande vyer till fots även när landskapet är täckt av snö och is.

7, Utförsåkning

Med över 100 skidorter erbjuder Sverige en mängd varierade alternativ, från familjevänliga anläggningar till utmanande offpist områden. Oavsett om du söker en lugn familjevistelse eller mer krävande åkning, finns här något för alla.

8, Långfärdsskidor

Svenskarna har en lång tradition av längdskidåkning och är hemvist för världens största skidlopp – Vasaloppet. Utöver detta ikoniska lopp finns möjligheter till längdskidåkning i hela landet, från norr till söder, för både erfarna åkare och nybörjare.

9, Isfiske

Vinterfiske är en enkel och avkopplande aktivitet som passar både nybörjare och erfarna fiskare. Att sitta ute på en frusen sjö, omgiven av gnistrande snö och klar, frisk luft, ger en känsla av ro och närhet till naturen. Med lite tur får du dessutom med dig egenfångad mat hem till bordet!

10, Off-pistskidåkning

För spänningssökare som vill ta sitt skidäventyr till nästa nivå bjuder Sveriges off-piståkning på storslagna upplevelser genom orörd snö och vild fjällnatur.  

Källa: Visit Sweden

Foto: P. Myrtorp

Text: Redaktionen


JUST NU: Hel bransch kan utraderas

2025 07 04

Endast 89 av 2 397 ansökningar för bärplockare har beviljats av Migrationsverket i år.

– Migrationsverket har även i år gjort bedömningen att arbetstagare inom bärbranschen riskerade att inte få sina arbetsvillkor uppfyllda, därför har myndigheten beslutat att avslå större delen av ansökningarna för thailändska bärplockare, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare för arbetstillstånd på myndigheten.

Den nya siffran är en kraftig minskning jämfört med föregående år. Förra åtet beviljades 1 272 ansökningar och 2023 landade beviljades 5 372 tillstånd.

I år kommer alltså endast 89 bärplockare till Sverige.

Larmet: Hela branschen kan försvinna

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen rasar mot beslutet. Vd:n Björn Hellman hävdar att Migrationsverkets avslag riskerar att utradera hela den svenska bärbranschen.

– Besluten kan innebära nådastöten för svenska bär. När det gäller tillgång till svenska bär är arbetskraftsinvandring helt avgörande. Utan dessa säsongsarbetare kommer de svenska bären inte att bli plockade, säger han.

– Vi kommer att ha ännu mindre svensk råvara för att producera exempelvis sylt och saft. Vi kommer att behöva säga upp personal eller i värsta fall lägga ner verksamheter.

”Högst anmärkningsvärt”

Björn Hellman ifrågasätter Migrationsverket vedömning. Han anser att ansökningarna uppfyller kraven. 

Hellman påpekar att  bärplockarna är direkt anställda vid ett företag med säte i Sverige och inte via ett utländskt bemanningsföretag, vilket har varit fallet under tidigare år.

– Det innebär ett tydligare arbetsgivaransvar för det svenska företaget. Det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter, anställningsvillkor ska vara i linje med svenska kollektivavtal och det ska finnas tecknade försäkringar. 

– Vi finner det högst anmärkningsvärt att Migrationsverket avslår ansökningar baserat på att det är osannolikt att arbetsgivaren kommer att erbjuda villkor som är i nivå med svenska kollektivavtal när ansökningarna uppfyller de krav som är i linje med svenska kollektivavtal.

LÄS MER: Anrik kedja går i konkurs – hundratals butiker påverkas

Noggrann granskning

Inför sommaren 2024 förstärkte Migrationsverket granskningen av de ansvariga bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare.

Detta eftersom myndigheten under flera års tid sett indikationer på missbruk inom bärbranschen – bland annat har Migrationsverket fått signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till bemanningsföretag i Thailand.

Samtliga ansökningar som inkommit inför årets bärsäsong har utretts med fokus på anställningsvillkoren som ska gälla utifrån svenska regler och kollektivavtal.

– Oavsett vilket lagrum som ansökan prövas inom är många krav för att beviljas tillfälligt arbetstillstånd fortfarande desamma. Det handlar bland annat om att det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter och att anställningsvillkoren ska vara i linje med svenska kollektivavtal. För majoriteten av de ansökningar som kommit in i år har inte kraven varit uppfyllda, säger Hanna Geurtsen.

Foto: Clas Ohlson

Text: Redaktionen


Turister varnas för fem populära resmål – ”kan komma hem i kistor”

2025 07 04

Varje år reser miljontals svenskar utomlands.

Men jakten på sol, bad och billiga drinkar kan vara livsfarlig.

I alla fall om resan bär till Thailand, Indonesien, Indien, Vietnam och Filippinerna.

De populära resmålen toppar den så kallade metanollistan – en lista med länder som har högst risk för dödlig alkohol.

– Vi ser unga människor från Danmark, Storbritannien och Australien komma hem i kistor. Det är brutalt, men sant, säger Knut Erik Hovda, överläkare vid Oslo universitetssjukhus och professor vid universitetet i Oslo, till VG.

Blir inte sjuk direkt

Varje år dör turister efter att ha druckit alkohol som är förfalskat av metanol – en alkohol som används som lösningsmedel och bränsle.

När metanol blandas i vanlig alkohol är det omöjligt att se, lukta eller smaka skillnaden. Denna dödliga fälla är särskilt vanlig i Thailand, Indonesien, Indien, Vietnam och Filippinerna, rapporterar VG med hänvisning till den internationella metanollistan.

Nu varnas turister som planerar att besöka resmålen.

Överläkare Hovda betonar att även små mängder metanol kan leda till nervskador, blindhet – och i värsta fall dödsfall.

– Det som är extra farligt är att man inte blir sjuk direkt när man dricker det. Symtomen visar sig först efter 12–24 timmar, säger han till tidningen.

Stort mörkertal

Varje år rapporteras tusentals dödsfall som orsakats av metanolförgiftning.

Men mörkertalet är stort, uppger Knut Erik Hovda.

– Vi har ingen aning om hur stort problemet är. Vi ser bara småbitar här och där genom nyheterna.

Tipset: Kolla på flaskan

Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, uppmanar alkoholsugna turister att hålla koll på spritflaskorna.

– Om man håller sig till alkoholsorter man känner igen och man ser att flaskan är förseglad på rätt sätt är man ju i väldigt hög grad säker, säger hon till Yle.

Foto: P. Duarte

Text: Redaktionen